Αγία Σοφία: Το τουρκικό Ανώτατο Δικαστήριο αποφασίζει σήμερα εάν ήταν αυθεντική… η υπογραφή του Κεμάλ το 1934

Σε εργαλείο ψηφοθηρίας επιχειρεί να μετατρέψει ο Ερντογάν ένα μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς και σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης και αλληλοκατανόησης λαών, πολιτισμών, θρησκειών: την Αγία Σοφία. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας αναμένεται να εκδώσει σήμερα την απόφασή του επί της προσφυγής του τουρκικού συλλόγου «Στήριξης Αρχαίων Μνημείων και Περιβάλλοντος». Ο σύλλογος ζητεί να επεξεταστεί το διάταγμα του 1934 για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο, αμφισβητώντας την αυθεντικότητα της υπογραφής του Κεμάλ Ατατούρκ. 

Αν το Δικαστήριο αποφανθεί ότι η υπογραφή δεν ήταν αυθεντική, ανοίγει ο δρόμος για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, χωρίς πάντως να δεσμεύεται ο Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνηση ως προς αυτό. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα λάβει άμεσα μία απόφαση, αλλά θα προσπαθήσει να κρατήσει το θέμα ως «όπλο» έως και τις επόμενες εκλογές. 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι πρόσφατη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak, ήθελε το 97,7% των ψηφοφόρων των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού και το 79,4% του συνόλου των ερωτηθέντων να τάσσονται υπέρ της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. 

Στο παρελθόν το Δικαστήριο είχε κρίνει ότι το καθεστώς της Αγίας Σοφίας δεν είναι νομικό θέμα, αλλά πολιτικό. Αυτή τη φορά όμως δεν καλείται να αποφασίσει ευθέως για το καθεστώς του μνημείου, αλλά για την αυθεντικότητα του διατάγματος του 1934. Είναι σαφές πως όπως ο Κεμάλ μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε μουσείο το 1934, έτσι και σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν θα μπορούσε- ανεξάρτητα από την απόφαση του δικαστηρίου- με δικό του διάταγμα να τη μετατρέψει σε τέμενος. Το εάν πραγματικά θέλει να το κάνει ή απλά επιδιώκει να «πουλήσει» την ιδέα του σε ψηφοφόρους είναι άλλο θέμα, αφού θα πρέπει να ζυγίσει και τις διεθνείς αντιδράσεις στο ζήτημα, με κυριότερη αυτή των ΗΠΑ. 

Χθες είχαμε ηχηρή παρέμβαση από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο,ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση της Τουρκίας να σεβαστεί το υπάρχον μουσειακό καθεστώς της Αγίας Σοφίας. «Προτρέπουμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να συνεχίσει να διατηρεί την Αγία Σοφία ως μουσείο, ως ένα παράδειγμα της δέσμευσής της να σέβεται τις θρησκευτικές παραδόσεις και τη διαφορετική ιστορία που συνέβαλε στην Τουρκική Δημοκρατία και να διασφαλίσει ότι θα παραμένει προσβάσιμη σε όλους», επεσήμανε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε δήλωση του που δημοσίευσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

naftemporiki.gr 

, , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *