«Πιστεύετε στο Θεό; Δεν τον πιστεύω, αλλά τον φοβάμαι»

του Δημήτριου Βερδελή, δικηγόρου

Από την αρχή της εμφάνισης του στον πλανήτη ο άνθρωπος αναζητούσε κάποιο νόημα στον κόσμο. Οι ακατανόητες δυνάμεις της φύσης δημιουργούσαν στον προϊστορικό άνθρωπο ένα αίσθημα τρόμου και συνάμα μια αντίληψη για το θείο, το οποίο ο άνθρωπος ταύτιζε με αυτές. Αυτή η ταύτιση είχε ως αποτέλεσμα τη γέννηση των πρώτων θεών. Οι παγανιστικές αυτές αντιλήψεις για το θείο εξακολουθούν να υποστηρίζονται από μία μικρή ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι ασπάζονται πολυθεϊστικές κυρίως θρησκείες.

Στην περίπτωση των μορφωμένων ανθρώπων, έχω την αίσθηση, ότι η μη πίστη συνδυασμένη με το φόβο του Θεού είναι αποτέλεσμα της βούλησης για απόλυτη ελευθερία χωρίς ηθικούς φραγμούς, διότι όπως έλεγε ο μέγας Ντοστογιέφσκι «χωρίς Θεό όλα επιτρέπονται». Αυτό σημαίνει πως δεν θέλω να τον πιστέψω, γιατί αν τον πιστέψω, θα πρέπει να ζω κατά τρόπο λιγότερο εγωιστικό και φίλαυτο, θα πρέπει να μάθω να ζω με μέτρο ηθικής τον πλησίον και το Χριστό.

Η αντίληψη βέβαια ότι ο Θεός είναι ένας δικαστής στον ουρανό είναι ξεκάθαρα δυτικής αντιλήψεως. Η εικόνα του Χριστιανισμού για το Θεό είναι εκείνη της παραβολής του ασώτου υιού ή του σπλαχνικού πατέρα. Αυτή που έδειξε στο Ντοστογιέφσκι τι θα πει Χριστός και για την οποία ο συγγραφέας είπε ότι «και μόνο αυτή η παραβολή θα αρκούσε για να δείξει την αγάπη του Θεού για τον άνθρωπο.»

Ο φόβος του Θεού, κατά τον άγιο Κλήμη Αλεξανδρείας, είναι απαθής διότι δεν φοβάται ο άνθρωπος το Θεό αλλά το να μην εκπέσει από τον Θεό. Ο Θεός είναι αγάπη, δεν κολάζει τον αμαρτωλό. Ο αμαρτωλός κολάζεται από την αστοχία του να έρθει σε κοινωνία με το Θεό και τους αδελφούς του γιατί κόλαση είναι η απουσία Του και η απουσία τους.

Πιστεύω στον Θεό δεν θα πει ότι έχω μια ιδέα περί Θεού αλλά ότι Τον εμπιστεύομαι, «και πάσαν την ζωήν ημών Χριστω τω Θεω παραθώμεθα.» Του παραδίδω τη ζωή μου και μου δίνει ζωή. Ξέρω ότι Είναι εκεί όχι ως ιδεολόγημα αλλά ως σχέση. Η ερώτηση θα μπορούσε να διατυπωθεί αλλιώς ως εξής: «Φοβάστε το Θεό; Δεν τον φοβάμαι, αλλά τον εμπιστεύομαι.»

Δημοσιεύτηκε στην Παρεμβολή, περιοδικό της ΧΦΕ (Χριστιανική Φοιτητική Ένωση)

, ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *