Λύθηκε το μυστήριο με τον «γυμνό γίγαντα» του Ντόρσετ

Νέα στοιχεία για την ηλικία του μυστηριώδους «Γίγαντα του Cerne Abbas» σε μια λοφοπλαγιά στο Ντόρσετ της Αγγλίας, αποκαλύπτει νέα επιστημονική μελέτη.

Πρόκειται για μία γεωγλυφική γυμνή ανδρική φιγούρα ύψους 55 μέτρων, με εμφανή στύση και ένα ρόπαλο στο δεξί χέρι, χαραγμένη πριν από αιώνες στο ασβεστολιθικό έδαφος ενός λόφου έξω από το χωριό Cerne Abbas. 

Έχει χαρακτηρισμένο ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Αγγλίας και μέχρι σήμερα η προέλευση και η ηλικία της φιγούρας θεωρούταν ασαφείς – με αναφορές από την αρχαιότητα έως τα τέλη του 17ου αιώνα.

lythike-to-mystirio-me-ton-gymno-giganta-toy-ntorset0

Μετά από 12 μήνες ερευνών, οι αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν ότι τελικά η αρχαία γυμνή φιγούρα δημιουργήθηκε κατά τα τέλη της Σαξονικής περιόδου.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι το υλικό που ελήφθη από το υπέδαφος αποκάλυψε ότι ο «γίγαντας» κατασκευάστηκε για πρώτη φορά από τους Σάξονες, την περίοδο μεταξύ του 700 έως το 1100 Μ.Χ. 

Όσον αφορά στην «ταυτότητά» του, πιστεύεται ότι ήταν η αναπαράσταση κάποιου θεού της γονιμότητας – αν και άλλοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι είναι Ρωμανο-βρετανικό γεωγλυφικό ομοίωμα του Ηρακλή – ή συνδυασμός και των δύο. 

Η αγγλοσαξονική περίοδος διήρκεσε 600 χρόνια, από το 410 έως το 1066, πριν από τον Μεσαίωνα.

kathimerini.gr

, , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *