Σπουδαία ανακάλυψη στην Πομπηία. Αποκαλύφθηκε νωπογραφία που αναπαριστά την ερωτική συνεύρεση της βασίλισσας Λήδας με τον Δία που είχε μεταμορφωθεί σε κύκνο (φωτογραφίες)…

Μια μοναδική νωπογραφία με την ερωτική σκηνή της βασίλισσας της Σπάρτης Λήδας και του Δία, που είχε μεταμορφωθεί σε κύκλο, βρέθηκε στην Πομπηία. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, από την ένωση της με τον Δία, η Λήδα γέννησε τους Διόσκουρους, τον Κάστορα και τον Πολυδεύκη και την Ωραία Ελένη.  Η νωπογραφία ανακαλύφθηκε στην κρεβατοκάμαρα μίας οικίας στην Οδό Βεζουβίου «κατά τις εργασίες για την αναστύλωση του μετώπου της ανασκαφής» στο τμήμα Regio V της ρωμαϊκής κωμόπολης, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που χρηματοδοτείται από την ΕΕ για την συντήρηση της Πομπηΐας.

Η απεικόνιση της Λήδας που μένει έγκυος από τον Δία που είχε μεταμορφωθεί σε κύκνο, ήταν αρκετά συχνή στα σπίτια της Πομπηίας, αλλά η συγκεκριμένη νωπογραφία ξεχωρίζει εξαιτίας των πλούσιων χρωμάτων της, αλλά και από το γεγονός ότι τα μάτια της Λήδας είναι στραμμένα προς όποιον την κοιτάει. Το βλέμμα της είναι αισθησιακό και φαίνεται πως η Λήδα προστατεύει με το μανδύα της τον κύκνο, που κάθεται στην αγκαλιά της δίπλα από το κρεβάτι.

Πρόκειται για ένα «εκπληκτικό και μοναδικό» εύρημα, εξηγεί στο ιταλικό πρακτορείο Ansa ο διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηΐας, Μάσιμο Οζάνα. «Είναι εντελώς διαφορετικές από όλες τις άλλες που έχουν ανακαλυφθεί έως σήμερα. Ουδέποτε ως σήμερα είχαν βρεθεί τόσο αισθησιακές αναπαραστάσεις του, που όπως εικάζεται είχαν ως πρότυπο το αντίστοιχο γλυπτικό μοντέλου του Τιμόθεου ενός σημαντικού Έλληνα γλύπτη του 4ου π.Χ. αιώνα», υποθέτει ο Οζάνα.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το σπίτι ανήκε σε κάποιο «πλούσιο έμπορο που ήθελε να δείξει ότι είχε υψηλό πολιτισμικό επίπεδο». Σκέφτονται να μεταφέρουν τη νωπογραφία σε ένα ασφαλές σημείο, όπου θα είναι προστατευμένη από τη φυσική φθορά και θα μπορούν να την θαυμάσουν οι επισκέπτες.   Ο μύθος  Σύμφωνα με τον μύθο, ο Δίας είδε την Λήδα στις όχθες του ποταμού Ευρώτα και την ερωτεύτηκε. Γι’ αυτό πήγε στην Αφροδίτη και της ζήτησε τη συμβουλή και την προστασία της. Η Αφροδίτη μεταμόρφωσε το Δία σε λαμπρό κύκνο και τον εαυτό της σε αετό και άρχισε να καταδιώκει τον κύκνο στην κοιλάδα του ποταμού. Ο Δίας βρήκε καταφύγιο στην αγκαλιά της Λήδας, η οποία τον δέχτηκε τρυφερά, τον ζέστανε και έκαναν έρωτα. Από την ένωσή τους η Λήδα γέννησε δύο αυγά. Από το ένα γεννήθηκαν ο Πολυδεύκης και η ωραία Ελένη και από το άλλο ο Κάστωρ και η Κλυταιμνήστρα. Σύμφωνα με άλλο μύθο από αυτή την ένωση γεννήθηκε μόνο η Ελένη, ενώ μια άλλη εκδοχή λέει ότι γεννήθηκε η Ελένη από το ένα αυγό και οι Διόσκουροι, Κάστωρ και Πολυδεύκης, από το άλλο….

mixanitouxronou.gr

, , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *