Η άρνηση του Ι. Καποδίστρια να δεχθεί μισθό κυβερνήτη

του Ιωάννη Κουζίου, Ιστορικού ερευνητή, Π.Ε. Ελληνικού Πολιτισμού

Στις 31 Ιουλίου 1829 ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης υπέβαλλε πρόταση προς την Δ΄ Εθνοσυνέλευση για χορήγηση αποζημίωσης στον Κυβερνήτη, η οποία έγινε δεκτή και υπερψηφίστηκε. Ο Ιωάννης Καποδίστριας αρνήθηκε να δεχθεί το μισθό του Κυβερνήτη που ψήφισε η Δ΄ Εθνοσυνέλευση όπως είχε αρνηθεί και τον μισθό που είχε ψηφίσει το Πανελλήνιο το 1828, αντίστοιχα.

Αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά: «απεχόμενοι εν όσω τα ιδιαίτερα μας χρηματικά μέσα μας εξαρκούσιν, από του να εγγίσωμεν, μέχρι του οβολού, τα δημόσια χρήματα προς ιδίαν χρήσιν». Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι ο Κυβερνήτης ζούσε μια λιτή και πειθαρχημένη ζωή με αυστηρή οικονομία όπως προκύπτει από την έρευνα των πηγών, συνεπώς τα χρηματικά μέσα που αναφέρει ότι αρκούσαν για να ζήσει ήταν πενιχρά και σε καμία περίπτωση μεγάλα οικονομικά ποσά, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι. Οι 180.000 φοίνικες που όρισε ως ποσό για ΕΤΗΣΙΑ έξοδα του Κυβερνήτη η Δ΄ Εθνοσυνέλευση ισοδυναμούσε με ποσό 30.000 γροσίων. Ο Καποδίστριας όχι μόνο ΑΡΝΗΘΗΚΕ να παραλάβει αυτήν την ετήσια «αποζημίωση για τα έξοδά του ως Κυβερνήτη», αλλά είχε ήδη παραχωρήσει μέχρι τότε πάνω από1.000.000 γρόσια, δηλαδή 6.000.000 φοίνικες, από την προσωπική του περιουσία για την Επανάσταση και το νεοελληνικό κράτος.

Η μόνη έγνοια του Κυβερνήτη ήταν πώς δεν θα εκτεθεί το κράτος απέναντι στις οικονομικές του υποχρεώσεις, και κυρίως προς τους στρατιωτικούς που διεξήγαγαν τον αγώνα. Συνολικά διέθεσε 1.706.576 γρόσια για την Ελλάδα, χρήματα που προέρχονται από την προσωπική του περιουσία, όσο και από τον έρανο που πραγματοποίησε στους φιλέλληνες της Ευρώπης. Όταν ο γιατρός του συνέστησε να βελτιώσει λίγο την τροφή του για την υγεία του, ο Κυβερνήτης απάντησε: «Τότε μονάχα θα βελτιώσω την τροφή μου, όταν θα είμαι βέβαιος ότι δεν υπάρχει ούτε ένα Ελληνόπουλο που θα πεινάει…»

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

-Αρχεία Ελληνικής Παλιγγενεσίας, Έγγραφα Καποδιστριακής Περιόδου, τ. 21ος.Βουλή των Ελλήνων.

-Κόκκινος Διονύσιος., «Ο Καποδίστριας αρνείται να δεχθεί την προσφερόμενην επιχορήγησιν», στο Η Ελληνική Επανάστασις, τ.6, εκδ. Μέλισσα, Αθήνα.

-Κούκου Ελένη., «Ένα Τιτάνιο έργο αρχίζει» στο Ιωάννης Α. Καποδίστριας-Ρωξάνδρα Σ. Στούρτζα, Μια ανεκπλήρωτη αγάπη, εκδ. Πατάκη, Αθήνα 2021

istorikoxronologio.blogspot.com

, , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *