ΒΙΝΤΕΟ – Διαλέξεις του Δρ. Νικολάου Καλοσπύρου: Σπουδή στο “Περί ύψους” του Λογγίνου

Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ, σε συνεργασία με το ΛΑΪΚΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΝ της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ των ΦΙΛΩΝ του ΛΑΟΥ παρουσιάζουν τον κύκλο σπουδών: «Σπουδή στο “Περί ύψους” του Λογγίνου». Κείμενο λογοτεχνικής κριτικής και αισθητικής της αρχαιότητας.

Εισηγητής: Δρ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ Α.Ε. ΚΑΛΟΣΠΥΡΟΣ, Επισκέπτης Καθηγητής Ιστορίας και Ερμηνευτικής της Κλασικής Φιλολογίας, ΕΚΠΑ.

Η διάλεξη κινηματογραφήθηκε την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022 στον χώρο του ΛΑΪΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ.

Μια σειρά τριών διαλέξεων για το σημαντικότερο ίσως, μετά την αριστοτελική “Ποιητική”,κείμενο λογοτεχνικής κριτικής και αισθητικής της αρχαιότητας, το οποίο αποδίδεται στονΨ.Λογγίνο ή Διονύσιο Λογγίνο. Αναπτύσσεται η σειρά των κριτηρίων αποτίμησης και ανάγνωσης της “υψηλής” λογοτεχνίας,με έμφαση στις πηγές της υψηγορίας.

Το αρχαίο κείμενο που χρησιμοποιεί ο κ. Καλοσπύρος στο σημερινό πρώτο μάθημα μπορείτε να το βρείτε στον σύνδεσμο ΕΔΩ

Πατήστε στους παρακάτω συνδέσμους για τις τρεις διαλέξεις:

https://www.youtube.com/watch?v=EIY2iJO8Bbw (1/3)

https://www.youtube.com/watch?v=h8fpZkZRyT0 (2/3)

https://www.youtube.com/watch?v=vi2A6-k4eNg (3/3)

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΙΛΗΤΟΥ

Ο Νικόλαος Α. Ε. Καλοσπύρος αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Κλασικής Φιλολογίας) και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού και Διδακτορικού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Κλασική Φιλολογία (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Από το 2008 έως και το 2017 δίδαξε μαθήματα της ειδικότητός του στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης) ως Επισκέπτης Καθηγητής [Εντεταλμένος Διδάσκων] στην Έδρα: Ιστορία και Ερμηνευτική της Κλασικής Φιλολογίας, και από το 2015 μέχρι σήμερα Μεθοδολογία Επιστημονικής Έρευνας (εργαστήριο συγγραφικής) και θεωρητικά μαθήματα σε μεταπτυχιακά προγράμματα του ΕΚΠΑ.

Στα επιστημονικά του ενδιαφέροντα και δημοσιεύματα περιλαμβάνονται η ιστορία της κλασικής φιλολογικής επιστήμης στη νεώτερη Ελλάδα και Ευρώπη, η θεωρία και φιλοσοφία της κριτικής και εκδοτικής του κειμένου, ο Αδαμάντιος Κοραής ως κριτικός φιλόλογος, η αρχαία ιατρική (Ιπποκράτης), ο Πολύβιος ο Μεγαλοπολίτης, η ελληνοϊουδαϊκή γραμματεία (μετάφραση των Εβδομήκοντα, Φίλων ο Ιουδαίος), η αρχαία λογοτεχνική θεωρία, η ρητορική τέχνη, η κλασική αρχαιότητα στον κινηματογράφο, η ιστορία της ελληνικής γλώσσας, οι ψηφιακές σπουδές στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Digital Humanities), η υφολογία και αρχαιογνωσία του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Κυριώτερα αυτοτελή δημοσιεύματά του στα ελληνικά: Εκδόσεις αρχαίων συγγραφέων (των Ιστοριών του Πολυβίου [1998-2006], του Δημητρίου Περί ερμηνείας [2010] και της Κόριννας από την Τανάγρα [2019]), βυζαντινών συγγραφέων (αγ. Διαδόχου Φωτικής Άπαντα [2019]), νεοελλήνων συγγραφέων (Κ. Παλαμά, β΄ τόμος Απάντων [2019], Κ. Κρυστάλλη Ποιήματα [2021]), Η αρχαιογνωσία του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη (2002), Φιλολογικό προλόγισμα στο Ψαλτήριον του Προφητάνακτος Δαυίδ εντεταμένον εις μέτρα κατά την τονικήν βάσιν μετά ερμηνευτικών σημειώσεων, υπό του αγίου Νεκταρίου (Κεφαλά) (2003), Ο Αδαμάντιος Κοραής ως κριτικός φιλόλογος και εκδότης (τόμ. Α΄ και Β΄, 2006), Κειμενοκριτικό ενδόσιμο και φιλολογική παράδοση: Quasi textus receptus genuinus Ecclesiae Constantinopolitanae (2006), Οι παπαδιαμαντικές διορθώσεις στα εκκλησιαστικά λειτουργικά βιβλία (2006), Η ανάταξη της ερώτησης στο μάθημα των κλασικών γλωσσών (2007), Hippocrates Repurgatus, ή Όταν ο Αδαμάντιος Κοραής μελετούσε τον Ιπποκράτη (2007), Αδαμαντίου Κοραή Medicus Hippocraticus (Εισαγωγή & μετάφραση της λατινικής διατριβής του Κοραή [2009]), Δημητρίου Ν. Βερναρδάκη Ψευδαττικισμού Έλεγχος (2016).

, , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *