Βανδαλισμός στον αρχαιολογικό χώρο του Εθνικού Κήπου

του Πέτρου Λάιου,

Για άλλη μια φορά άνθρωποι που θα ζήσουν για λίγες δεκαετίες προσπαθούν να καταστρέψουν το αρχαίο πνεύμα που μετρά χιλιετίες. Τι κάνει άραγε έναν σύγχρονο άνθρωπο να προκαλέσει ζημιές σε κάτι που χτίστηκε πριν σχεδόν 2.000 έτη ; Είναι άραγε η μικρότητα του μπροστά στα αρχαία επιτεύγματα που τον εξοργίζει σε αυτό τον βαθμό;

Ξανά στο ίδιο έργο θεατές καθώς άλλος ένας αρχαιολογικός χώρος έγινε στόχος αγνώστων που προκάλεσαν ζημιές. Αυτή την φορά ο αρχαιολογικός χώρος του Εθνικού κήπου βρέθηκε στο στόχαστρο. Πρόκειται για έναν χώρο ηρεμίας που βρίσκεται λίγο πίσω από το άγαλμα του Ιωάννη Καποδίστρια και δίπλα από το άγαλμα του μεγάλου φιλέλληνα Εϋνάρδου, στον χώρο αυτό βρισκόταν μέρος των Ρωμαϊκών λουτρών που βρίσκονται αριστερά του Ζάππειου Μεγάρου. Επίσης στα υπάρχοντα αρχαιολογικά ευρήματα προστέθηκαν αρχαία από άλλα σημεία του κήπου και μια μεγάλου μεγέθους μαρμάρινη επιγραφή για τον Καίσαρα Αέλιο, γιός του φιλέλληνα αυτοκράτορα Αδριανού και θείος του φιλοσόφου Μάρκου Αυρήλιου.

Οι άγνωστοι έσυραν ένα Κορινθιακό κυανόκρανο με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές στο μάρμαρο και πέταξαν έναν λεπτό κίονα. Αλλά δεν αρκέστηκαν στα όσα είχαν κάνει, χρησιμοποιώντας κεραμικά αντικείμενα χάραξαν πάνω στην μαρμάρινη επιγραφή και ένα άλλο μαρμαρένια αντικείμενο. Ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος είχε ξανά πέσει θύμα βανδαλισμού το προηγούμενο καλοκαίρι όπου άγνωστοι έκλεψαν αρχαία κεραμικά αντικείμενα και έριξαν μεγάλη ποσότητα λιωμένου κεριού πάνω στην επιγραφή. Ο Εθνικός Κήπος μέτρα μια ιστορία αρκετών χιλιετιών που ξεκινά την δεύτερη χιλιετία προ Χριστού καθώς στον χώρο έχουν βρεθεί τάφοι της μυκηναϊκής και γεωμετρικής περιόδου.

Ακολουθούν φωτογραφίες από το σημείο σήμερα:

, , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *