Θεόδωρος Γαζής: ένας άγνωστος Λευκαδίτης ήρωας του Β’ Παγκοσμίου πολέμου

Του Γιάννη Φαλκώνη

Ο πιλότος ΓΑΖΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του Βασιλείου, ένας άγνωστος Λευκαδίτης ήρωας του δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου.

Ο Θεόδωρος Γαζής γεννήθηκε το 1916 στο Νυδρί Λευκάδας. Εισήλθε τον Σεπτέμβριο του 1936 στο Τμήμα Υπαξιωματικών Χειριστών της Σχολής Αεροπορίας και ολοκληρώνοντας την εκπαίδευσή του τον Σεπτέμβριο του 1938 ονομάστηκε Σμηνίας χειριστής.

μετά την επίθεση των πανίσχυρων Γερμανικών δυνάμεων και αεροπορίας και την κατάρρευσή του Μετώπου της Ελλάδας κατευθύνθηκε στη Μέση Ανατολή, όπου συνέχισε την αντιστασιακή του δράση λαμβάνοντας μέρος σε πολύ επικίνδυνες αερομαχίες και ριψοκίνδυνες πολεμικές αποστολές με αεροσκάφη τύπου Hawker Hurricane Mk /II Mk IIB/Mk IIC.

Ο ανθυποσμηναγός Θεόδωρος Γαζής έχασε την ζωή του τις 26 Φεβρουαρίου 1943 κοντά στο αεροδρόμιο Μάρσα Ματρούχ της Αιγύπτου κατά την εκτέλεση εκπαιδευτικής αποστολής σχηματισμού μάχης, όταν το αεροσκάφος του, τύπου Hurricane της 335ης Μοίρας Διώξεως, συγκρούστηκε με άλλο πανομοιότυπο αεροσκάφος του οποίου χειριστής ήταν ο Υποσμηναγός Βασίλειος Οικονομάκος.

Είναι χρέος μας να θυμόμαστε και να τιμούμε την μνήμη του ήρωα Θεόδωρου Γαζή που πολέμησε ενάντια στην Ναζιστική μηχανή και θυσιάστηκε για την ελευθερία της Ελλάδας και του Κόσμου ολόκληρου.

ΑΡΩΜΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

, , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *