2021- Επιστροφή στην κανονικότητα!

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδάς, μελετητής Λαογραφίας και φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Για πολλούς ήταν μισητό το έτος 2020, και όχι αδίκως, καθώς ήλθαμε αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες και εξ’ ίσου αφόρητες και επώδυνες καταστάσεις! Ο COVID-19 δεν ήταν απλώς ένας ιός, αλλά η ‘’Κορωνίς’’ του άλγους και του άχθους μας, και μιας σειράς γεγονότων και καταστάσεων, των οποίων εν πολλοίς όμως υπήρξε και αιτία! Το έτος ‘’2021’’ όμως πρέπει να το ελπίζουμε, είτε το πιστεύουμε, είτε όχι, ως την αρχή μιας λυτρώσεως, μιας κανονικότητος, η οποία θα επιφυλάσσει πρόοδο και ευημερία για όλον τον κόσμο. Αυτό όμως απαιτεί και την ατομική προσπάθεια εκάστου εξ ημών, αλλά και όλων μαζί!

Δεν σκοπεύω όμως να σταθώ τόσο στο πολυαναφερθέν ζήτημα του κορωνοϊού, όσο σε άλλα ζητήματα, των οποίων οι δυσμενείς συνέπειες ίσως φανούν στο εγγύς μέλλον… Δεν είναι μόνον ο ιός ζήτημα ζωτικό, το οποίο πρέπει να μονοπωλεί την καθημερινότητά μας και τον δημόσιο λόγο! Και όχι, δεν υποτιμώ επ’ ουδενί την σοβαρότητα της καταστάσεως! Θεωρώ όμως, ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση το εν λόγω ζήτημα, διότι, εφ’ όσον τηρούνται τα πρέποντα και συνιστώμενα από τους ειδικούς μέτρα, μειώνεται ο κίνδυνος μεταδόσεως, αλλά και επειδή η υπερβολική ενασχόληση με το θέμα αυτό μόνον αναστάτωση προκαλεί. Γι’ αυτό ας προσέχουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας τηρούντες τα μέτρα και ας συνεχίσουμε, όσο γίνεται, την καθημερινότητά μας με ψυχραιμία!

Παρ’ όλα αυτά, ας αναφερθούμε για πολύ λίγο στο θέμα του COVID-19. Ο ιός ή μάλλον η ταχύτατη διάδοσή του είναι κατά γενική ομολογία μία εκ των κακών συνεπειών της παγκοσμιοποιήσεως στον τομέα της υγείας, διότι υπάρχουν και οι καλές, κυρίως σε οικονομικό, τεχνολογικό και επιστημονικό-υγειονομικό επίπεδο, που βοηθούν στην πρόοδο και την ευημερία των κοινωνιών μας και ίσως μας βγάλουν σύντομα από αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση του κορωνοϊού! Μια άλλη εξ’ ίσου επίκαιρη και επικίνδυνη συνέπειά αυτής, ως προς τον πνευματικό μας τομέα τώρα, είναι η ξενομανία! Εισήλθαν, βεβιασμένα τολμώ να πω -κυρίως δια των Μ.Μ.Ε- τον τελευταίο καιρό στο ελληνικό λεξιλόγιο λέξεις -σαν να μην είχαμε δικές μας- όπως το ‘’lockdown’’ αντί του περιορισμός, ‘’take away’’ αντί του παραλαβή και άλλες πολλές. Και σαν να μην έφτανε αυτό, εκτοξεύθηκαν μύδροι από κάποιους κατά του κ. Μπαμπινιώτη, ο οποίος εξεφράσθη κατά αυτής της ξενομανίας, που υφίσταται σε γλωσσικό επίπεδο. Τελικά, πώς θέλουμε τους ανθρώπους του πνεύματος και της διανοήσεως; Γιατί, όταν λαμβάνουν θέση περί κάποιου μείζονος σημασίας ζητήματος, έρχονται κάποιοι ‘’άλλοι’’ και κάνουν φθηνό χιούμορ· και χαρακτηρίζουν ακόμα αυτούς, τους ειδήμονες και τους διανοουμένους, ως γραφικούς, παλιομοδίτες, αλλά και με προσβλητικότερα κοσμητικά επίθετα, ενίοτε και πολιτικού περιεχομένου…  Μήπως τελικά είμαστε άξιοι της μοίρας μας;

Θα έλεγε κανείς όμως· Είναι εύκολο για κάποιον, όταν ισοπεδώνει η μάστιγα του Διεθνισμού τα πάντα στο πέρασμά της, να στέκει αλώβητος από τα πυρά της; Και έρχομαι να πω, ΝΑΙ! Και η λύση; Θα φιλτράρουμε μέσω μελέτης και ενημερώσεως τα προπαγανδιστικά μηνύματά του, και αναγνωρίζοντάς τα πλέον, θα τα απορρίπτουμε σχεδόν αυτομάτως και μαζί τους και την ξενομανία! Δεν υποχρεούμεθα να δεχόμαστε απ’ έξω τίποτα ανούσιο και ασύμβατο με εμάς, και να πιθηκίζουμε σε κατάσταση ‘’Ιερής Μανίας’’ σαν να είδαμε το ‘’Φως το Αληθινό’’, ούτε να καλλιεργούμε ξένες κουλτούρες αφήνοντας την δική μας στην μοίρα της να εκφυλίζεται και να παρακμάζει! Πρέπει να σταματήσει αυτή η πολιτισμική ακηδεία, που επιτρέπει στους διχαστές και καταστροφείς της κοινωνίας να δρουν ανεξέλεγκτα! Στο τέλος που θα φτάσουμε; Να μιλάμε σαν φραγκολεβαντίνοι; Να ακούμε μόνο ξένα άσματα, που δεν θα καλλιεργούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό το ελληνικό πνεύμα; Να φερόμαστε σύμφωνα με τα ξένα ήθη; Αξίζουν όλα αυτά, για να μην χαρακτηριζόμεθα ως γραφικοί και παλιομοδίτες; Μήπως το κακό που θα ακολουθήσει θα είναι χειρότερο; Θα υπάρχει Ελληνική σκέψη; Ποιος θα είναι ο Ελληνικός Πολιτισμός και η κουλτούρα μας στο τέλος, αφού η σκέψη επηρεάζει όσο τίποτα άλλο την συμπεριφορά μας, και τούμπαλιν η συμπεριφορά μας την σκέψη; Χωρίς αυτήν δεν θα υπάρχει το πνευματικό υπόβαθρο, και έτσι ο άνθρωπος δεν θα εκφράζεται κατά τις ανάγκες του, αλλά κατά τις εκάστοτε επιταγές του συρμού, τις άνευ ουσίας για τον ίδιο! Ναι, έτσι χάνεται  ο Πολιτισμός του κάθε λαού και στο τέλος έρχονται να τον υποκαταστήσουν ανερχόμενες και πολλάκις αντίθετες και επικίνδυνες κουλτούρες και ιδεολογίες! Ας προσδώσουμε στην σκέψη μας ποιότητα, λοιπόν, για το καλό μας!

Επομένως, πρέπει να αποστρέψουμε το πρόσωπό μας από την προωθούμενη ‘’αχταρμαδοποίηση’’, τον επιβαλλόμενο συγκρητισμό των ηθών, ακόμα και από την εμπορευματοποίηση των πάντων! Δεν γίνεται και τα πλέον πολύτιμα για εμάς πνευματικά αγαθά και οι αξίες, να θυσιάζονται για χάρη του Διεθνισμού, της διανοουμενίστικης ψευτοκουλτούρας, της ‘’αχταρμαδοποίησης’’, αλλά και κάποιες φορές και στον βωμό του ακορέστου κέρδους! Μέχρι και τα Χριστούγεννα, έχουν χάσει την πνευματικότητα και την ταπεινότητά τους! Μια Θεογονία, για τους απανταχού Χριστιανούς, έχει προσλάβει φολκλορική μορφή, και έχει καταντήσει προϊόν προς εξαγωγή μέχρι και σε Ανατολίτικες-Ισλαμικές χώρες(!) Για τις μη χριστιανικές χώρες δεν έχουν καμμία αξία και δη πνευματική! Δεν ικανοποιούν καμμία ανάγκη τους, αλλά απλώς τούς επιβάλλονται! Από την άλλη, έχουμε τους ‘’Ελληναράδες’’, που σνομπάρουν τις Απόκριες, αλλά θέλουν ‘’Halloween’’, δεν θυμούνται τις Ορθόδοξες εορτές, αλλά θέλουν και την ιρλανδική ’’St. Patrick’s Day’’…  Για τον κάθε λαό αυτές οι καταστάσεις είναι, επιεικώς, ξιπασιά και ξενομανία! Απλώς μια τεχνητή ανάγκη για σπατάλες και αχαλίνωτη μέθη! Μία αφορμή εκδηλώσεως όλων των απωθημένων και μια ευκαιρία εκφυλισμού των ηθών! Μία υποβάθμιση του εαυτού μας, εφόσον τα δεχόμαστε άκριτα! Μία υποτίμηση του ανθρώπου ως ελλόγου όντος, λόγω της ‘’θεοποιήσεως’’ του υλισμού και των εφήμερων πραγμάτων! Τίποτα το ουσιώδες και έμμετρο! Δεν λέω, καλή και χρήσιμη η Παγκοσμιοποίηση, ειδικά για την Οικονομία και την Τεχνολογία, αλλά ως προς τον πολιτισμικό τομέα βλάπτει!

Και για να προλάβω την απάντηση κάποιων… Όχι, το να αντιτίθεσαι στα παραπάνω δεν είναι ούτε ακρότητα, ούτε γραφικότητα! Όχι, δεν είναι οπισθοδρόμηση! Είναι σωφροσύνη! Είναι πρόοδος, και μάλιστα πνευματική! Είναι η ικανοποίηση των αληθινών αναγκών σου! Είναι Αλήθεια! Είναι Ελευθερία! Είναι Δημοκρατία! Διότι αν χαθεί η Πολιτισμική Ατομικότητα και η Κουλτούρα του κάθε λαού, η αληθινή διαφορετικότητα δηλαδή, εν ονόματι της μόδας, της θολοκουλτούρας, του ‘’προοδευτισμού’’, τότε οι ανάγκες σου θα ορίζονται από ’’ντιρεκτίβες’’ και η έκφρασή σου από ‘’ινστρούχτορες’’! Για να τα λέμε και στην ‘’γλώσσα’’ του σήμερα…

Ας εκμεταλλευθούμε λοιπόν τον περισσό χρόνο, που διαθέτουμε μέσα στην καραντίνα, ας μελετήσουμε την Ιστορία μας, ας ασχοληθούμε με τις τέχνες και τις παραδόσεις μας! Ας συλλογισθούμε! Ας γίνουμε κοινωνοί ενός νέου και Αληθούς Πολιτισμού, συμβατού με τις δικές μας ανάγκες και τις πατροπαράδοτες ελληνικές αξίες, τα πρότυπα και τα ήθη μας, ενός Πολιτισμού βγαλμένου από τα βάθη της ψυχής μας! Ας γίνουμε καλύτεροι τέλος πάντων! Η απραγία και η απελπισία σε αυτήν την κατάσταση δεν προσφέρει κάτι, πόσω μάλλον παραγωγικό και χρήσιμο, και δεν αλλάζει τίποτα από τα προαναφερθέντα κακώς κείμενα. Αν έκαστος ατομικώς έπραττε το ορθό, θα άλλαζε και η κοινωνία στο σύνολό της και στα του Πολιτισμού, αλλά και γενικότερα και με το ζήτημα του κορωνοϊού! Ως προς τον Πολιτισμό μας όμως, θέλουμε και γι’ αυτόν κανονικότητα, και όχι χυδαιότητα… Αν η ποθούμενη κανονικότητα του πολιτισμού θα είναι όπως η τωρινή, ας μην έρθει ποτέ· γιατί δεν την θέλουμε, και κυρίως δεν μας χρειάζεται και δεν μας εκφράζει! Και πριν χαρακτηρισθούν όλα αυτά, ως ακρότητες και δεν ξέρω πώς αλλιώς, ας αναλογιστούμε, αν το σήμερα θυμίζει άραγε καθόλου τα όσα υπερηφανευόμαστε από το παρελθόν μας. Από τα αριστουργήματα, για παράδειγμα, των σπουδαίων μας ποιητών, των τεραστίων μουσικών μας και των θεατρανθρώπων έως τα πονήματα των διανοητών και φιλοσόφων αυτού του τόπου! Από αυτήν την σκέψη θα βγουν τα συμπεράσματα που ψάχνουμε!

Εν τέλει, ας μην περιμένουμε από κανέναν άλλον να αναλάβει πρώτος πρωτοβουλία πέραν του εαυτού μας! Ας το κάνει καθένας μεμονωμένα! Και ας ελπίσουμε, ότι οι δράσεις μας για βελτίωση της κατάστασης του πολιτισμού μας θα αλλάξει με τον ερχομό του 2021 μέσω της επιστροφής στα δικά μας πρότυπα και δεδομένα! Μόνον έτσι θα διορθωθούν τα κακώς κείμενα και θα αποφευχθούν οι κίνδυνοι, που έρχονται με ‘’δρασκελιές’’…                                    

Ας νοιαστούμε για τον Πολιτισμό μας!

hecgraeca.blogspot.com

,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *