11 Αυγούστου: Ανάμνηση της λύσης της πολιορκίας της Κέρκυρας από τους Οθωμανούς με το θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνα

του Γεώργιου Ε. Γεωργά, προπονητή ξιφασκίας, εκπαιδευτή ένοπλου παμμάχου και ιστορικής σπαθασκίας

από τη σελίδα Ακαδημία Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών ‘Λέοντες’

Κωνσταντινούπολη, άνοιξη του 1715 μ.Χ .

Ο Σουλτάνος αποφασίζει να σβήσει από τον χάρτη την Βενετία και ξεκινάει τον 7ο Βενετοτουρκικο πόλεμο. Λίγους μήνες πριν ο Πάπας, η Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας και η Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία του Γερμανικού Έθνους συνάπτουν συμμαχία ενάντια στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Ο Σουλτάνος αποφασίζει να κατακτήσει όλες τις κτίσεις της Βενετίας στην Πελοπόννησο και στα Επτάνησα και από εκεί να επιτεθεί στην Βενετία.

Το νησί κλειδί για την επιχείρηση είναι η Κέρκυρα, το νησί του Αγίου Σπυρίδωνα. Ο Σουλτάνος αναθέτει την αποστολή στον Καπουδάν Πάσα Τζανουμ Κοτζα και στον Καρα Μουσταφά Πασά.

Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο που λέει "Corfu 1716"
Η μάχη της Κέρκυρας 1716μΧ.

Σαν απάντηση οι Βενετοί προσλαμβάνουν ως διοικητή της άμυνας τον Γερμανό στρατηγό εκ Σαξωνίας βαρώνο Γιόχαν Ματίας βον Σουλενμπουργκ και αρχηγό στόλου τον Ανδρέα Πιζανι. Ο Σουλενμπουργκ φτάνει στο νησί τον Φεβρουάριο του 1716 και αφού επιθεωρεί τις οχυρώσεις αμέσως ξεκινά τις επισκευές.

Ο Οθωμανικός στόλος αποτελείται από 71 μεγάλα πλοία εκ των οποίων τα 10 είναι από την βόρεια Αφρική ,20 γαλέρες και 25 γαλεοτες, ενώ τα υπόλοιπα είναι μικρότερα σκάφη και 2165 πυροβόλα. Ο στόλος των Βενετών είχε μόλις 27 πολεμικά πλοία με 1879 πυροβόλα.

Ο Οθωμανικός στρατός είχε 30.000 στρατιώτες.
Από αυτούς οι 7.000 ήταν το επίλεκτο σώμα των Γενιτσάρων, 7.000 Αλβανοί, 1.500 σπαχιδες, 400 πυροβολητές, 1.000 βοηθητικοί ,οι υπόλοιποι ήταν οι λεβέντες ( ένοπλο τμήμα πεζικού που υπηρετούσαν στα πλοία).
Ο Βενέτικος στρατός είχε 3.097 στρατιώτες ( Βενετούς, Έλληνες, Γερμανούς) εκ των οποίων μάχιμοι ήταν οι 2.245, ενώ οι υπόλοιποι ήταν βοηθητικοί.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα, άτομα που στέκονται
Έλληνες / Ρωμιοί που υπηρετούσαν στον Βενετικό στρατό. 1&2) Οι Έλληνες από τα Ιόνια νησιά υπηρετούσαν στον Βενετικό στρατό ως εθνοφρουρά από τον 17ο αιώνα. Οι Βενετοί είχαν συγκροτήσει 22 στρατιωτικές μονάδες Ελλήνων. Έφεραν Δυτικό εξοπλισμό, εκτός από την παραδοσιακή φουστανέλα ενώ εκπαιδεύονταν στις πολεμικές τέχνες της Δύσης με δευτερεύον όπλο το ξίφος. 3) Οι Έλληνες του Μοριά στρατολογούνταν ως μισθοφόροι στον Βενετικό στρατό κατά χιλιάδες. Συγκρότησαν στρατιωτικές μονάδες Δυτικού τύπου τον 17ο αιώνα. Εκπαιδευονταν στου Δυτικού τύπου τακτικές και είχαν Δυτικό εξοπλισμό εκτός από το παραδοσιακό καπέλο που δήλωναν με αυτό την εθνική τους προέλευση. Δευτερεύον όπλο είχαν το ξίφος.

Στα τέλη του Ιουνιου οι Οθωμανοί εισβάλουν στην Ζάκυνθο και απαιτούν από του Έλληνες να μην αντισταθούν αλλιώς θα τους σφάξουν όλους. Το ίδιο κάνουν στην Κεφαλονιά αλλά εκεί οι Κεφαλλονίτες βρήκαν καταφύγιο στα βουνά. Ο Βενέτικος στόλος ειχε αδρανοποιηθεί λόγω ανεμων. Το πρωί της 8 Ιουλίου οι Οθωμανοί αποβιβάζονται στην Κέρκυρα. Την ίδια μέρα έγινε η πρώτη σύγκρουση με νίκη των Οθωμανών. Οι κάτοικοι τρομαγμένοι άρχισαν να καταφεύγουν στα βουνά ή να πάρουν πλοία για την Ιταλία. Ο αρχιστράτηγος Σουλενμπουργκ όμως τους σταματά και τους στρατολογηθεί όλους. Άλλους τους δίνει άρματα και άλλους τους στρατολογεί ως βοηθητικούς.

Τόσο από τη πλευρά των Οθωμανών όσο και από των Βενετών έρχονται ενισχύσεις. Στις 18 Ιουλίου ένα σώμα 1.500 Βενετών αποβιβάζεται στο νησί φέρνοντας μαζί και εφόδια ενώ στις 22 Ιουλίου φτάνουν 4 πολεμικά πλοία του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη από την Μάλτα για να ενισχύσουν οι ιππότες της Μάλτας τους Βενετούς.

Στις 24 Ιουλίου οι Οθωμανοί ξεκινούν την επίθεση στον λόφο Αβραάμ αλλά αποκρούονται, ενώ στις 27 Ιουλίου οι Βενετοί αντεπιτίθενται στις Γιουβες αλλά οι Οθωμανοί τους κατατροπώνουν. Λίγες μέρες μετά οι Οθωμανοί έρχονται σε επαφή με λιποτάκτες του Βενετικού στρατού οι οποίοι τους λένε ότι η φρουρά της πόλης είναι ελάχιστη.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα, άτομα που στέκονται
Ολταμαρινοι του Βενετικού στρατού. Αυτοί οι περίφημοι στρατιώτες ήταν Αλβανοί και Δαλματοι, οι οποίοι ακολουθούσαν το Καθολικό δόγμα.

Έτσι μετά την προδοσία, οι Οθωμανοί πολιορκούν την πόλη και στέλνουν τελεσίγραφο ή να παραδοθούν όπου δεν θα τους πειράξουν ή θα αλώσουν την πόλη και θα τους εκτελέσουν όλους. Στις 7 Αυγούστου ξεκινά συνεχόμενο σφυροκόπημα από τα πυροβόλα και μαζικές επιθέσεις των Οθωμανών, όμως η πόλη κρατά.

Στις 15 Αυγούστου οι Βενετία στέλνει πάλι ενισχύσεις αλλά η βοήθεια είναι ελάχιστη.

Στις 18 Αυγούστου οι αμυνόμενοι εκτελούν έξοδο, όμως η αντεπίθεση ήταν τόσο ανοργάνωτη όπου τα πυροβόλα των Βενετών κτυπούσαν τους δικούς τους στρατιώτες. Στις 19 Αυγούστου οι Οθωμανοί εξαπολύουν επίθεση με 3.000 Γενίτσαρους. Η επίθεση ήταν τόσο σφοδρή όπου οι Γερμανοί ιππότες και στρατιώτες που ήταν στους προμαχώνες υποχωρούσαν άτακτα. Όλες οι εξωτερικές οχυρώσεις έπεσαν από τους Γενίτσαρους. Τότε μπήκαν στην μάχη και οι πολίτες. Οι Βενετοί άνοιξαν τις πύλες και έγινε μαζική αντεπίθεση ενός ετερόκλητου στρατού, δίπλα στον Βένετο στρατιώτη,πολεμούσε ο Έλληνας χωρικός και δίπλα του ο Γερμανός στρατιώτης. Αυτός ο ετερόκλητου στρατός έπεσε πάνω στους Γενίτσαρους ,οι οποίοι υποχώρησαν άτακτα αφήνοντας πίσω τους 2.000 νεκρούς.

Το βράδυ της ίδιας μέρας οι κάτοικοι της πόλης προσεύχονταν για Θεϊκή παρέμβαση γιατί δεν υπήρχαν πια δυνάμεις.
Στις 20 Αυγούστου ήταν έτοιμοι και οι δύο στόλοι να συγκρουστούν αν και οι ελπίδες των Βενετών ήταν ελάχιστες. Τότε έπληξε το νησί μια τεράστιων διαστάσεων καταιγίδα και οι δύο πλευρές είδαν ο ουρανός να ανοίγει και και ένας ηλικιωμένος άντρας που κρατούσε έναν σταυρό στο δεξί χέρι και μια ρομφαία ( ξίφος ) ή κατά άλλους έναν πυρσό που φλέγονταν ορμούσε προς τους Οθωμανούς ενώ πίσω του μια λεγεώνα ουράνιων πολεμιστών τον ακολουθούσαν. Λίγα λεπτά μετά ξέσπασε η καταιγίδα η οποία κατέστρεψε ολοσχερώς τον Οθωμανικό στόλο.
Το νησί του Αγίου Σπυρίδωνα σώθηκε.

Για τους άπιστους αναγνώστες της ιστορίας: Την εκ θαύματος σωτηρίας της πόλης καταγράφει ο ίδιος ο στρατάρχης του Βενετικού στρατού , ο Βαρώνος Γιόχαν Ματίας βον Σουλενμπουργκ ο οποίος γράφει στο τέλος του ημερολογίου του:

‘ …αλλά ο Θεός αποφάσισε να σώσει την πόλη , και για αυτό τον λόγο έσπειρε πανικό στους Άπιστους τόσο στην θάλασσα όσο και στην ξηρά. ‘

Από τον Μάρτιο του 1717μΧ με εντολή του Βενετου Γενικού Καπιτανου Ανδρέα Πιζανι γίνεται περιφορά του σεπτού λειψάνου του Αγίου Σπυρίδωνα κάθε 11 Αυγούστου ως ανάμνηση της σωτηρίας της Κέρκυρας η οποία τελείται έως τις μέρες μας. Η σύγκλητος της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, δώρισε στον ναό του Αγίου Σπυρίδωνα ένα ασημένιο καντήλι όπου γράφει σε αυτό :

‘OB SERVATAM CORCVRAM DIVO SPYRIDIONI TVTELARI SENATVS ANNO MDCCXVI’

Χρόνια πολλά σε όλους

Στα βίντεο Μονομαχία με ξίφη

(Κάνε εγγραφή τώρα στο κανάλι μας για να είσαι ενημερωμένος)

, , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *