ΒΙΝΤΕΟ – Το Νεκροταφείο των Βογομίλων Νέας Χαλκηδόνας

Το Νεκροταφείο Βογόμιλων Νέας Χαλκηδόνας βρίσκεται στη Νέα Χαλκηδόνα μεταξύ Θεσσαλονίκης και Γιαννιτσών. Από τον 10ο αι. η περιοχή αυτή ονομαζόταν Δρογουβίτεια, από το σλαβικό φύλο των Δραγουβιτών. Το 1988 ανακηρύχθηκε διατηρητέο αρχαιολογικό μνημείο.

Σήμερα έχουν εντοπιστεί δεκατέσσερις στήλες και 39 ισοσκελείς σταυροί. Η πιο μεγάλη στήλη έχει ύψος δύο μέτρα και πάχος πάνω από μία σπιθαμή. Για τον Νικόλαο Οικονομίδη υπάρχουν ομοιότητες ως προς το σχήμα και τις διακοσμήσεις με μνημεία στη Βουλγαρία, τη Βοσνία και τη Νότια Γαλλία. Επίσης την Ιβηρική χερσόνησο, τη Γερμανία και την Αγγλία.

Δείτε το εξαιρετικό αφιέρωμα που έκανε στο νεκροταφείο το κανάλι Πειρατολόγιο – Piratologio:

, , , , , ,

3 thoughts on “ΒΙΝΤΕΟ – Το Νεκροταφείο των Βογομίλων Νέας Χαλκηδόνας

  1. Ρε παιδιά αυτά δεν τα αναφέρουν σε ένα εθνικιστικό σάιτ. Αν αρχίσουμε και αναφέρουμε σλαβικές, βλάχικες, αλβανικές(αρβανίτικες), βογομιλικές, θρακικές κλπ εγκαταστάσεις δεν θα μπορεί να σταθεί ο εθνικός μας μύθος περί καθαρότητας των νεοελλήνων ρωμηών 🙂

    1. 1. Ποιός μίλησε για φυλετική καθαρότητα; 2. Έχει απομεινάρια των εγκαταστάσεων των παλαιοθρακών στην Θράκη; Πολύ περίεργο. 3. Οι Βογόμιλοι δεν ήταν φυλή, αλλά “αίρεση” του χριστιανισμού. Καλώς ή κακώς, κανείς τους δεν απέμεινε. Η εισβολή, η μετανάστευση ή πρόσκληση ξένων στοιχείων στον ελλαδικό χώρο κατά τον Μεσαίωνα είναι γνωστή. Αυτό δεν σημαίνει πως ξαφνικά το τοπικό ελληνόφωνο στοιχείο εξαφανίστηκε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *