Χρήση κωδικής γραμμικής γραφής Β, στην Χίο, το 1954 από τον Τσάντγουικ προς τον Βέντρις

Του Γιώργου Λεκάκη

Το 1940, ο 18χρονος Michael George Francis Ventris έγραψε ένα άρθρο «Εισαγωγή στην μινωική γλώσσα», που δημοσιεύθηκε Αμερικανική Αρχαιολογική Εφημερίδα[1].
Σε αυτό έλεγε ότι η ετρουσκική και η Γραμμική Β γραφή σχετίζονταν.

Ο Βέντρις απέδειξε επίσης, πως ο μινωικός κρητικός πολιτισμός, με την χρήση της Γραμμικής Β γραφής του, ήταν μέρος της μυκηναϊκής Ελλάδος!

Τα πρώτα παραδείγματα χρήσης της γραμμικής γραφής Β, στα νεώτερα χρόνια, έρχονται από το 1952… Ως ένα πολύ… σύγχρονο μέσον κωδικής επικοινωνίας…
Το 1954 ο Βέντρις εργάσθηκε ως σχεδιαστής σε ανασκαφές στο σπουδαίο Εμποριός της Χίου, όπου, αναφέρεται, ότι διάβαζε, απέδιδε στα ελληνικά και μετέφραζε στα αγγλικά πινακίδες, αμέσως μετά από την ανασκαφή τους!!!

Η συγκεκριμένη εικόνα είναι από επιστολικό δελτάριο, που εστάλη από την Χίο, το 1954-1955, από τον Άγγλο καθηγητή κλασσικής φιλολογίας Τζων Τσάντγουικ (John Chadwick[2], 1920-1998) προς τον συνεργάτη του Μάικλ Βέντρις (1922-1956) Άγγλο γλωσσολόγο και αρχιτέκτονα, με τον οποίο συναποκρυπτογράφησαν την Γραμμική Β γραφή. Οι εργασίες τους απέδειξαν ότι η Γραμμική Β ήταν μια πρώιμη μορφή της ελληνικής, και όχι μιας κάποιας άλλης μεσογειακής γλώσσας…

Η παρακάτω μεταγραφή της, έγινε από τον δρ. Μηνά Τσικριτζή, αφού του την έστειλα γι’ αυτόν τον σκοπό, και τον ευχαριστώ πολύ:

Στέλνεται σε κάποιους Ιωάννα και Μικάη (προφανώς τον Μάικλ Βέντρις) και στο τέλος γράφει Ιουνίου μήνα, ημέρα 7.

Άρα αφού η Γραμμική Β είναι ελληνική και η ετρουσκική είναι παιδί της ελληνικής!

Βλ. Emmett Bennett, 1991.

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:

[1] Βλ. Robinson, 32-3.

[2] Θυμίζω ότι το 1950 εδημοσίευσε το πρώτο του επιστημονικό έργο, έκδοση των «Ιατρικών Εργασιών» του Ιπποκράτους («The Medical Works of Hippocrates»), με συν-συγγραφέα τον εξάδελφό του, William Neville Mann.

arxeion-politismou.gr

, ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *