Πώληση 32 F-16 στην Ουκρανία μέσω Τσεχίας;

Στόχος της Αθήνας η όποια κίνηση να γίνει μετά τις ευρωεκλογές- Συζητείται και η αποστολή αντιαρματικών συστημάτων, παρά τη διάψευση.

Βασίλης Σκουρής – 23/04/2024 – dnews

Η πίεση από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην Αθήνα, όπως και στη Μαδρίτη, για αποστολή αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot και S-300 στην Ουκρανία, ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη μέσω της …διάψευσής του!

Αρμόδια στελέχη, μιλώντας στο Dnews, υποστήριζαν πως η Αθήνα δεν μπορεί να υποκύψει στις πιέσεις, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, καθώς μια τέτοια κίνηση θα τραυμάτιζε σοβαρά την κυβέρνηση, που δεν θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί θα αποδυνάμωνε κατ΄ αυτόν τον τρόπο την άμυνα της χώρας, ανεξαρτήτως «ανταλλαγμάτων» που θα ελάμβανε από την Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα δε με αρμόδιες πηγές, η κυβέρνηση, προκειμένου να προσπεράσει τις πιέσεις για αποστολή στο Κίεβο Patriot και S-300, είναι έτοιμη να πωλήσει στην Τσεχία 32 F-16, τα οποία όμως θα προορίζονται ουσιαστικά προς την Ουκρανία. Το θέμα είχε αποκαλυφθεί από ελληνικά και ξένα μέσα ενημέρωσης στις 9 Απριλίου, με πηγές του ελληνικού Πενταγώνου να καθησυχάζουν ότι “δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα”. Το «επιχείρημα» θα είναι ότι με τα χρήματα από την πώληση των F-16 η Αθήνα θα αγοράσει τα νέα αεροσκάφη που έχει ήδη παραγγείλει στις ΗΠΑ, τα οποία όμως θα έρθουν στη χώρα μετά από κάποια χρόνια! Παράλληλα, η Πολεμική μας Αεροπορία θα εκπαιδεύσει στη χώρα μας επιπλέον Ουκρανούς πιλότους. Σύμφωνα δε με τις ίδιες πηγές, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, που φέρεται να είναι αντίθετος στην αποστολή αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot και S-300 στην Ουκρανία, επιχειρεί οι όποιες αποφάσεις για την πώληση των F-16 στην Ουκρανία μέσω …Τσεχίας- όπως συμβαίνει και με άλλους εξοπλισμούς- να ληφθούν μετά τις ευρωεκλογές, ώστε να αποφευχθεί το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Πιέσεις για την αποστολή αντιαρματικών στην Ουκρανία φέρεται να ασκήθηκαν χθες και στον έλληνα υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη στο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής είχε αποφασίσει «να παρασχεθούν επειγόντως στην Ουκρανία μέσα αεράμυνας, να επιταχυνθεί και να ενταθεί κάθε αναγκαία στρατιωτική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων βλημάτων πυροβολικού και πυραύλων». Ελλάδα δε και Ισπανία καλούνται να αποστείλουν τους πυραύλους στην Ουκρανία από τη στιγμή που οι ίδιες δεν αντιμετωπίζουν καμία απειλή (για τη χώρα μας αυτό δεν ισχύει, καθώς η τουρκική απειλή είναι υπαρκτή), αλλά και θα μπορέσουν να παραλάβουν πιο εκσυγχρονισμένα συστήματα από την Ουάσιγκτον.
Ήδη τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν πραγματική ενημέρωση για τις διαθέσεις της κυβέρνησης και τι πραγματικά έχει συμφωνηθεί στο παρασκήνιο με τους συμμάχους, ενώ οι εξελίξεις μετά τις ευρωεκλογές αναμένονται ραγδαίες.

, , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *