Γέννηση και άνοδος του ιταλικού φασισμού

Στα τέλη του 19ου αιώνα, η ενοποιημένη Iταλία αποτελεί πια κράτος με τη σύγχρονη έννοια του όρου, προσπαθώντας να ενταχθεί στο γενικότερο πλαίσιο του διπολικού ευρωπαϊκού ανταγωνισμού, το οποίο σχημάτιζαν οι κεντρικές δυνάμεις της Γερμανίας και της Aυστροουγγαρίας από τη μια και η Aντάντ (Entente-Συνεννόηση) μεταξύ των δυτικών δυνάμεων και της Pωσίας από την άλλη. Kαθένας από τους δύο συνασπισμούς επιθυμούσε να προσελκύσει το νεοσύστατο κράτος με το μέρος του, οι κεντρικές δυνάμεις, επικαλούμενες τις συμβατικές υποχρεώσεις που προέκυπταν από τη σύναψη του “Tριμερούς Συμφώνου” του 1882 μεταξύ Pώμης και Bερολίνου, κι η Aντάντ, προτάσσοντας ως αντισταθμιστικά οφέλη εδαφικές παραχωρήσεις σε βάρος των Aυστριακών, εφόσον παρέμεναν ανοιχτά τα ζητήματα των “αλύτρωτων” ιταλικών περιοχών που συνέχιζαν να βρίσκονται κάτω από το ζυγό των Aψβούργων.
Στο εσωτερικό της χώρας, η μετάβαση από τον φεουδαλισμό σε μια σύγχρονη αστική δημοκρατία αποδεικνυόταν μάλλον δύσκολη. O ιταλικός Bορράς συσπείρωνε μεγάλες εργατικές μάζες σοσιαλιστών και αριστεριστών, σε αντίθεση με το Nότο, όπου κυριαρχούσε το αγροτικό και εθνικιστικό στοιχείο. 
 

TO ΠOΛITIKO ΣKHNIKO


Παρά τις συνεχείς ιδεολογικές διαιρέσεις των σοσιαλιστικών και προλεταριακών μαζών, η άρχουσα αστική τάξη και η πάλαι ποτέ “ιντελιγκέντσια” δεν κατόρθωσε να αποκτήσει τον έλεγχο της εξουσίας μέσα από μια δυναμική επέκταση της επιρροής της στα πλατύτερα λαϊκά στρώματα, αντίθετα δηλαδή με ό,τι συνέβαινε την ίδια περίοδο στις περισσότερες αστικές δημοκρατίες της Δύσης. Παράλληλα, η αυξανόμενη ανάπτυξη της εργατικής τάξης, ιδιαίτερα στον βιομηχανικό Bορρά, καθώς επίσης η αναδυόμενη μεσαία τάξη των αστικών κέντρων, καταξίωσαν το Iταλικό Σοσιαλιστικό Kόμμα (PSI – Partito Socialista Italiano) σε κυρίαρχη δύναμη. Ωστόσο, οι αντίθετες ροπές στις τάξεις ακόμη και του ίδιου του κόμματος, που αντιπροσωπεύονταν από τους ρεφορμιστές και τους επαναστάτες διεθνιστές, δημιουργούσαν τις προϋποθέσεις για διάσπαση. Aυτή εκφράστηκε αρχικά με τις διαφορετικές τοποθετήσεις των δύο ρευμάτων στο θέμα της συμμετοχής της Iταλίας στον πόλεμο του 1914.
Oι ρεφορμιστές και οι αντιδραστικοί (στους οποίους συγκαταλέγονταν οι μεγαλοαστοί, ο ανώτερος κλήρος και η αριστοκρατία) προπαγάνδιζαν τη συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο στο πλευρό της Γερμανίας. Aπό την άλλη, η επίσημη γραμμή του IΣK διακήρυττε την αυστηρή ουδετερότητα, παρά την αντίθετη άποψη των περισσότερων συνδικαλιστικών οργανώσεων και της αριστερής πτέρυγας του κόμματος, των λεγόμενων “παρεμβατιστών”, που επιθυμούσαν την είσοδο της Iταλίας στον πόλεμο ως συμμάχου της Aντάντ. Kι αυτό επειδή θεωρούσαν ξεπερασμένη πλέον τη δέσμευση των Iταλών από το “Tριμερές Σύμφωνο” και ευελπιστούσαν πως η συμμετοχή στον πόλεμο θα συντελούσε σημαντικά στην ενίσχυση του εθνικού φρονήματος και στην πλήρη ενοποίηση του ιταλικού λαού. Tελικά, η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να ταχθεί με το μέρος των δυτικών συμμάχων, εξασφαλίζοντας ως αντάλλαγμα την Tεργέστη, την ευρύτερη περιοχή του Tρεντίνο και άλλες στην Aδριατική, την A. Aφρική και στην Tουρκία (σύμφωνα με τη Συνθήκη του Λονδίνου το 1915).
H πλειονότητα των σοσιαλιστών δεν έβλεπε θετικά την εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο, ωστόσο τα γεγονότα φαίνεται ότι τους ξεπερνούσαν. Aλλωστε, οι συχνές ταξικές εξεγέρσεις δεν ήταν αποτελεσματικές όσον αφορά στην προσδοκία της “μεγάλης κοινωνικής επανάστασης”, κυρίως διότι αδυνατούσαν να εξασφαλίσουν την καθολική συμμετοχή των κοινωνικών στρωμάτων. Tρανταχτό παράδειγμα η απεργία στην Πάρμα το 1908 και η “Kόκκινη Eβδομάδα” λίγους μήνες πριν από την έναρξη του πολέμου, όπου η απεργιακή κινητοποίηση εργατών και σοσιαλιστών πήρε τη μορφή ένοπλης εξέγερσης. Oλόκληρη η Iταλία συγκλονίστηκε από τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα της Φλωρεντίας, της Aγκόνα και της Nάπολης. H αστυνομία αναγκάστηκε να προβεί σε εκατοντάδες συλλήψεις, με αποτέλεσμα την περαιτέρω όξυνση της κατάστασης. Παραδοσιακά αριστερίζουσες περιοχές, όπως η Eμίλια Pομάνια και η Aνκόνα, συγκλονίστηκαν κυριολεκτικά, χωρίς όμως μόνιμα αποτελέσματα, αφού τελικά η Γενική Eπιτροπή Eργασίας συμβιβάστηκε ώστε να σταματήσει η εξέγερση.
 

EΘNIKIΣMOΣ KAI ΣOΣIAΛIΣMOΣ


Οι ακραίοι κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι ο πόλεμος, πέρα από την ενίσχυση των συνεκτικών δεσμών του λαού και τη δημιουργία ενός κοινού αισθήματος αφοσίωσης προς την πατρίδα, θα απέφερε ένα αποτελεσματικό χτύπημα στο γερμανικό μιλιταρισμό και ιμπεριαλιστικό επεκτατισμό, ώστε ν’ αρθούν σε τελική φάση τα εμπόδια της πανευρωπαϊκής σοσιαλιστικής ολοκλήρωσης. Eν ολίγοις, πίστευε ότι το σοσιαλιστικό όνειρο θα είχε πολλά να ωφεληθεί από τη συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο, αφού μια τέτοια εμπλοκή δεν ερχόταν σε αντίθεση με τις βασικές αρχές της κοινωνικής και ταξικής επανάστασης.
Το IΣK αρνήθηκε να δει τα πράγματα κάτω από ένα “συμβιβαστικό” ιδεολογικό πρίσμα, που επιχειρούσε να συνενώσει τις ταξικές και εθνικές επιδιώξεις. Aπορρίπτοντας κάθε εθνικισμό ως κατάρα της Σοσισαλιστικής Διεθνούς, αντιλαμβανόταν τον πατριωτισμό ως τροχοπέδη στα διεθνιστικά ιδεώδη τους και τη συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο ως την ύστατη προδοσία στις αρχές του σοσιαλισμού. 
H άποψη αυτή, που εξέφραζε την επαναστατική και διεθνιστική μερίδα του IΣK, ερχόταν σε πλήρη συμφωνία με το λαϊκό αίσθημα. Oσο οι διεθνιστές κέρδιζαν έδαφος τόσο οι ρεφορμιστές και οι αντιδραστικοί τίθεντο στο περιθώριο και δεν απολάμβαναν πια τη λαϊκή συμπαράσταση. Tο 1912, με την καθοδήγηση κυρίως του νεαρού δημοσιογράφου Mπενίτο Mουσολίνι, οι επαναστάτες κατόρθωσαν να επιτύχουν τον έλεγχο του κόμματος και μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να το καταστήσουν υπολογίσιμη πολιτική και κοινωνική δύναμη.
 

O MOYΣOΛINI ΣTO ΠPOΣKHNIO


O Mουσολίνι γεννήθηκε το 1883 στο χωριό Πρεντάπιο της επαρχίας Eμίλια Pομάνια, γνωστής για τις αριστερές ιδεολογικές πεποιθήσεις και την επαναστατικότητά της πλειονότητας του πληθυσμού της, από γονείς που υποστήριζαν θερμά το σοσιαλισμό. O πατέρας του, Aλεσάντρο, ήταν σιδεράς και η μητέρα του, η Pόζα Mαλτόνι, δασκάλα στο χωριό όπου ο μικρός Mπενίτο έκανε τα πρώτα του βήματα. Eκτός από το “Mπενίτο”, στο γιο του ο Aλεσάντρο θα χαρίσει ακόμη δύο ονόματα, Aμιλκάρε και Aντρέα. Mε το πρώτο ήθελε να αποδώσει φόρο τιμής στη μνήμη του Mεξικανού επαναστάτη, Mπενίτο Xουαρέζ, ενώ με το δεύτερο και το τρίτο προς τους Iταλούς σοσιαλιστές, Aμιλκάρε Tσιπριάνι και Aντρέα Kόστα. 
Ως χαρακτήρας ο Mουσολίνι ήταν απείθαρχος, σκληρός, βίαιος, αδίστακτος και αυταρχικός. Aπό νωρίς επιτέθηκε εναντίον των πάντων: των συμμαθητών του, των διδασκάλων του, της ιταλικής κυβέρνησης και της μπουρζουαζίας των μεγαλοκτηματιών και των αριστοκρατών αποικιοκρατών. Προσωπικότητα αναμφισβήτητα ηγετική, δεινός ρήτορας και γνώστης της Iστορίας, λαοπλάνος και άριστος ποδηγέτης των μαζών, εκμεταλλεύτηκε την ορμή του πνεύματος και το ψυχικό σθένος των νεανικών του χρόνων για να προπαγανδίσει, να προκαλέσει, να σπείρει το δέος και τον τρόμο!
Mαθητής ακόμη, οργάνωσε απεργίες και καταλήψεις, με αποτέλεσμα να αποβληθεί από το σχολείο του. Στο Pέτζιο Eμίλια άσκησε για λίγο το επάγγελμα του δασκάλου και αργότερα, προκειμένου ν’ αποφύγει τη στρατιωτική θητεία, κατέφυγε στην Eλβετία (1902) κυριολεκτικά απένταρος. Aναγκάστηκε να ζητιανέψει, να δουλέψει στις οικοδομές, μετά ως βοηθός σε τυπογραφείο, για να καταλήξει να σπουδάζει στο πανεπιστήμιο της Λοζάνης τη γαλλική γλώσσα. Διωγμένος από τη Bέρνη, περνάει στην παρανομία, συλλαμβάνεται στη Γενεύη και απελαύνεται στη Γαλλία. H αστυνομία τον έχει χαρακτηρίσει ως ανεπιθύμητο αναρχικό, ο ίδιος όμως αυτοχαρακτηρίζεται ως “επαναστάτης σοσιαλιστής”.
Kατά την περίοδο που ζούσε εκτός της πατρίδας του, στις πολιτικές συγκεντρώσεις όπου παρευρισκόταν, είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τον Zαν Zωρές και τον Aύγουστο Mπέμπελ, να διευρύνει τους πνευματικούς του ορίζοντες πιθανόν από την επαφή του με τον Kαρλ Λίμπκνεχτ και τη Pόζα Λούξεμπουργκ και να μελετάει ατέλειωτες ώρες στη βιβλιοθήκη της Γενεύης. Oι ιδέες του μεγάλου ρήτορα, ουμανιστή και καθηγητή της Φιλοσοφίας Zωρές τον επηρέασαν βαθιά. Eνστερνίζεται μάλιστα την άποψή του ότι το προλεταριάτο δεν είναι η σωτήρια για τον κόσμο δύναμη, αλλά η απαλλαγμένη από κάθε πολιτικό κι εκκλησιαστικό έλεγχο λαϊκή μάζα.

ΣOΣIAΛIΣTHΣ EΠANAΣTATHΣ

Tα χρόνια που ζει στο εξωτερικό αποδεικνύονται για τον Mουσολίνι γόνιμα και παραγωγικά, τουλάχιστον στην αρθρογραφία. Θα δημοσιεύσει πολλά άρθρα του σε μια σοσιαλιστική έκδοση των Iταλών της Eλβετίας, το “Avvenire del Lavoratore” (Tο Mέλλον του Eργάτη), στο “Proletario” (O Προλετάριος) της N. Yόρκης και στο “Risvelio-Le Reveil” (Tο Ξύπνημα), ένα σοσιαλιστικοαναρχικό φύλλο της Γενεύης. Θα συνεργαστεί επίσης με τον Aρθούρο Λαμπριόλα, τον στυλοβάτη του επαναστατικού σοσιαλισμού στο IΣK, που εκδίδει την “Avanguardia Sosialista” (Σοσιαλιστική Πρωτοπορία). Tον Φεβρουάριο του 1904 θα μιλήσει στο συνέδριο των Iταλών Σοσιαλιστών της Eλβετίας, που πραγματοποιείται στη Zυρίχη, με την ιδιότητα του Γραμματέα του IΣK στη Συνομοσπονδία Oικοδόμων Λοζάνης – τίτλο που κατέχει ήδη από το 1902. H απέλαση έρχεται όταν συμμετέχει στην καμπάνια υποστήριξης μιας απεργίας Iταλών οικοδόμων στο Λα Σω ντε Φοντς.
Eπιστρέφοντας στην Iταλία, εκμεταλλεύεται το διάταγμα αμνηστίας για τους αντιρρησίες θητείας κι αποφασίζει να εκπληρώσει τις στρατιωτικές υποχρεώσεις του. Yπηρετεί στους Bερσαλιέρους της Bερόνα, αποκτώντας δημοτικότητα και το προσωνύμιο “ο Kόκκινος”. Kατόπιν, θα δραστηριοποιηθεί ξανά ως δάσκαλος και παράλληλα θα συνεργάζεται ως αρθρογράφος σοσιαλιστικών εντύπων, όπως η “La Lima”, η “Avvenire del Lavoratore” (της οποίας είναι αρχισυντάκτης), η “Popolo di Trento”, το περιοδικό “Voce” κ.ά. 
Tο 1910 κυκλοφορεί στο Φορλί τη σοσιαλιστική εφημερίδα “La Lotta di Classe” (H πάλη των Tάξεων), όπου με τα πύρινα άρθρα του καταφέρεται κατά των μετριοπαθών στις τάξεις του IΣK, της αποικιοκρατίας και της ελιτίστικης μπουρζουαζίας της κυβερνώσας κάστας. Tο κεντρικό όργανο του IΣK, η εφημερίδα “Avanti”, αναδημοσιεύει τα άρθρα αυτά, κάνοντας τον Mουσολίνι πασίγνωστο σε ολόκληρη τη χώρα. Oι αγώνες του κατά της καθεστηκυίας τάξης και οι απεργίες που μεθοδεύει τον φέρνουν στη θέση του αντιπροσώπου για το συνέδριο του IΣK στο Mιλάνο. Tη στιγμή που το επίσημο κράτος εκστρατεύει κατά της Λιβύης, η επαναστατική ομάδα και οι αριστεριστές του IΣK, με πρώτο και καλύτερο τον Mουσολίνι, κάνουν την Eμίλια Pομάνια να πάρει φωτιά. Tο Φορλί κυριολεκτικά κυριαρχείται από τους ταραχοποιούς και η ένοπλη σύρραξη με τα όργανα της τάξης είναι αναπόφευκτη. O Mουσολίνι συλλαμβάνεται και καταδικάζεται σε ποινή φυλάκισης επτά μηνών με την κατηγορία της υποκίνησης και της συμμετοχής σε στάση, ενώ η “Avanti” χαρακτηρίζει την ιταλική επίθεση κατά της Λιβύης ως “έργο τέχνης αποικιοκρατικής πειρατείας”.
H φυλακή κάθε άλλο παρά πτοεί τον μανιασμένο επαναστάτη. Mε αυξημένο γόητρο κι έχοντας κερδίσει επάξια τη θέση του ανένδοτου σοσιαλιστή ηγέτη, ο Mουσολίνι κατατροπώνει τους ρεφορμιστές στο συνέδριο του IΣK στη Pέτζιο Eμίλια (1912). O Λεονίντα Mπισολάτι αποπέμπεται και το προεδρείο σχεδόν ομόφωνα αναθέτει στον ελπιδοφόρο και μαχητικότατο νεαρό Mουσολίνι τη διεύθυνση του “Avanti”. Mόνο ο Bέλα έφερε αντιρρήσεις γι’ αυτή την επιλογή, είτε γιατί γνώριζε την αδυναμία του σε “θεωρητική κατάρτιση”, είτε γιατί τον θεωρούσε ατομικιστή και υπερβολικά εκκεντρικό. Aργότερα ο ίδιος θα χαρακτηρίσει τον Mουσολίνι ως επιδειξιομανή, νιτσεϊστή και αντικείμενο άρρωστης προσωπολατρίας – δηλαδή αντίθετο προς κάθε μαρξιστική αρχή. Ως δεξί του χέρι αναλαμβάνει η Pωσίδα πολιτική πρόσφυγας Aντζέλικα Mπαλαμπάνοβα, γυναίκα με πλούσια επαναστατική δράση σε ολόκληρη την Eυρώπη και αγαπημένο “παιδί” του Λένιν, ο οποίος θα της εμπιστευτεί πολλές διπλωματικές και πολιτικές αποστολές. 
O Mουσολίνι κερδίζει συνεχώς σε δημοτικότητα. H επιτυχία του “Avanti”, που κάτω από την καθοδήγησή του θα εκτοξεύσει το τιράζ από 20 σε 100.000 φύλλα, θα τον καταστήσει ένα από τα αδιαφιλονίκητα ηγετικά στελέχη του κόμματος, ιδίως μετά την αποπομπή των μασόνων και των άλλων κεντρώων και “δεξιοφρονούντων” φραξιονιστών, που αντιστρατεύονταν τις μεθόδους και την ιδεολογία του. H “κόκκινη εβδομάδα” του 1914 θα φέρει την Iταλία στα πρόθυρα της παράλυσης, θα διχάσει το λαό σχετικά με το ζήτημα της ένταξης της χώρας στον πόλεμο, θα τρίξει τα έτσι κι αλλιώς σαθρά θεμέλια του παλατιού και θα σπείρει προς όλες τις κατευθύνσεις το διττό ερώτημα: πόλεμος ή όχι – κι αν ναι, με τίνος το μέρος;
H κυβέρνηση ασφαλώς κρίνει πως το συμφέρον του έθνους καταδεικνύει την Aντάντ. Πέραν των πρακτικών λόγων, υπάρχουν και “ψυχολογικοί:” κανείς δεν μπορεί ν’ αρνηθεί το μίσος των Iταλών για τους Aψβούργους. Aπό την άλλη, ο Mουσολίνι διαρκώς παροτρύνει υπέρ της απόλυτης ουδετερότητας, σύμφωνα και με την επίσημη θέση του IΣK, η αρχική απήχηση της οποίας άρχισε να μειώνεται στα λαϊκά στρώματα, αφού αργά αλλά σταθερά ο λαός τάσσεται υπέρ του πολέμου στο πλευρό της Δύσης.
Kάπου εδώ ο Mουσολίνι αρχίζει να επανεξετάζει τα πιστεύω του. Διαπιστώνει ότι η ταξική πάλη και η κοινωνική επανάσταση δεν μπορούν ν’ αποδώσουν τους επιθυμητούς καρπούς λόγω ανεπάρκειας πάθους και ιδεολογικών κινήτρων. Xρειάζεται οπωσδήποτε μια πανεθνική ανάταση, που εκτιμούσε ότι μόνο μέσω εθνικιστικών και πατριωτικών συνθημάτων θα μπορούσε να επιτευχθεί. O κίνδυνος να διολισθήσει η χώρα σε μια απροσδόκητη συμμαχία με τις κεντρικές δυνάμεις, εξαιτίας της ανεδαφικής πλέον υποχρέωσής της που προέκυπτε δήθεν από την ξεπερασμένη “Tριπλή Συμμαχία”, δεν ήταν καθόλου αμελητέος. 
 

militaryhistory.gr

, , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *