Η Σπάθη του Αλεξάνδρου Υψηλάντη στο Μεσολόγγι (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ο Σύλλογος οι Φίλοι της Μουσικής «Διονύσιος Σολωμός» έχει την τιμή και την χαρά να ανακοινώσει την έλευση της σπάθης του Αλεξάνδρου Υψηλάντη στην Ιερή Πόλη.

Έλληνας συλλέκτης, ο οποίος επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος, συγκινημένος από το εγχείρημα «Ο Ιερός Λόχος αναγεννάται στην Ιερή Πόλη» και την έλευση της Καρδιάς του Αλεξάνδρου Υψηλάντη στο Μεσολόγγι, μας διέθεσε το ανεκτίμητο κειμήλιο ώστε αυτό να εκτεθεί στην Δημοτική Πινακοθήκη, πλάι στην καρδιά του Αρχηγού της Επαναστάσεως.

Η σπάθη αυτή αποκτήθηκε από τον σημερινό της κάτοχο από τον Δανό BrØns Hausen, τον μεγαλύτερο ιδιώτη συλλέκτη αγχεμάχων όπλων στον κόσμο, ο οποίος την είχε αγοράσει από το Ιάσιο της Ρουμανίας το 1938, από το σπίτι που έμενε ένας Ιταλός ονόματι Ipsilanti νομίζοντας πως επρόκειτο για Ιταλό ευγενή. Το όπλο όμως ανήκε στον Πρίγκηπα Υψηλάντη.

Πρόκειται για ένα πολυτελές όπλο με λάμα Carabella 18ου αιώνος από την Πολωνία, μία από τις καλύτερες λάμες της Ευρώπης. Το θηκάρι διακρίνεται για την υψηλή καλλιτεχνικής ποιότητας επεξεργασία, έργο μεγάλου Ηπειρώτικου εργαστηρίου. Η θήκη όσο και η λαβή είναι ασημένια και μερικώς επιχρυσωμένη.

Η Σπάθη θα εκτίθεται στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, δίπλα στην Καρδιά του Αλεξάνδρου Υψηλάντη, από σήμερα Πέμπτη 18 Απριλίου έως και το μεσημέρι της Μεγάλης Δευτέρας.

Η Μπάντα του Συλλόγου «Διονύσιος Σολωμός» με τη στολή του Ιερού Λόχου και Άγημα Τυφεκιοφόρων Ιερολοχιτών, θα συνοδεύσουν την Σπάθη του Αλεξάνδρου Υψηλάντη στην Πομπή της Εικόνας της Εξόδου, το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων, στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου.

ONAIR NEWS

, , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *