“Το Όνειρο της Ιωνίας, Η Μικρασιατική Εκστρατεία μέσα από τα ημερολόγια των στρατιωτών”

Το θεατρικό έργο “Το Όνειρο της Ιωνίας, Η Μικρασιατική Εκστρατεία μέσα από τα ημερολόγια των στρατιωτών” του Αντώνη Κυριακάκη παρουσιάζεται στο Θέατρο Χώρος. Βασισμένο σε πάνω από 20 ημερολόγια στρατιωτών της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Αυτή η παράσταση επιχειρεί να φωτίσει τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου 1919 – 22, μέσα από τη ματιά των απλών ανθρώπων που τα βίωσαν και των οποίων οι ζωές καθορίστηκαν ολοκληρωτικά από αυτά.

Λίγα λόγια για το έργο “Το Όνειρο της Ιωνίας

Η παράσταση παρακολουθεί τέσσερις αδερφικούς φίλους που στρατολογούνται για τη Μικρασιατική Εκστρατεία. Η αποβίβαση στη Σμύρνη, οι ελληνικές νίκες και οι ονειρικές υποδοχές του ελληνικού στρατού από τα χωριά της Μικράς Ασίας θα τους κάνουν να αισθανθούν μυθικοί ήρωες. Ωστόσο, οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις θα αλλάξουν την πορεία της εκστρατείας. Η πτώση του Βενιζέλου, οι αλλαγές στους αξιωματικούς, και οι πρώτες νίκες που μοιάζουν με ήττες θα επηρεάσουν την πορεία τους. Θα πεινάσουν, θα διψάσουν, θα ζήσουν τον εθνικό διχασμό, και το όνειρο θα μετατραπεί σε εφιάλτη.

Μέσω των φαντάρων που παίρνουν μέρος στην Μικρασιατική εκστρατεία, παρακολουθούμε το ψυχογράφημα της Ελλάδας του 1922. Ένα αντιπολεμικό έργο που έχει ως στόχο να φωτίσει τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας που εδώ και 100 χρόνια παραμένουν σθεναρά ίδιες!

Στο έργο ακούγονται αυτοτελή αποσπάσματα από τα ημερολόγια των στρατιωτών:

Τ. Κουτσουράδης, X. Καραγιάννης, Γ. Παρθένιος, Π. Αποστολίδης Σ. Ανδρούτσος, Δ. Αρβανίτης, Μ. Παπαδάκης, Ν. Βασιλικός, Χ. Πληζιώτης, Π. Πρινιωτάκις, Σ. Δομουχτσής, Δ. Κεφαλογιάννης, Ι. Μεντζάλης, Ν. Κολόμβας, Ε. Καμπάνης, Λ. Πρασκευιάδης, Κ. Γλέντης, Ι. Γιαννόπουλος, Β. Σούλης, Δ. Συμβώνης. Καθώς και από τα Δημοσιογραφικά Πολεμικά Φύλλα του πολεμικού ανταποκριτή στη Μικρά Ασία Κ. Μισαηλίδη, όπως και αποσπάσματα από το λογοτεχνικό έργο του Μυριβήλη.

Σημείωμα του Συγγραφέα του έργου “Το Όνειρο της Ιωνίας

«Το τέλος της Μικρασιατικής Εκστρατείας, που είναι γνωστή ως Μικρασιατική Καταστροφή αποτέλεσε την ταφόπλακα της οποιασδήποτε Εθνικής φιλοδοξίας. Το τέλος της Μεγάλης Ιδέας σημαίνει και το τέλος της μεγάλης Ελλάδας. Τότε εγκαθιδρύεται και το ψευδώνυμο “Ψωροκώσταινα”. Αυτό το χαστούκι αποτέλεσε ένα Εθνικό τραύμα, το οποίο στην προσπάθεια μας να το επουλώσουμε, αποφύγαμε να έρθουμε αντιμέτωποι με την πραγματική αλήθεια, τις ευθύνες μας. Υποδείξαμε ως υπεύθυνους τις Μεγάλες Δυνάμεις και πήραμε ένα ρόλο προδομένου. Ένα ρόλο θύματος. Η Ελλάδα όμως στο διάστημα 1910-19 διαγράφει τη πιο πετυχημένη της πορεία. Κι όμως το καταστροφικό τέλος δε θα μας αφήσει να μιλάμε για τίποτα άλλο παρά για την καταστροφή της Σμύρνης.

Μην έχοντας το θάρρος να δούμε και να μελετήσουμε τα λάθη μας (πολιτικά και στρατιωτικά) που οδήγησαν στον ξεριζωμό του ελληνισμού από την Μικρά Ασία,  και έτσι να  επουλώσουμε αυτό το Εθνικό τραύμα, δημιουργήσαμε έναν άλλο μηχανισμό αντιμετώπισης του προβλήματος. Το πασάλειμμα. Αυτός ο μηχανισμός αποτέλεσε ένα θεμελιώδη τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε όχι μόνο τα εθνικά αλλά και τα κοινωνικά μας προβλήματα μέχρι και σήμερα. Μια πρόσκαιρη δηλαδή λύση του προβλήματος χωρίς την παραμικρή προοπτική για την οποιαδήποτε μόνιμη εξάλειψη του.

Η αδυναμία μας να σταθούμε ψύχραιμα απέναντι στα προβλήματά μας, ίσως αποτελεί ένα βασικό λόγο για τον οποίο τίποτα δεν αλλάζει σε αυτή τη χώρα. Ποιοί είμαστε εμείς οι Έλληνες; Τι μας κάνει Έλληνες το 2024; Ποιοί αποτελούμε αυτή τη κοινωνία; Ποιά είναι η Μεγάλη Ιδέα σήμερα; Υπάρχει»;

Συντελεστές της θεατρικής παράστασης:
«Το Όνειρο της Ιωνίας, Η Μικρασιατική Εκστρατεία μέσα από τα ημερολόγια των στρατιωτών»

 • Σύλληψη ιδέας – Κείμενο: Αντώνης Κυριακάκης
 • Δραματουργία: Χάρης Βαλασόπουλος
 • Σκηνοθεσία: Αντώνης Κυριακάκης, Γιώργος Πατεράκης
 • Μουσική: Αλεξάνδρα Κατερινοπούλου
 • Φωτιστικός σχεδιασμός: Κατερίνα Μαρία Σαλταούρα
 • Σκηνικά: Ανθή Φουντά
 • Επιμέλεια Κίνησης: Ευθύμης Χρήστου
 • Επικοινωνία: Μαριάννα Παπάκη, Νώντας Δουζίνας (Cont Act)
 • Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης: Στρατής Νταλαγιώργος
 • Φωτογραφίες: Αλεξάνδρα Ρίμπα
 • Οργάνωση Παραγωγής: Νaif
 • Ηθοποιοί: Λένα Μποζάκη, Τάσος Τζιβίσκος, Κώστας Κουτρουμπής, Βασίλης Καλφάκης, Μάρκος Γέττος

Διάρκεια: 100’

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΗΣ

, ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *