ΒΙΝΤΕΟ – 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: Αφιέρωμα στον Φώτη Κόντογλου

Ο Δήμος Αθηναίων και οι Εκδόσεις Πορφύρα-Ακρίτας τιμώντας τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή συνδιοργάνωσαν εκδήλωση-αφιέρωμα στον Μικρασιάτη λογοτέχνη, ζωγράφο και αγιογράφο Φώτη Κόντογλου (1895-1965) με αφορμή την επανέκδοση του βιβλίου του Ευλογημένο Καταφύγιο.

Ομιλητές, ήταν οι:

Ιωσήφ Βιβιλάκης, Καθηγητής Πανεπιστήμιου Αθηνών
Θέμα: Παρουσίαση του βιβλίου «Ευλογημένο καταφύγιο»

Δημοσθένης Αβραμίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών
Θέμα: Η σχέση του Κόντογλου με την Σχολή Καλών Τεχνών και η στάση του απέναντι στον Μοντερνισμό

Φώτης Μαρτίνος, εγγονός του λογοτέχνη
Θέμα: Εξιστόρηση αναμνήσεων και συναισθημάτων από την ζωή με τον Κόντογλου

To πάνελ συντόνισε η Κατερίνα Κοσκινά, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης, Σύμβουλος του Δημάρχου Αθηναίων για τον πολιτισμό, ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε ο ηθοποιός Γεράσιμος Μιχελής

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Οι εκδόσεις Ακρίτας, παρουσιάζουν, την επανέκδοση του Ευλογημένου Καταφύγιου, μετά από απαίτηση πολλών αναγνωστών που αναζητούν τη δροσιά των λόγων του Φώτη Κόντογλου, αλλά και το βάθος της σοφίας του ξεχωριστού Μικρασιάτη ζωγράφου και λογοτέχνη. Τα κείμενά του που μοσχοβολούν Ελληνισμό διαποτίζονται από την χαρμολύπη της εγγύς Ανατολής, μαρτυρούν την αγωνία και την οδύνη του για έναν κόσμο που χάνεται, αλλά και την ελπίδα ότι η ομορφιά και η αλήθεια θα μας οδηγήσουν να αναγεννηθούμε.

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου, «Αγαπημένο καταφύγιο», ο συγγραφέας μάς ταξιδεύει σε πράγματα απλά και καθημερινά, μυώντας μας παράλληλα σε κρυμμένες ομορφιές. Στο δεύτερο μέρος «Βλογημένη Ελλάδα», κυριαρχεί η οδύνη για την αλλοίωση της ελληνορθόδοξης παράδοσης, αλλά αχνοφέγγει και το φως της ελπίδας -αριστοτεχνικό δείγμα έκφρασης της πατερικής χαρμολύπης. Το τελευταίο μέρος του βιβλίου «Ανεξιχνίαστα μυστήρια» κυριαρχείται από τις μεταφυσικές αγωνίες του μεγάλου συγγραφέα.

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης ΕΔΩ

, , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *