ΒΙΝΤΕΟ – Archaeostoryteller: Μια από τις εντυπωσιακότερες σαρκοφάγους που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη

Εντυπωσιακή σαρκοφάγος με κάλυμμα διαμορφωμένο σε στρώμα κλίνης, πάνω στο οποίο ξαπλώνει το ζεύγος των νεκρών. Φέρει και στις τέσσερις πλευρές της γλυπτό διάκοσμο με πολυπρόσωπη σκηνή αμαζονομαχίας.

Πλοκή και δράση διακρίνει τις περισσότερες επιμέρους σκηνές, οι οποίες δανείζονται παρθενώνεια μοτίβα για να αποδώσουν το πάθος τη στιγμή της μάχης, όπως παρατηρείται κυρίως στο κεντρικό σύμπλεγμα και στο σύμπλεγμα μαχητών αμέσως στα αριστερά του.

Η σαρκοφάγος κατασκευάσθηκε από αττικό εργαστήριο. Η Αττική αποτέλεσε κατά τους τρεις πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες ένα από τα βασικότερα κέντρα παραγωγής γλυπτών και ιδιαίτερα σαρκοφάγων για πλούσιους Ρωμαίους, από διάφορες περιοχές της αυτοκρατορίας. Καλοδουλεμένα γλυπτά και σχετικά σωστές αναλογίες χαρακτηρίζουν τα αττικά εργαστήρια, που δημιούργησαν ολόκληρες σειρές σαρκοφάγων με ανάλογα θέματα. Παράλληλα, όμως, η έντονη χρήση της σμίλης και του τρυπανιού οδηγούν στη χρονολόγηση του συγκεκριμένου έργου στο β΄ μισό του 2ου με αρχές του 3ου αι. μ.Χ.

Δείτε μια εξαιρετική ανάλυση για το καταπληκτικό έκθεμα το οποίο σήμερα βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης από τον Archaeostoryteller:

, , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *