ΗΧΗΤΙΚΟ – Γ. Κοντογιώργης: Το εκλογικό σύστημα ως πολιτικό μαγειρείο της κομματοκρατίας

Ο Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και πρώην Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γιώργος Κοντογιώργης στις 15.1.2020 στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και στην εκπομπή «Αναμενόμενα και Μη» με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη.

, , , , ,

1 thought on “ΗΧΗΤΙΚΟ – Γ. Κοντογιώργης: Το εκλογικό σύστημα ως πολιτικό μαγειρείο της κομματοκρατίας

  1. Ο λόγος του σεβαστού καθηγητή κυρίου Κοντογιώργη,κινείται στο γνωστό πλαίσιο της περισσότερης Δημοκρατίας στο λαό.Όμως,ο λαός απέδειξε στη δεκάχρονη οικονομική περιπέτεια ότι όχι μόνο δε θέλει περισσότερη δημοκρατία,αλλά και παρασύρεται από δημαγωγούς κι από ομάδες πίεσης.
    Ήταν από πριν γνωστή η δράση των ομάδων πίεσης που τελικά,γινόταν πάντα ό,τι ήθελαν αυτές.Να φέρω ένα παράδειγμα από τα πολλά που γίνεται ενοχλητικό τον τελευταίο καιρό.Από τη δεκαετία του 1970-80 η πετρελαϊκή κρίση,απέδειξε ότι όλες οι χώρες έπρεπε να αρχίσουν το σχεδιασμό καινούργιας πολιτικής όσο αφορά τις πηγές ενέργειας,έτσι ώστε να αυτονομηθούν περιορίζοντας το κόστος.Από τότε έχουν περάσει 45 έτη και ακόμα βρισκόμαστε στο σχεδιασμό.Ήταν πρόσφατη η εγκατάσταση πολυεθνικών στη χώρα,αλλά και εταιρειών ντόπιων συμφερόντων γιά τη διύλιση πετρελαίου.Μία τέτοια ενέργεια απειλούσε τα συμφέροντά τους.Και φυσικά δεν έγινε ποτέ.45 ολόκληρα χρόνια πέρασαν διάφοροι μονάρχες όπως λέει ο κύριος καθηγητής,η ΕΣΣΟ κρατικοποιήθηκε κι έγινε η εκο,μία ακόμα εταιρεία στον ντόπιο ανταγωνισμό,επί ΠΑΣΟΚ.Και η πολύχρονη κυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, έφτανε μέχρι εκεί.Δηλαδή στην απορρόφηση μεριδίου από τη διανομή και τη διύλιση.Τόσα πύρινα άρθρα από εφημερίδες που τώρα πιά έκλεισαν,δείχνουν ότι οι Έλληνες απλά ενθουσιάζονται.Μέτρα δεν παίρνουν ποτέ.Όταν ήρθε η ώρα να έρθει το φυσικό αέριο από τη Ρωσία,πάλι οι ομάδες πίεσης έριξαν την κυβέρνηση Καραμανλή,έκαναν το ΓΑΠ να λέει ότι η ώρα δεν έχει κοιτάσματα και τελικά γιά πολλοστή φορά,ωφελήθηκαν οι ντόπιοι πετρελαιάδες. Όταν οι προηγούμενοι του ΣΥΡΙΖΑ,αλλά και ο Μητσοτάκης έδειξαν την εμπιστοσύνη τους σε γερμανικές εταιρείες γιά την παραγωγή κι εγκατάσταση αιολικών πάρκων και φωτοβολταϊκών στα νησιά και σε ακατοίκητες ορεινές περιοχές της χώρας,πάλι βγήκαν οι διάφοροι οικολογικοί δήθεν σύλλογοι μαζί με μεγαλοδημοσιογράφους των Αθηνών να υποδαυλίζουν το μίσος ενάντια στους Γερμανούς.Λες και η προηγούμενη γενιά,δεν είχε πρόσφατη τη γενοκτονία που υπέστη απ’αυτούς στην τετραετή κατοχή,όμως δε δίστασε να μεταναστεύσει στη Δυτική Γερμανία και ν’αφήσει τα κόκαλά της στις φάμπρικές της. Ποιό είναι το αποτέλεσμα;Μα να ζήσουν οι γνωστές πετρελαϊκές εταιρείες εγχώριες και ξένες,οι οποίες σε μία τέτοια ενέργεια,θα κλείσουν η μία μετά την άλλη.Σύλλογοι πολλοί που προσφεύγουν συνέχεια στο Συμβούλιο της Επικρατείας,τελικά τί καταφέρνουν;Μα να καίνε ακόμα τα αυτοκίνητά μας βενζίνη και να προτείνεται ως σωτηρία η επιστροφή στο πετρέλαιο!Να γυρίζουν δεκαετίες πίσω τα φτωχότερα στρώματα και να ζεσταίνονται με μαγκάλια και ξυλόσομπες.
    Όταν πραγματικά θέλει ο λαός να γίνει κάτι,και με λιγότερους βουλευτές στο κοινοβούλιο,όχι με 300 που έχουμε εμείς,το πετυχαίνει.Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια δεν έχουν 20 έτη που γίνονται αντικείμενο μελέτης,έρευνας και σχεδιασμού. Όμως,πρόσφατα ακούσαμε ότι η Δανία κατάφερε με το ένα τρίτο της ηλιοφάνειας από εμάς να αποκομίζει το 50% της ενέργειάς της από ήπιες μορφές ενέργειας.Εμείς ακόμα θα μελετούμε,θα σχεδιάζουμε,θα μας φταίει το ένα εκλογικό σύστημα,θα υιοθετούμε το άλλο.Αυτά,είναι όλα προφάσεις.Ούτε μονάρχες έχουμε,ούτε βουλευτές που αντιπροσωπεύουν πραγματικά το λαό. Αντίθετα,υπάρχουν παντού ομάδες πίεσης που γίνονται ανεκτές στον πληθυσμό που θέλει να ζεί στη μιζέρια του εσωτερικού.
    Και το χειρότερο!Όταν πάμε να τις ξεκολλήσουμε από τη μιζέρια,επιστρατεύουν τη βία,όπως κακή ώρα οι αναρχοκομμουνιστές των καταλήψεων και των μολότοφ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *