Ηχητικό— Ο Ελευθέριος Βενιζέλος τραγουδά τον Διγενή (Ριζίτικο τραγούδι, ακριτικό, ηρωϊκό, Βυζαντινής εποχής)

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος τραγουδά τον Διγενή, ένα από τα ιστορικότερα Ριζίτικα και ακριτικά τραγούδια της Βυζαντινής μουσικής παράδοσης: «Ο Διγενής ψυχομαχεί κι η Γής τονε τρομάσσει κι η πλάκα τον ανατριχιά, που θα τονε σκεπάσει! Γιατί ν’ εκειά που κείτεται, λόγια αντρειωμένα λέει: -Νά χεν η γής πατήματα κι ο ουρανός κερκέλια να πάτουν τα πατήματα, νά ¨πιανα τα’ κερκέλια να ανέβαινα στον ουρανό, να διπλωθώ να κάτσω να δώσω σείσμα τ¨ ουρανού! ***Κερκέλια, κρικέλια, κρίκοι (επεξήγηση μιας λέξης του τραγουδιού)».

Πηγή της ηχογράφησης είναι η έκδοση δίσκου βινυλίου και CD με τίτλο Δημοτικά τραγούδια από τη συλλογή Μέλπως Μερλιέ – ηχογραφήσεις του 1930 με αυθεντικούς εκτελεστές και την φωνή του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ. Πράγματι, ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1930 είχε ιδρύσει το κοινωφελές ίδρυμα ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ, με υπεύθυνη την Μέλπω Μερλιέ το γένος Λογοθέτη, από την Κωνσταντινούπολη, με σκοπό την καταγραφή και διάδοση αλλά κυρίως τη διάσωση των γνήσιων δημοτικών μας τραγουδιών. Τραγούδησε κι ο ίδιος, δυο Ριζίτικα, όπως ο ίδιος, Χανιώτης άλλωστε, τα τραγουδούσε στην Κρήτη.

, , , , ,

1 thought on “Ηχητικό— Ο Ελευθέριος Βενιζέλος τραγουδά τον Διγενή (Ριζίτικο τραγούδι, ακριτικό, ηρωϊκό, Βυζαντινής εποχής)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *