Cognosco Προτάσεις: Σεμινάρια για την αρχαία Αίγυπτο

της Βασιλικής Τζεβελέκου,

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Αιγυπτιολογίας βασίζει τη διδασκαλία του στην πεπειραμένη και γνωστή αιγυπτιολόγο και πρόεδρό του δρα Αλίκη Μαραβέλια.

Η χώρα των φαραώ, τα μυστικά της αρχαία Αιγύπτου, η γραφή των ιερογλυφικών, η θρησκεία, η τέχνη και οι επιστήμες των αρχαίων Αιγυπτίων είναι ένα συναρπαστικό κομμάτι γνώσης και εμπειρίας που δεν αφορά μόνο τους ειδικούς επιστήμονες και τους μελετητές του σπουδαίου αυτού πολιτισμού.

Τα τελευταία χρόνια, από το 2012 μέχρι σήμερα, το Ελληνικό Ινστιτούτο Αιγυπτιολογίας (ΕΙΑ) στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του διοργανώνει κύκλους σεμιναρίων για φοιτητές/φοιτήτριες (Αρχαιολογίας, Ιστορίας, Θεολογίας, Φιλολογίας ή Θετικών Επιστηµών), αλλά και για μυημένους και αρχάριους πολίτες που ενδιαφέρονται να εντρυφήσουν στην αρχαία Αίγυπτο, να διαβούν τα μονοπάτια της γνώσης που θα τους φέρουν πιο κοντά στην ιστορία του πανάρχαιου και μοναδικού πολιτισμού.

Με θέμα «Αίγυπτος – Η αρχαία χώρα των φαραώ και της μεταφυσικής» το 5ο διαδικτυακό σεμινάριο σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Εταιρεία της Αλεξάνδρειας ξεκινάει στις 20 Ιουνίου (περίπου) και περιλαμβάνει μια εκτενή εισαγωγή στην αιγυπτιολογία και στην αρχαία αιγυπτιακή γλώσσα. Το ΕΙΑ διαθέτει μακρά παράδοση και εμπειρία στην έρευνα και μελέτη του αιγυπτιακού πολιτισμού (ήδη από το 2011), αλλά και στα σχετικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Το πρόγραμμα διενεργείται σε στενή συνεργασία με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών για τη μη επεμβατική μελέτη με αξονικό τομογράφο 9 μουμιών.

Αξιοποιώντας τη μακρά παράδοση και εμπειρία του το Ινστιτούτο βασίζει τη διδασκαλία του στην πεπειραμένη και γνωστή αιγυπτιολόγο και πρόεδρό του δρα Αλίκη Μαραβέλια (το βιβλίο της «Η ιστορία του ναυαγού» εκδ. Σεράπις έχει αποσπάσει πολλά εύσημα), η οποία με προσιτό, γλαφυρό τρόπο και με επιστημονική μέθοδο εισάγει τους συμμετέχοντες στην αιγυπτιολογία και στην αρχαία αιγυπτιακή γλώσσα, στην ιερογλυφική γραφή (επιγραφική).

Παράλληλα τους μυεί στις επιστήμες, την ιατρική, την αρχιτεκτονική, την ταριχευτική, τα μαθηματικά, την αστρονομία αλλά και την κατασκευή των µεγάλων πυραµίδων, ενώ φωτίζει τις αλληλεπιδράσεις της αρχαίας Αιγύπτου με την Ελλάδα, ιδίως κατά την Υστερη Περίοδο, αλλά και κατά τη Μυκηναϊκή Εποχή και με το αρχαίο Ισραήλ και τους λαούς της Βίβλου. Ανάμεσα στους συνεργάτες του ΕΙΑ είναι η Βιβλιοθήκη της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (Ελληνικός Κόσμος), το Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών, ο Σύνδεσμος Ελληνίδων Επιστημόνων, το Λαϊκό Πανεπιστήμιο (ΕΦΤΛ) κ.ά.

Από την αρχή της πανδημίας (Απρίλιος 2020) το σεμινάριο πραγματοποιείται αποκλειστικά online. Χρησιμοποιούνται σύγχρονα διαδραστικά και οπτικοακουστικά μέσα, ενώ η πολυετής πείρα και οι γνώσεις της δρος Αλίκης Μαραβέλια και των άλλων καθηγητών εγγυώνται την επιτυχία του εγχειρήματος. Στα σεμινάρια διδάσκουν λίγα μαθήματα και αιγυπτιολόγοι από το εξωτερικό, ενώ το πρόγραμμα και οι σύλλαβοι εξελίσσονται και αναπροσαρμόζονται, ούτως ώστε το αποτέλεσμα να είναι το βέλτιστο δυνατόν.

Τα μαθήματα γίνονται στα ελληνικά, αλλά για τη συμμετοχή είναι απαραίτητη η γνώση της αγγλικής γλώσσας. Ο (θερινός) νέος 1ος κύκλος (20 πλήρη δίωρα μαθήματα, για αρχάριους/ες) θα ξεκινήσει γύρω στις 20 Ιουνίου και για 20 εβδομάδες. Στο τέλος χορηγείται πιστοποίηση παρακολούθησης.

📌 Για πληροφορίες στο hieg-aker.org@otenet.gr | s.tsourinaki@yahoo.com και https://hiegaker.wordpress.com/research/hieroglyphics/.

efsyn.gr

, , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *