Η «Aγία Αθανασία» του Αιγάλεω που προκάλεσε σάλο σε όλη την Ελλάδα

γράφει ο Κωνσταντίνος Μπορδόκας,

Όταν η Αθανασία Κρικέτου φτάνει με το σύζυγό της τον Αύγουστο του 1958 στην Αθήνα οικονομικά εξαθλιωμένη μη μπορώντας να πληρώσει ούτε το ενοίκιο για το μικρό σπίτι που νοικιάζει στο Αιγάλεω, λίγο πριν την έξωση η λύση έρχεται από τον…ουρανό.

Ελάχιστους μήνες μετά η Αθανασία διαδίδει ότι παρουσιάστηκε  στον ύπνο της η Παναγία, που έχοντας χαραγμένα στο στήθος της τα γράμματα ΠΘ και σταυρό στη μέση, την …εξουσιοδοτεί να θεραπεύει ασθένειες.

Η «Αγία Αθανασία» εναντίον του δημοσιογράφου Δημήτρη Λυμπερόπουλου το 1959.

Τα…ευχάριστα νέα διαδίδονται αμέσως στη λαϊκή συνοικία το σπίτι της οδού Ελλησπόντου κατακλύζεται από απελπισμένους πιστούς και περίεργους, με αποτέλεσμα μόλις πέντε μήνες μετά η Κρικέτου πληρώνει πλέον τακτικά το ενοίκιο της, διαθέτει  αμάξι με σοφέρ, αλλά παράλληλα κεντρίζει το ενδιαφέρον του εισαγγελέα Χριστόπουλου, που την διώκει γι απάτη. Η προανάκριση ονομάζει «αφελείς» τους υποστηρικτές της, ενώ αναφέρει ότι η Κρικέτου «…λαμβάνει από τα θύματά της χρήματα, κοσμήματα και εικόνας», ενώ η ίδια ζει πολυτελώς συχνάζοντας σε νυχτερινά μαγαζιά.

Η «Αγία Αθανασία» και οι πιστοί της σε στιγμές έκστασης…

Στη δίκη τον Ιούλιο του ίδιου έτους, η Αθανασία παρουσιάζεται με αμφίεση που την συνοδεύει στην υπόλοιπη ζωή της: μαντιλοφορεμένη, με σταυρό στο χέρι ενώ σταυροκοπιέται συνεχώς συνοδευόμενη από πιστούς υποστηρικτές της. Μάρτυρες κατηγορίας είναι αρχικά οι γείτονές της :«Δεν μας αφήνει να βάλουμε το ράδιο. Θέλει ησυχία για να μιλάει, ήμαρτον Θεέ μου, με την Παναγία», ο ιδιοκτήτης του σπιτιού (παρότι πληρώνεται πλέον στην ώρα του…): «Συμβαίνουν τρελά πράγματα κύριε πρόεδρε. Ο άνδρας της δουλεύει τις γυναικούλες. «Τοιαύτην στιγμήν θα κουνηθώσιν αι κανδύλαι», αλλά και κάποιοι που ζητώντας βοήθεια σε προβλήματα υγείας, τους δίνουν σκουλαρίκια και δαχτυλίδια. Οι μάρτυρες υπεράσπισης επιβεβαιώνουν «θαύματα» και ανιδιοτέλεια, αφού στις παρακλήσεις κάποιων να της παραχωρήσουν το σπίτι τους, εκείνη αρνιέται έχοντας εντολή από την Παναγία να παραμείνει στο Αιγάλεω…

Η Αθανασία χωρίς λευκό μαντήλι, παρουσιάζει κάποιο. από τα πολλά, σημάδια στο στήθος της.

Στην απολογία της η Κρικέτου λέει ότι είναι μια αθώα κοπέλα που την θεράπευσε η Θεοτόκος από καρκίνο : «Μου είπε να παντρευτώ και να αναλάβουμε με τον άνδρα μου να φωτίσουμε τον αμαρτωλό κόσμο. Έκτοτε, η Θεοτόκος με επισκέπτεται κάθε πρωί από τις 6 έως τις 7 και μου δίνει εντολές καθώς και την ικανότητα να θεραπεύω. Από τις θεραπείες αυτές ποτέ δεν πήρα χρήματα. Πρώτα εγώ δούλευα μοδίστρα και ο άνδρας μου ασπριτζής. Τώρα το έργο μας είναι άλλο». Η απόφαση βγαίνει στις 30 Ιουλίου 1959 ξαφνιάζοντας τους πάντες. Παρά την αντίθετη πρόταση του εισαγγελέα, η Κρικέτου απαλλάσσεται…λόγω βλακείας, με τον πρόεδρο του δικαστηρίου να της λέει τα εξής, καθόλου προφητικά, λόγια:«Θα ξεφτίσεις και εσύ κατηγορουμένη όπως και τόσες άλλες «αγίες».

eleftherostypos.gr

,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *