Νίκαια 1057: Ο βυζαντινός εμφύλιος που οδήγησε στο Μαντζικέρτ

Στη Νίκαια της Βιθυνίας, σε μια κοιλάδα που οι ντόπιοι την έλεγαν “Άδης” στις 20 Αυγούστου 1057, έγινε μία από τις πιο πολύνεκρες μάχες του Μεσαίωνα μεταξύ 150.000 ανδρών του Μιχαήλ Στ’ και του στασιαστή Ισαακίου Κομνηνού που συνεπικουρούταν από τον τρομερό πολέμαρχο Κατακαλων Κεκαυμένο.

Ηλίας Αναγνωστάκης

Σε αυτήν την γιγαντιαίας κλίμακας συγκρουση, που όπως λέει ο Βρυώνης: ” Ολόκληρο το Ελληνικό Έθνος βυθίστηκε στο πένθος εκείνη την ημέρα”, Έλληνες της Βαλκανικής ενεπλακησαν με Έλληνες της Μικράς Ασίας, Βαραγγοι της Πρωτεύουσας με ομοφυλους τους Βαραγγους και Ρώσους των ταγμάτων της Ανατολής, και Νορμανδοί των Βαλκανικών μονάδων με συμπατριώτες τους “Φραγγονορμανδους” της Παφλαγονίας και του Ποντου, σε μια σύγκρουση οπου ” Δεν ζητούνταν, ούτε δινόταν ελεος” (Ατταλειατης 43-8, Ψελλός, Χρονογραφια).

Η γιγαντιαία αυτή σύγκρουση που διεξήχθη κάτω από υψηλές θερμοκρασίες (Αυγουστος) έληξε με νικητή τα Ανατολικά στρατεύματα, αλλά με τρομακτικές απώλειες εκατέρωθεν.

Χιλιάδες επίλεκτοι στρατιώτες και βετεράνοι από τις δύο μεριές χάθηκαν, και η απώλεια τους θα φαινόταν λίγα χρόνια μετά, όταν ο Ρωμανός Δ’ Διογένης θα έψαχνε μάταια μονάδες βετεράνων για τα άπειρα στρατεύματα του στον αγώνα κατά των Τούρκων.

Λίγες μέρες μετά, την 1η Σεπτεμβρίου 1057, το εκπληκτικό δίδυμο Ισαάκιος Κομνηνός – Κατακαλων Κεκαυμενος έμπαινε στην Κων/πόλη με 40.000 άνδρες το κακό είχε γίνει όμως: Δεν είναι υπερβολή να λεχθεί ότι αυτή η άγνωστη, αλλά γιγαντιαια μάχη έκρινε την τύχη της Μικράς Ασίας και του Ελληνικού Έθνους γενικότερα, μαζί με αυτές του Μαντζικέρτ (1071), και Μυριοκεφαλου (1176).

, ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *