Αλόννησος: Το πρώτο αρχαίο ελληνικό ναυάγιο που γίνεται προσβάσιμο για το κοινό

Μοναδικές εικόνες θα έχουν σύντομα την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βουτούν στο βυθό της Αλοννήσου, καθώς ένα εκπληκτικό αρχαίο ναυάγιο θα γίνει το πρώτο που θα ανοίξει τις «πύλες» του στο ευρύ κοινό.

Το υποθαλάσσιο «μουσείο» της Περιστέρας, που έχει πάρει το όνομά του από το ομώνυμο ακατοίκητο νησάκι απέναντι από την Αλόννησο, ανακαλύφθηκε το 1990. Το εμπορικό πλοίο, η βύθιση του οποίου τοποθετείται χρονικά στον 5ο αιώνα π.Χ., έφερε πάνω του 4.000 αμφορείς και βάζα, που πιθανότατα περιείχαν κρασί. Τα περισσότερα από αυτά έχουν παραμείνει πάνω στα ναυάγιο και έχουν διατηρηθεί σε αναπάντεχα καλή κατάσταση.

Αλόννησος: Το πρώτο αρχαίο ελληνικό ναυάγιο που γίνεται προσβάσιμο για το

Το πώς και γιατί βυθίστηκε παραμένει μυστήριο. Υπάρχουν ενδείξεις πως είχε ξεσπάσει φωτιά στο κατάστρωμα αλλά δεν είναι σίγουρο πως αυτό συνέβαλε στην βύθισή του. Αυτή θα μπορούσε να οφείλεται σε πειρατεία ή υπερφόρτωση.

Πρόκειται, πάντως, για το μεγαλύτερο ναυάγιο της εποχής του, που έχει ανακαλυφθεί από ερευνητές. 

Αλόννησος: Το πρώτο αρχαίο ελληνικό ναυάγιο που γίνεται προσβάσιμο για το

Το περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε η πρώτη πειραματική ξενάγηση επισκεπτών στο ναυάγιο που βρίσκεται σε βάθος περίπου 28 μέτρων.

Ηδη, στην περιοχή της Στενής Βάλλας γίνονται, αναλόγως φυσικά και των καιρικών συνθηκών, καταδύσεις από έμπειρους δύτες, ώστε να αρχίσει να λαμβάνει σάρκα και οστά η προσπάθεια για την πλήρη αξιοποίηση των υποθαλάσσιων ευρημάτων στο νησάκι Περιστέρα. Ο υφυπουργός Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Στρατής, ανέφερε ότι «πρέπει να αναδειχθεί η μοναδικότητα του φυσικού περιβάλλοντος σε συνδυασμό με το εξαιρετικό θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου, που αποτελεί και το καταφύγιο για τις φώκιες monachus-monachus. Εχουν βρεθεί σπουδαίοι αρχαιολογικοί θησαυροί στην ευρύτερη περιοχή, από τα δεκάδες ναυάγια στη θάλασσα της Αλοννήσου που πρέπει να αναδειχθούν, και το υπουργείο στηρίζει και συμβάλλει στις προσπάθειες που καταβάλλονται»

Αλόννησος: Το πρώτο αρχαίο ελληνικό ναυάγιο που γίνεται προσβάσιμο για το

Τρία άλλα ναυάγια στον Παγασητικό Κόλπο πρόκειται να γίνουν και αυτά επισκέψιμα καθώς εντάσσονται στο σχετικό πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Περισσότερες δοκιμαστικές καταδύσεις θα πραγματοποιηθούν αυτό το καλοκαίρι και το επόμενο έτος, με την ελπίδα να ανοίξουν πλήρως τα καταστήματα για καταδύσεις αναψυχής στις αρχές του 2021.

huffingtonpost.gr

, , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *