Ακυρώνονται οι κατεδαφίσεις σπιτιών ομογενών στην Χειμάρρα

Δεν θα κατεδαφιστούν τελικά κατοικίες ομογενών άνω των 100 ετών που έπρεπε να γκρεμιστούν για να προχωρήσει το σχέδιο «Νέα Χειμάρρα» ή «Himara e re» όπως την ονομάζει ο δήμαρχoς της αλβανικής πόλης, μέσω του έργου «Αστική ανάπλαση στον δήμο Χειμάρρα».

Στις 28 Οκτωβρίου του 2016 εστάλησαν τα πρώτα ειδοποιητήρια, σε κατοίκους της Χειμάρρας με τα οποία τους εζητείτο να εκκενώσουν τα σπίτια τους τα οποία θα κατεδαφίζονταν στο πλαίσιο ενός αναπτυξιακού υποτίθεται έργου ανάπλασης της περιοχής.

Μετά από έντονες αντιδράσεις 2 ετών, (ακόμα και ο Συνήγορος του Πολίτη της Αλβανίας επιβεβαίωσε πως είχαν καταπατηθεί τα δικαιώματα των κατοίκων κατά τον σχεδιασμό και υλοποίηση του έργου) και μεγάλη κινητοποίηση – με τη συνδρομή της πρεσβείας της Ελλάδος στα Τίρανα και την στήριξη της ελληνικής πολιτείας – με δικαστική απόφαση ακυρώθηκε το σχέδιο  «Νέα Χειμάρρα» .

Μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις, καταρτίστηκε νέο σχέδιο σύμφωνα με το οποίο δεν γίνεται καμία κατεδάφιση. Υπέρ του σχεδίου τάχθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων και και τελικά το υπέγραψε και ο δήμαρχος της Χειμάρρας.

Πηγή: himara.gr
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

, , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *