Ως τζαμί ξανάνοιξε η Μονή Παμμακάριστου στην Κωνσταντινούπολη

Μετά την Αγία Σοφία και τη Μονή της Χώρας, άνοιξε -και πάλι- την Παρασκευή, 7 Ιανουραρίου, ως τζαμί η Μονή της Θεοτόκου Παμμακάριστου στην Κωνσταντινούπολη, η οποία είναι γνωστή και ως μουσείο Φετιγιέ.

Το Μουσείο Φετιγιέ, που βρίσκεται στο Φατίχ της Κωνσταντινούπολης, άνοιξε ως Τζαμί Φετιγιέ από τον ίδιο τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, μετά από δύο χρόνια έργων συντήρησης και αποκατάστασης.

«Ήταν ένα έργο που κράτησε 2 χρόνια και κόστισε 7 εκατομμύρια λίρες. Η αποκατάστασή του ολοκληρώθηκε γρήγορα. Ελπίζω ότι όταν ολοκληρωθεί πλήρως ο εξωραϊσμός του, θα δοθεί προς χρήση τόσο από τους πιστούς μας, όσο και από όσους θα έρθουν να το επισκεφτούν ως μουσείο. Είναι ένα έργο από το οποίο η Κωνσταντινούπολη θα κερδίσει», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.

Η ιστορία της μονής

Η Μονή Παμμακάριστου, γνωστή και ως Εκκλησία της Θεοτόκου Παμμακάριστου, είναι μια από τις πιο γνωστές ελληνικές ορθόδοξες βυζαντινές εκκλησίες και σημαντικό μνημείο στην Κωνσταντινούπολη. Από το 1601 ο κυρίως ναός λειτουργεί ως Φετιγιέ Τζαμί και το παρεκκλήσιο ως μουσείο. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα δείγματα Παλαιολόγειας αρχιτεκτονικής της Κωνσταντινούπολης και είναι το τελευταίο προ-οθωμανικό κτήριο που στέγασε το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Έχει επίσης τα περισσότερα βυζαντινά ψηφιδωτά ωραιότερα ψηφιδωτά του 14ου αιώνα μετά την Αγία Σοφία και την Μονή της Χώρας.

Μαρία ΖαχαράκηΈθνος

, , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *