ΒΙΝΤΕΟ – Ζήσιμος Λορεντζάτος: «Η ορθόδοξη παράδοση έδωσε στην Δύση ό,τι βαθύτερο έχει να παρουσιάσει»

Συνεχίζουμε το όνομα ενός άνισου τόπου που υπάρχει πολύ περισσότερο στο χρόνο παρά στον χώρο, και γι’ αυτό η μοίρα μας δεν καταλαβαίνει τη μοίρα των λαών του χώρου, αλλά κλώθεται ολοένα τριγύρω στο άλυτο πρόβλημα των δυό διαστάσεων.

Είμαστε οι μνηστήρες του χρόνου και οι καταδικασμένοι του χώρου. […]. Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από την έκτασή μας.

Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, θα πρέπει να συλλογιστούμε, μήπως μέσα στην εποχή που μπαίνουμε δεν μας απομένει άλλο εμπόρευμα από την πνευματική επίδοσή μας. […]. Η δική μας ορθόδοξη παράδοση της Ανατολής –άμεσα ή έμμεσα– έδωσε στη δύση ό,τι βαθύτερο ακριβώς έχει να παρουσιάσει εκείνη πνευματικά. Και όταν λέμε δική μας, δεν εννοούμε πως εμείς οι έλληνες δώσαμε στους άλλους τίποτα, ή πως η ορθόδοξη παράδοση ανήκει σε μάς, είναι εθνική ή φυλετική, αλλά πως εμείς ανήκουμε σε αυτή κατά το ποσοστό που γινόμαστε ημείς, λαός άγιος Χριστού, καθώς έγραφε ο Φώτιος από την εξορία (Επιστ. 126), και μόνο κατά το ποσοστό αυτό, όσο την έχουμε ή την ακολουθάμε, μπορούμε την ορθόδοξη παράδοση να τη λέμε δική μας˙ ποτέ εθνικά ή φυλετικά.

Από το βιβλίο του Ζήσιμου Λορεντζάτου Μελέτες, Ἀθήνα, Ἐκδ. Γαλαξίας, 1967

, , ,

1 thought on “ΒΙΝΤΕΟ – Ζήσιμος Λορεντζάτος: «Η ορθόδοξη παράδοση έδωσε στην Δύση ό,τι βαθύτερο έχει να παρουσιάσει»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *