της Μαρίας Σκαμπαρδώνη,
Ο Τόμας Χομπς δεν έχει την καλύτερη ιδέα για τον άνθρωπο. Δεν πιστεύει στην αγαθή του πρόθεση όπως ο μέγιστος Σωκράτης που καταλογίζει την τέλεση του κακού στην αγνωσία του (ουδείς εκών κακός).
Αντιμετωπίζει τον άνθρωπο με δυσπιστία, θεωρώντας τον λύκο για το συνάνθρωπο.
Ο ηδονιστής άνθρωπος δεν μπορεί να είναι ωφέλιμος για το κοινωνικό σύνολο, για αυτό πρέπει να υπάρχει νομοθεσία και Κράτος, τα οποία να περιορίζουν και να καθορίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις.
Η σκέψη του Τόμας Χομπς κινείται γύρω από την Πολιτεία, τον ορθό τρόπο συσχέτισης με τον πολίτη, τον σωστό τρόπο διακυβέρνησης.
Ο νόμος συγκρατεί το θυμοειδές κομμάτι του ανθρώπου, τον εγωισμό και την ιδιοτέλειά του, διαμορφώνει την ελευθερία των κινήσεών του σε συνάρτηση με την ευημερία του κοινωνικού συνόλου.
Ο Τόμας Χομπς (5 Απριλίου 1588- 4 Δεκεμβρίου 1679), είναι ο δημιουργός της πολιτικής φιλοσοφίας και ένας από τους στοχαστές που θεμελίωσαν την έννοια του σύγχρονου κράτους.
Γιος πάστορα και γεννημένος σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες της Ευρωπαϊκής ιστορίας, ο Χομπς καλλιέργησε μία απαισιόδοξη οπτική για την ανθρώπινη φύση.
Ο Λεβιάθαν, το σημαντικότερο βιβλίο του, αποτελεί το ξετύλιγμα ολόκληρης της πολιτικής σκέψης του.
Τίτλος εμπνευσμένος από το πελώριο κήτος Λεβιάθαν της Παλαιάς Διαθήκης, όπως περιγράφεται στο βιβλίο του Ιώβ, στο Λεβιάθαν μελετάμε την πολιτική σκέψη ενός από τους μεγαλύτερους στοχαστές του 17ου αιώνα.
Η ωφελιμιστική φύση του ανθρώπου καταλαγιάζει και ελέγχεται από τους νόμους του Κράτους και τα δύο κύρια όπλα του, την αστυνομία και το στρατό.
Ο Λεβιάθαν, το Κράτος στη σκέψη του Τόμας Χομπς, συμβάλλει στη διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης και συνοχής.
Η υλοποίηση του κοινωνικού συμβολαίου, η τιθάσευση της άναρχης ανθρώπινης φύσης και η ισορροπία ανάμεσα στους πολίτες είναι η αρχή της οργανωμένης κοινωνίας.
Ο απαισιόδοξος Χομπς έβλεπε μόνο στη νομοθεσία τη διατήρησης της κοινωνικής συνοχής, αν το κοινωνικό συμβόλαιο λήξει, η κοινωνία θα βυθιστεί στην αναρχία, στην ασυδοσία και την ετσιθελική συμπεριφορά.
Από το 1651 μέχρι σήμερα, ο Λεβιάθαν αποτελεί σημαντικό βιβλίο πολιτικής σκέψης, εκείνο που μας καθοδηγεί και συγκεκριμενοποιεί την πολιτική και κοινωνική σκέψη ενός φιλοσόφου που δεν είδε ποτέ με καλό μάτι την ανθρώπινη φύση…