Ο «Άνθρωπος του Θεού» (Man of God) της Γελένα Πόποβιτς

Η ζωή του Αγίου Νεκταρίου, του πιο φημισμένου Αγίου της σύγχρονης Ελλάδας, προβάλλεται στην ταινία “Άνθρωπος του Θεού”. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους στις 26 Αυγούστου. Είναι γυρισμένη στην Ελλάδα και απεικονίζει τη ζωή του Αγίου Νεκταρίου της Αίγινας, ο οποίος υπέστη άδικο μίσος και διώχθηκε από το εκκλησιαστικό κατεστημένο ενώ κήρυττε τον λόγο του Θεού.

“Man of God” γνωστό στα ελληνικά ως “ Άνθρωπος του Θεού” Γυρίστηκε το 2020, μήνες μετά τον Covid-19 που περιόρισε σοβαρά τη ζωή παντού. Οι τοποθεσίες γυρισμάτων περιλάμβαναν την Αθηνά, το Λαύριο και την Αίγινα, όπου ο άγιος ίδρυσε μοναστήρι. Ορισμένες σκηνές στο μοναστήρι γυρίστηκαν μέσα στο πραγματικό δωμάτιο ή στο μπουντρούμι όπου ζούσε ο άγιος.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι Man-of-God-agios-Nectarios-facebook-page.jpg
Ο Άρης Σερβετάλης παίζει τον κύριο ρόλο του Αγίου Νεκταρίου στην ταινία «Άνθρωπος του Θεού».

Η αρχική κυκλοφορία της ταινίας είχε προγραμματιστεί για τις 9 Νοεμβρίου 2020, σηματοδοτώντας την 100η επέτειο από το θάνατο του αγίου, αλλά αναβλήθηκε λόγω του αποκλεισμού από τον Covid.

Κατά ειρωνικό τρόπο, μόλις μία εβδομάδα πριν την κυκλοφορία της ταινίας στην Ελλάδα, το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου έκλεισε ξανά καθώς 16 μοναχές βρέθηκαν θετικές στον COVID-19.

Η ιστορία ξεκινά με την αποβολή του 45χρονου κληρικού από την Αλεξάνδρεια. Η δημοτικότητα του αγίου, τη στιγμή που ήταν μητροπολίτης, ή επίσκοπος, της Πεντάπολης στην Αίγυπτο, προκαλεί τη ζήλια κάποιων κληρικών εκεί.

Φοβούμενοι ότι θα γίνει ο επόμενος Πατριάρχης της Αλεξάνδρειας, κάποιοι από τους κληρικούς αντέδρασαν με αποτέλεσμα να εκδιωχθεί από την Αίγυπτο. Ήρθε στην Αθήνα και, χάρη στις καλά ανεπτυγμένες παιδαγωγικές του τακτικές, έγινε διάσημος και ταυτόχρονα ξεκίνησε ένα από τα σπουδαία λογοτεχνικά του έργα.

Ωστόσο, ο φόρτος εργασίας τον κατακλύζει κι έτσι αποσύρεται στην Αίγινα. Ανακατασκευάζει ένα κατεστραμμένο μοναστήρι με τα χέρια του, το οποίο ανθεί χάρη στη φήμη του. Ωστόσο, το μοναστήρι δεν αναγνωρίστηκε ποτέ επίσημα, ενώ ο Νεκτάριος κατηγορείται άδικα. Στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, λίγο πριν τον θάνατό του, έκανε ένα τελευταίο θαύμα.

Διεθνείς ηθοποιοί στους πρωταγωνιστικούς ρόλους στον Άγιο Νεκτάριο

Στον κύριο ρόλο του Αγίου Νεκταρίου είναι ο Άρης Σερβετάλης, ένας Έλληνας ηθοποιός που η δημοτικότητά του ανέβηκε μετά την κωμική σειρά «Είσαι το ταίρι μου» όπου έπαιξε τον Λάζαρο. Μαζί του ο διάσημος Ρώσος ηθοποιός Αλεξάντερ Πέτροφ, ο οποίος παίζει τον στενό βοηθό του αγίου και ο θρυλικός Αμερικανός ηθοποιός Μίκι Ρουρκ ως πρωταγωνιστής, μαζί με άλλους εξέχοντες Έλληνες ηθοποιούς.

Το “Man of God” επικεντρώνεται στις εμπειρίες και τα ταξίδια αυτού του κοινού ανθρώπου του 19ου αιώνα, ο οποίος αφαιρέθηκε από την εκκλησία του και εξορίστηκε από την Αίγυπτο αλλά συνέχισε να φροντίζει τους φτωχούς, διδάσκοντας αγρότες να διαβάζουν και να γράφουν. Ίδρυσε ένα μοναστήρι σε ένα άγονο νησί που εξακολουθεί να λειτουργεί ως φάρος για τους προσκυνητές.

popovic servetalis ταινία άνθρωπος του θεού
Η Γέλενα Πόποβιτς συμβουλεύεται τον Άρη Σερβετάλη, ο οποίος παίζει τον Άγιο Νεκτάριο στην ταινία της Άνθρωπος του Θεού.

Η ταινία, σε σκηνοθεσία της Τζέλενα Πόποβιτς, η οποία έγραψε επίσης το σενάριο, είναι εμπνευσμένη από τη ζωή του Αγίου Νεκταρίου, την οποία διάβασε ενώ ήταν σε ένα διεθνές ταξίδι που πραγματοποίησε.

Η Πόποβιτς μίλησε διαδικτυακά στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Άντζελες τον Μάιο. Είπε στους ακροατές: “Πήρα την ιστορία σε ανθρώπινο επίπεδο. Δεν ήθελα να κάνω την Αγιότητά του να παίξει. Είχε μια ζωή γεμάτη πόνο και αδικία. Οι άνθρωποι θα τον ένιωθαν. Ήθελα να φέρω κάτι στην οθόνη αυτό θα ήταν πολύτιμο και τίμιο. Ο Άγιος Νεκτάριος αντήχησε σε ανθρώπινο επίπεδο ».

“Ο προσωπικός αγώνας είναι κάτι που ανήκει σε όλους μας”, είπε ο Πόποβιτς. “Η μεγαλύτερη νίκη είναι αυτή που πετυχαίνουμε μέσα μας. Η ιστορία της είναι καθολική.”

Η σκηνοθέτης Πόποβιτς είναι εμπνευσμένη από τον αγώνα του Αγίου Νεκταρίου

Η σκηνοθέτης είπε: “Με ενέπνευσε. Ανεξάρτητα από τις πεποιθήσεις και τον θρησκευτικό προσανατολισμό των ανθρώπων, ο κόσμος θα το συμπαθήσει και πιστεύω ότι όλοι θα κερδίσουν βλέποντας την ιστορία του. Θα εμπνεύσει τους ανθρώπους. Γι ‘αυτό πιστεύω ότι η ταινία δεν είναι μόνο για την Ελλάδα. Η ιστορία της πρέπει να ειπωθεί παντού και θα έχει αποτέλεσμα ».

Ενώ συζητούσε το κάστινγκ για την ταινία, η Πόποβιτς είπε: “Γνώρισα οργανικά τον Άρη και ήταν η πρώτη μου επιλογή για αυτόν τον ρόλο. Ο Άρης είχε μια αύρα γι ‘αυτόν.” Μεταξύ των άλλων πρωταγωνιστών της ταινίας, η Πόποβιτς είπε: «Επέλεξα τον Αμερικανό ηθοποιό Μίκι Ρουρκ γιατί είχε διεθνή παρουσία, είχε πολύ βάθος και εμπειρία στο να υποφέρει».

Η Πόποβιτς είπε: “Επέλεξα την εξορία του αγίου από την Αλεξάνδρεια ως την αρχή της ιστορίας επειδή βασίστηκα στην υπόθεση ότι η επιθυμία ενός άντρα για εξουσία είναι αυτό που καταστρέφει την κοινωνία. Ο Νεκτάριος ήταν θύμα αυτού”.

εικόνα ανθρώπου του Θεού
Στην τοποθεσία στην Ελλάδα για τα γυρίσματα του “Man of God”.

“Το 2013, ήρθα στην Ελλάδα και επισκέφθηκα το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα με το σενάριο στα χέρια μου. Ζήτησα την ευλογία του Αγίου. Γύρισα με το τελευταίο σενάριο το 2014 και ζήτησα ξανά τη θετική παρέμβαση του αγίου. “

Ζήτησε επίσης από ανθρώπους του κλήρου να κρίνουν το έργο της και είπε ότι η συμβολή τους ήταν πολύ χρήσιμη για την πρωτοτυπία της ταινίας. Τελικά, η ζωή ώθησε την Πόποβιτς να διαμείνει μόνιμα στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2016. Εξήγησε: «Δεν φανταζόμουν ότι ολόκληρη η ταινία θα παρήχθη εδώ στην Ελλάδα όταν άρχισα να γράφω το σενάριο».

Ο Άρης Σερβετάλης μίλησε πρόσφατα στο ελληνικό ραδιοφωνικό πρόγραμμα Melodia 99.2, λέγοντας: «Το να γίνεις άνθρωπος του Θεού είναι ένας δρόμος που πρέπει να ακολουθείς στη ζωή και να καλλιεργείσαι, ανάλογα με τη σχέση σου με τον Δημιουργό».

Ο Σερετιτάλης δήλωσε ότι «Ο Άγιος Νεκτάριος ήταν μια τεράστια μορφή. Aταν ένας άνθρωπος που αφιέρωσε τον εαυτό του και όλη του τη ζωή στον Θεό».

Σύμφωνα με τον Σερβετάλη, «Η πίστη μπορεί να αλλάξει έναν άνθρωπο. Είχε τέτοια αγάπη για τους άλλους. Βρίσκετε τέτοια αγάπη και αφοσίωση στους ανθρώπους και στον Θεό στα γραπτά του. Δεν ξέρω αν θα την ονόμαζα” θρησκευτική ταινία “. Ήταν σίγουρα ένας άνθρωπος που εκπροσωπούσε την ορθοδοξία και πάλεψε για αυτήν ».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Το μήνυμα είναι πολλαπλό. Σε ατομικό επίπεδο, πρέπει να πέσουμε και να ανέβουμε και να συνεχίσουμε τον καθημερινό αγώνα με πίστη για να αποκαλύψουμε ποιοι είμαστε πραγματικά. Είναι δύσκολος αλλά ο μόνος τρόπος. Ο τρόπος που αντιμετώπισε τη συκοφαντία και όλα τα εμπόδια που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια της ζωής του είναι ένα παράδειγμα ανθρώπου με μεγάλο βάθος στην πίστη του ».

Η ταινία ξεκινά όταν ο Αρχιεπίσκοπος ήταν 45 ετών και εκδιώχθηκε από την Αίγυπτο και τελειώνει με τον θάνατό του σε ηλικία 70 ετών. Ακόμα κι αν δεν πίστευα στον Θεό, θα έπαιζα αυτόν τον ρόλο γιατί μελετά πώς οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν διαφορετικές δυσκολίες στη ζωή, ανάλογα με την ηλικία και τον χώρο δραστηριότητάς τους. Αν και ο άγιος πέθανε, έμεινε ανάμεσά μας και μας βοήθησε να ολοκληρώσουμε την ταινία . Μπορούσα να αισθανθώ την παρουσία του. “

Σερβετάλης: ”Ο Άγιος Νεκτάριος είναι για εμένα μία παρουσία”

Ο Σερβετάλης εξεπλάγη από την πρόταση για την ταινία. “Όταν η Jelena μου πρότεινε να αναλάβω την ηγεσία, έγινε πρόβλημα για μένα. Ο Άγιος Νεκτάριος είναι μια παρουσία. Δεν είναι απλώς ένας ακόμη χαρακτήρας σε μια παράσταση στην οποία βρίσκομαι.”

Ένα διεθνές καστ και συνεργείο εργάστηκαν για την ταινία εντός και εκτός Ελλάδας. «Ο Άγιος Νεκτάριος ξεσήκωσε την ατμόσφαιρα», είπε ο Σερβετάλης.

«Η Jelena Popovich επέλεξε ηθοποιούς για ρόλους που θα μπορούσαν να δώσουν συγκινητικές παραστάσεις. Είναι ένα γενναίο εγχείρημα για εκείνη να προσπαθήσει να πει μια τέτοια ιστορία. Ελπίζω να το κάναμε θαυμάσια.»

Τεχνικά, η Πόποβιτς χρησιμοποίησε την αναλογία της κάμερας που δημιουργεί μια παλιά ή κάπως τονισμένη εικόνα προκειμένου ο θεατής να εστιάσει στον χαρακτήρα και όχι στη σκηνή μέσα στην εικόνα. Σύμφωνα με την Πόποβιτς, «αυτό βοήθησε να διατηρηθεί η ειλικρίνεια της περιόδου».

Η σκηνοθέτης είπε ότι ανυπομονούσε για την ταινία “για να ξυπνήσει μια πίστη που είναι ακρωτηριασμένη στο κοινό σε όλο τον κόσμο. Ο Άγιος ήταν ιερέας για τους απλούς ανθρώπους, η ταπεινοφροσύνη του ανησύχησε τους αλαζόνες της εκκλησιαστικής ιεραρχίας, η αφοσίωσή του προκάλεσε καχυποψία και τον εξύβρισε η εκκλησία του και εξορισμένος από την Αίγυπτο και τους ενορίτες που τον αγαπούσαν, ο Νεκτάριος έκανε την πίστη του στον Θεό την καλύτερη προστασία του ».

Η Πόποβιτς πρόσθεσε: “Στη ζωή των αγίων βρίσκουμε δύναμη. Οι αγώνες τους αντικατοπτρίζουν τους αγώνες μας και οι νίκες τους επί της ανθρώπινης αδυναμίας μας δίνουν ελπίδα”.

prevezaposto.gr

, , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *