ΗΧΗΤΙΚΟ – Ν. Κατσαρός: Στο πιάτο μας κενώσεις ποντικών, μούχλα, ακάρεα, κλπ

Σοκάρει ο χημικός, επιστημονικός συνεργάτης του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”, πρώην πρόεδρος ΕΦΕΤ Νίκος Κατσαρός, με τις αποκαλύψεις του ότι ο Διεθνής Κώδικας Τροφίμων και Ποτών και ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων έχουν εκδώσει εγχειρίδια “Επιτρεπόμενων Υπολειμμάτων στα Τρόφιμα” που θέτουν τα όρια σε ξένα σώματα που επιτρέπεται να υπάρχουν σε περισσότερα από 100 είδη τροφίμων, όπως κενώσεις ποντικών, μούχλα, ακάρεα, τρίχες, φτερά, πόδια εντόμων, σκουλήκια κλπ.

Συγκεκριμένα επιτρέπεται στους σπόρους κακάο να βρεις μέχρι 20 mg (χιλιοστά του γραμμαρίου) στο κιλό αποξηραμένες κενώσεις ποντικών, μέχρι 60 κεφάλια εντόμων σε μπισκότα με πάστα σύκου, στο σουσάμι μπορεί να βρεις μέχρι 10 αποξηραμένες κενώσεις ποντικού στο κιλό και στη ρίγανη μέχρι 1.250 μέρη εντόμων (φτερά, τρίχες, κεφάλια, πόδια κ.λπ.) ανά 10 γραμμάρια ρίγανης.

Επίσης, αναφέρει ο κ. Κατσαρός, στην κανέλλα επιτρέπεται να υπάρχουν μέχρι 400 κομμάτια εντόμων ανά 50 γραμμάρια και στα βότανα μέχρι 1.175 κομμάτια εντόμων ανά 10 γραμμάρια βοτάνου. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα επιτρεπόμενα σώματα, τα όρια των οποίων καθορίζονται από τους παραπάνω κανονισμούς.

«Για παραχωρήσεις στο βωμό του κέρδους κι ελλιπείς ελέγχους» κάνει λόγο ο ίδιος μιλώντας στον 98.4 ζητώντας από την πολιτεία, τους πολίτες, και τα καταναλωτικά κινήματα να ασκήσουν πιέσεις προκειμένου να επιτευχθεί το αυτονόητο, δηλαδή η σωστή επεξεργασία των τροφίμων και ποτών.

Η ανοικτή του επιστολή έχει σταλεί επίσης στα Υπουργεία, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και το Υγείας.

, ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *