Η επίθεση των νεκρών: Μια χούφτα Ρώσοι απέναντι στα Γερμανικά αέρια

915, Α’ΠΠ, Φρούριο Όσοβιτς, Πολωνία

Το φρούριο υπερασπίζονται οι Ρώσοι με ένα σύνταγμα πεζικού, δύο τάγματα πυροβολικού, μία μονάδα μηχανικού και λοιπές μονάδες υποστηρίξεως. Της φρουράς του Όσοβιτς ηγείτο αρχικώς ο υπολοχαγός Σούλμαν, ο οποίος αργότερα αντικαταστάθηκε από τον ταγματάρχη Μπρζοζόβσκι.
Από τον Σεπτέμβριο του 1914 έως και τον Αύγουστο του 1915, μετά από αλεπάλληλες επιθέσεις, οι Γερμανοί ακόμη δεν είχαν κατορθώσει να καταλάβουν το φρούριο. Την 6η Αυγούστου του 1915 αποφάσισαν λοιπόν να βγάλουν τον άσσο που είχαν κρυμμένο στο μανίκι τους, κάτι που η ανθρωπότητα δεν είχε ξαναδεί ποτέ στα πολεμικά χρονικά: τα χημικά όπλα. Στις 4 η ώρα τη νύχτα, όταν ήταν ευνοϊκή για αυτούς η κατεύθυνση του ανέμου, οι Γερμανοί υπό την ηγεσία του αρσχιστράτηγου Φον Χίντενμπουργκ εξαπέλυσαν χημική επίθεση με δηλητηριώδη αέρια συνιστάμενα σε ενώσεις χλωρίου και βρωμίου κατά των υπερασπιστών του φρουρίου. Οι παγιδευμένοι Ρώσοι δεν είχαν καν μάσκες αερίων. Το φοβερό, πράσινο κύμα των φονικών αερίων είχε πλάτος 8 χλμ. και ύψος 15 μέτρα. Το γρασίδι μαύρισε, τα φύλλα των δένδρων κιτρίνισαν, τα χάλκινα ρωσικά πυροβόλα καλύφθηκαν από ένα στρώμα πράσινου διοξειδίου του χλωρίου.Τέσσερις ρωσικοί λόχοι εξοντώθηκαν ολοσχερώς.

Μόλις το νέφος ξεκίνησε να διαλύεται, 14 γερμανικά τάγματα συνολικής δύναμης περίπου 7000 πεζικάριων εξοπλισμένων φυσικά με μάσκες αερίων εξαπέλυσαν έφοδο για να καταλάβουν τον χώρο.
Πλησιάζοντας όμως το βομβαρδισμένο φρούριο, αντίκρυσαν ένα τρομακτικό θέαμα: οι εναπομείναντες Rώσοι στρατιώτες, όσοι δεν είχαν σκοτωθεί ακαριαία, φρικτά παραμορφωμένοι, ξερνώντας αίμα και κομμάτια από τα πνευμόνια τους, αντεπιτέθηκαν λυσσαλέα με όση δύναμη τους είχε απομείνει. Νεκροζώντανοι, τερατόμορφοι, με τις σάρκες τους να λιώνουν από τα χημικά εγκαύματα, τυλιγμένοι με ματωμένα αυτοσχέδια κουρέλια, αποφάσισαν να παλέψουν κυριολεκτικά μέχρι την τελευταία τους ανάσα. Το θέαμα των ρωσικών «ζόμπι» αιφνιδίασε και πανικόβαλε τους Γερμανούς, οι οποίοι υποχώρησαν ατάκτως ποδοπατώντας ο ένας τον άλλον και πέφτοντας πάνω στα ίδια τους τα συρματοπλέγματα. Οι Ρώσοι τυφεκιοφόροι και πυροβολητές έβαλλαν ακατάπαυστα κατά των Γερμανών μ’ό,τι τους είχε απομείνει, προκαλώντας τους σημαντικές απώλειες. Δύο εβδομάδες αργότερα οι Ρώσοι εγκατέλειψαν το φρούριο, τ’οποίο κατελήφθη επιτέλους από τους Γερμανούς. Οι εφημερίδες της εποχής έκαναν τότε λόγο για την «επίθεση των νεκρών».

Άρθρο από την ομάδα Ελληνική και Παγκόσμια Στρατιωτική Ιστορία
ΕΠΑΛΞΗ

, , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *