Όταν ακούτε για γερμανική «ειρηνευτική» παρέμβαση στα ελληνοτουρκικά, προετοιμαστείτε για τα χειρότερα

Από τον Παναγιώτη Λιάκο

Ένα από τα πιο αποκαλυπτικά πονήματα τα οποία πρέπει να έχουν όλοι οι Ελληνες για να καταλάβουν γιατί κατεσφάγησαν τα αδέλφια μας στη σημερινή τουρκική επικράτεια είναι το «Πώς η Γερμανία κατέστρεψε τον Ελληνισμό της Τουρκίας» (εκδόσεις Λαβύρινθος). Εκδόθηκε λίγο πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή (1916). Συγγραφέας του έργου, ο Μιχαήλ Λ. Ροδάς (1884-1948), ο οποίος ήταν διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Λογοκρισίας της Αρμοστείας Σμύρνης. Ακολουθεί χαρακτηριστικό απόσπασμα, το οποίο θα σας παραπέμψει σε καταστάσεις και γεγονότα επίκαιρα και σε διαχρονικές γερμανικές μεθόδους.

«Εννοεί μόνη της η Γερμανία να κρατήσει τα σκήπτρα και να υποδουλώση τους πάντας. […] Κατά το 1902, έχει επέλθει πλέον η αποπεράτωσις της γερμανικής γραμμής της Βαγδάτης. Το όνειρον του Κάιζερ πραγματοποιείται θριαμβευτικώτατα. Αλλά δεν αρκεί μόνον η σιδηροδρομική κατάκτησις. Είναι ανάγκη να εκδιωχθούν τελείως οι Άγγλοι και οι Γάλλοι, να συντριβούν οι Ελληνες. Τούτο διδάσκει εις το βιβλίον του Γερμανός περιηγητής, το οποίον φέρει τον τίτλον “Πώς θα ζήσει η Τουρκία”. Θα ζήση μόνον διά της Γερμανίας και της Τουρκίας. Πρέπει, λοιπόν, να κατακτηθεί το εμπόριον, να ιδρυθούν τράπεζαι, και να εμφανισθούν γερμανικά ατμόπλοια πολυπληθέστερα εις την λεκάνην της Μεσογείου και τας Τουρκικάς θάλασσας. Το δίκτυον της προπαγάνδας εξαπλούται παντού.

Εν τω μεταξύ, εξακολουθεί το έργον της αρπαγής των Αγγλικών και Γαλλικών εταιρειών. Η τηλεφωνική Αγγλική εταιρεία Κωνσταντινουπόλεως περιέρχεται εις χείρας των Γερμανών, η Βελγική εταιρεία των τραμ επίσης, καθώς και η Αγγλική εταιρεία του Τούνελ, τα υδραυλικά Αγγλικά έργα της Μεσοποταμίας διακόπτονται, καθώς και η κατασκευή οδών εν Μ. Ασία υπό Γαλλικής εταιρείας. […] Οι Γερμανοί χρηματισταί, μετά την κυριαρχίαν των λοιπών κλάδων της προπαγάνδας, συσκέπτονται εν Βερολίνω πως ασφαλέστερον να καταστρέψουν τους Ελληνας. […]

Οι Γερμανοί, μη δυνάμενοι να χτυπήσουν φανερά τον Ελληνισμό της Τουρκίας, εσκέφθησαν να βοηθήσουν το εγχειρίδιον εις τα στήθη του δι’ ενός τρυφερού εναγκαλισμού. Εις τον δρόμον των ήτο ο Ελληνισμός μέγα, παμμέγιστο εμπόδιον και έπρεπε και αυτός ή διά του Γερμανισμού ή διά του Τουρκισμού να εκριζωθεί».

, , , ,

1 thought on “Όταν ακούτε για γερμανική «ειρηνευτική» παρέμβαση στα ελληνοτουρκικά, προετοιμαστείτε για τα χειρότερα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *