ΒΙΝΤΕΟ – Ο Κορνήλιος Καστοριάδης μιλάει για την «Φαντασιακή Θέσμιση της Κοινωνίας»

Αυτό το σπάνιο οπτικό ντοκουμέντο της συζήτησης του Καστοριάδη με τους τρεις Έλληνες πανεπιστημιακούς θα ήταν σήμερα κυριολεκτικά ανύπαρκτο, εάν ο εκδότης Γιάννης Καραπαπάς (εκδόσεις «Τροπή») δεν είχε το 1985 την προνοητικότητα να βιντεοσκοπήσει την εκπομπή της ΕΡΤ.

Έτσι, έχουμε τώρα την ευκαιρία να απολαύσουμε τον φιλοσοφικό λόγο εν δράσει ενός επαναστάτη διανοητή και ενός από τα τελευταία καθολικά πνεύματα του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Πρέπει εδώ να υπενθυμίσουμε, ότι ένας εκ των συμμετεχόντων στο διάλογο, ο Παντελής Μπασάκος, προέβη εκ των υστέρων σε δηλητηριώδη σχόλια κατά του Καστοριάδη, στο τεύχος 75 (Απρίλιος 1989) του αριστερού περιοδικού «Σχολιαστής», σε ένα τρίστηλο με το οποίο μας ενημέρωνε ότι αυτά που κάνει ο Καστοριάδης τα κάνουν ο ένας στους δύο διδάσκοντες των βελγικών πανεπιστημίων στον τομέα των φαινομενολογικών ερευνών.

Εάν ο Καστοριάδης δεν είχε πει τίποτα το πρωτότυπο τότε γιατί δεν του το είχε πει όταν τον είχε μπροστά του; Αυτά για να γνωρίζουμε ότι τέτοιες ιδέες πολεμιούνται από όλες τις καθεστωτικές ιδεολογίες.

, ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *