του Χρίστου Δαγρέ To Nοέμβριο ο Κινέζος επιστήμονας Χε Τζιανκούι ανακοίνωσε μέσω του MIT Technology Review ότι είχε προχωρήσει στη γενετική τροποποίηση…
Μέγας Βασίλειος: Ένας Ιεράρχης απέναντι στον κόσμο της αδικίας
Η κοινωνική ζωή βρισκόταν στο κέντρο του ενδιαφέροντος του Μ. Βασιλείου. Θεωρούσε τον άνθρωπο ως κατ’ εξοχήν κοινωνική ύπαρξη και έδινε…
BINTEO – Τα έθιμα και η ιστορία του Δεκεμβρίου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα
O Δεκέμβριος είναι ο δωδέκατος και τελευταίος μήνας των χριστιανικών ημερολογίων (Ιουλιανού, Γρηγοριανού) με διάρκεια 31 ημερών. Όπως φαίνεται από…
Το φλερτ Τραμπ-Ερντογάν και η αυτοπαγίδευση της Ελλάδας
Παναγιώτης Ήφαιστος «Το δικαστήριο των εθνών είναι η ιστορία», συνηθίζεται να λέγεται από όσους γνωρίζουν το αλφαβητάριο της διεθνούς πολιτικής.…
Άορ: Το μυκηναϊκό ξίφος, ο αχώριστος σύντροφος του Αχαιού πολεμιστή
Οι Έλληνες σε όλες την ιστορική τους πορεία έχουν αποδειχθεί λαμπροί πολεμιστές. Οι Μυκηναίοι πρόγονοι όχι μόνο δεν θα μπορούσαν…
Ελληνιστικές επιρροές στην τέχνη της Άπω Ανατολής: Η κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου φτάνει μέχρι την Ιαπωνία
Του Κωνσταντίνου Κουρτίδη από την Ρήξη φ. 149 Διαβάζοντας τα ενδιαφέροντα άρθρα στο τελευταίο Άρδην για την κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου, θα…
Νίκος Σβορώνος: Παράδοση και ελληνική ταυτότητα
Έ Το κείμενο που παραθέτουμε είναι η εισήγηση του Νίκου Σβορώνου στο Β’ Συμπόσιο του Συνδέσμου Σύγχρονης Τέχνης με θέμα…
Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΝΗΣ: OI ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΛΕΥΡΕΣ
Γράφει ο Δημήτρης Μιχαλόπουλος Το παρακάτω άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στο β΄ τεύχος του περιοδικού “Νέα Πολιτική” Αντίθετα με ό,τι ακόμη και τώρα…
Οι Ρωμαίοι ισοπεδώνουν την αρχαία Ήπειρο
Η λεηλασια και ολοκληρωτικη εν πολλοις καταστροφη της Ηπειρου ( Τελη Σεπτεμβριου του 167 πΧ), ειναι απο τα πιο μελανα…