Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα: 30 πράγματα που δεν γνωρίζετε για την εισβολή του Χίτλερ στη Σοβιετική Ένωση

Γνωρίζετε ότι ο Στάλιν αιφνιδιάστηκε τόσο πολύ, που έκανε 11 μέρες να μιλήσει σε άνθρωπο; Ξέρετε πως ο Ρωσικός χειμώνας του 1941 – 42, ήταν ο χειρότερος των τελευταίων 140 ετών;                        

Ο Χίτλερ θεωρούσε ότι έπρεπε να ισοπεδώσει τους «υπάνθρωπους» Ρώσους. Για την ακρίβεια έπρεπε να εξαφανίσει τη γενιά τους από προσώπου γης. Είχε σαν όνειρο το Άουσβιτς, αλλά ο εφιάλτης του έγινε το Στάλινγκραντ.

Διαβάστε 30 πράγματα για τη μεγαλύτερη πολεμική επιχείρηση στην ιστορία της ανθρωπότητας, που ξεκίνησε στο τέλος Ιουνίου του 1941 και έληξε με την ισοπέδωση του ναζισμού 4 χρόνια αργότερα

1: Ο Χίτλερ θεωρούσε ότι θα μπορούσε μέσα σε 3 μήνες να έχει διαλύσει κάθε εστία αντίστασης στην αχανή ΕΣΣΔ και μέχρι τον χειμώνα να είναι κυρίαρχος στις τεράστιες πλουτοπαραγωγικές πηγές της (πετρέλαια Μπακού, σιτοβολώνες Ουκρανίας κτλ κτλ)

2: Η εντολή για την επίθεση δόθηκε με την περίφημη «οδηγία 21». Καλούσε τους Γερμανούς να συντρίψουν τους Σοβιετικούς με τον «αστραπιαίο πόλεμο».

3: Τον Φεβρουάριο του 1941, οι Αγγλικές και Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ενημέρωσαν τον Στάλιν ότι ο Χίλτερ σχεδιάζει να επιτεθεί. Ο Στάλιν δεν τους πίστεψε.

4: Οι Γερμανοί για την εισβολή είχαν συγκεντρώσει περισσότερους από 3.000.000 στρατιώτες, 17 μεραρχίες Panzer και 13 μηχανοκίνητες μεραρχίες κάθε τύπου.

5: Υποστηρικτικά οι ναζί είχαν επιπλέον 625.000 άλογα και 600.000 οχήματα.

6: Η αρχική επίθεση των ναζί έγινε με 3.350 άρματα μάχης, 1.950 αεροπλάνα και 7.146 πυροβόλα κάθε διαμετρήματος.

8: Τους Γερμανούς συνέδραμαν Φινλανδοί, Ιταλοί, Ρουμάνοι και Ισπανοί με στρατό. Είχαν οργανώσει μάλιστα και δικές τους μεραρχίες που πολέμησαν σε μεγάλες μάχες όπως στο Κουρσκ, στο Στάλινγκραντ, και στην πολιορκία του Λένινγκραντ.

9: Η κήρυξη του πολέμου παραδόθηκε στη Μόσχα στις 22 Ιουνίου στις 05.30 τα ξημερώματα. Οι Γερμανοί είχαν εισβάλει από τα μεσάνυχτα από διάφορα μέτωπα. Ο Στάλιν συνέχιζε να μην πιστεύει ότι υπάρχει εισβολή.

10: Η Γερμανική εισβολή εκτεινόταν σε μια ευθεία 1.900 μιλίων, από τη Βαλτική θάλασσα στο Βορρά μέχρι τη Μαύρη θάλασσα στο νότο.

11: Η επιχείρηση ονομάστηκε Μπαρμπαρόσα, από τον ιδρυτή του 1ου Ραιχ, της πρώτης Γερμανικής αυτοκρατορίας, τον 12ο αιώνα, τον Φρειδερίκο Μπαρμπαρόσα.

12: Μόνο το 20% των Γερμανικών δυνάμεων εφάρμοσε από τις πρώτες ημέρες την τακτική του «αστραπιαίου πολέμου». Το υπόλοιπο 80% θεωρούσε ότι οι Σοβιετικοί είναι εύκολος αντίπαλος και κωλυσιεργούσε.

13: Μόλις ο Στάλιν πείστηκε ότι πρόκειται για εισβολή, έκανε 11 μέρες να μιλήσει σε άνθρωπο.

14: Οι Σοβιετικοί είχαν περισσότερα αεροπλάνα και τάνκς σε αναλογία 1 προς 2, αλλά στην πλειοψηφία τους ήταν τεχνολογικά κατώτερα των Γερμανών, τουλάχιστον στην πρώτη φάση της εισβολής.

15: Το σοβιετικό τανκ Τ- 34 και η μαζική παραγωγή του, άλλαξε τις ισορροπίες στον πόλεμο των τεθωρακισμένων.

16: Στην αρματομαχία του Κουρσκ που οι ναζί υπέστησαν συντριπτική ήττα, υπήρξε η μεγαλύτερη συγκέντρωση χάλυβα στην ανθρώπινη ιστορία.

17: Ύστερα από 14 ημέρες, μετά την εισβολή, οι Γερμανοί θεωρούσαν ότι ο πόλεμος είχε λήξει και ότι η Σοβιετική Ένωση είχε πέσει. Ήταν τόσο εύκολη η προέλαση τους που θεώρησαν πως ήταν ζήτημα ωρών η παράδοση.

18: Μέχρι το τέλος του Ιουλίου, ένα μήνα μετά την εισβολή, οι ναζί είχαν καταλάβει ένα κομμάτι της ΕΣΣΔ δυο φορές μεγαλύτερο σε μέγεθος από τη Γαλλία.

19: Στην πολιορκία της Μόσχας, ο στρατάρχης Ζούκοφ, έπεισε τον Στάλιν ότι οι Ιάπωνες δεν θα επιτεθούν από ανατολικά, και κατάφερε να απαγκιστρώσει δεκάδες μεραρχίες Σιβηριανών πολεμιστών που έριξε στη μάχη. Οι Γερμανοί είχαν φτάσει τόσο κοντά που έβλεπαν με τα κιάλια τους τα τείχη του Κρεμλίνου. Δεν κατάφεραν ποτέ να πάρουν την πρωτεύουσα της ΕΣΣΔ.

20: Αν δούμε συνολικά τον Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, στο Ανατολικό μέτωπο έγινε το 75% των μαχών ολόκληρου του πολέμου.

21: Στο Κίεβο οι Εβραίοι υποδέχτηκαν τους Γερμανούς με ανάμεικτα συναισθήματα αφού είχαν τις αναμνήσεις του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, όταν οι Γερμανοί τότε τους είχαν φερθεί με αξιοπρέπεια. Σε λίγες ημέρες οι ναζί δολοφόνοι οδήγησαν 100.000 Ουκρανούς Εβραίους στο Μπαμπιγιαρ και τους έσφαξαν μαζικά.

22: μετά το αρχικό σοκ και με τη βοήθεια του στρατάρχη Ζούκοφ, ο Στάλιν άρχισε να αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα και μετέφερε όλα τα εργοστάσια παραγωγής όπλων, πυρομαχικών, τανκς και αεροπλάνων, όσο ανατολικότερα μπορούσε. Δεν σταμάτησε έτσι ούτε για λίγο η μαζική παραγωγή.

23: Το Λένιγκραντ δεν έπεσε ποτέ. Πολιορκήθηκε επί 872 ημέρες. Πέθαναν σχεδόν 300.000 αμαχοι από τους βομβαρδισμούς και 700.000 από το κρύο και την πολιορκία. Οι Σοβιετικοί περνούσαν όσα εφόδια μπορούσαν με αυτοκίνητα όταν στα ανατολικά πάγωνε η λίμνη Λατόγκα.

24: Μόλις έπεσε το Μπριανσκ στην αρχή της εισβολής οι Γερμανοί είχαν ισοπεδώσει τη σοβιετική δύναμη αρμάτων μάχης. Είχαν μείνει μόνο 840 τανκς.

25: Ο χειμώνας του 41-42, ήταν ο χειρότερος των τελευταίων 140 χρόνων.

26: Οι Σοβιετικοί είχαν 10.000.000 νεκρούς στρατιώτες και 15.000.000 νεκρούς άμαχους. Οι Γερμανοί έχασαν περισσότερους από 5.000.000 στρατιώτες.

27: Η μάχη του Στάλινγκραντ είναι η φονικότερη μάχη στην ιστορία της ανθρωπότητας. Εάν έπεφτε το Στάλινγκραντ οι Γερμανοί θα έφταναν στα πετρέλαια του Μπακού και θα είχαν καύσιμα για να συνεχίσουν τον πόλεμο σε κάθε μέτωπο.

28: Οι μάγισσες της νύχτας, ήταν ο φόβος και ο τρόμος των Γερμανών στρατιωτών. Επρόκειτο για έφηβες Σοβιετικές που είχαν μάθει να πετούν αεροπλάνα του Α παγκοσμίου πολέμου εφοδιασμένα με βόμβες. Πετούσαν πάντα νύχτα. Όταν έφταναν πάνω από το στόχο τους έσβηναν τις μηχανές και δίχως όργανα άδειαζαν τις βόμβες τους και έφευγαν.

28: Η Σοβιετική προέλαση προς το Βερολίνο ήταν τόσο ταχεία που δεν το πίστευε ούτε ο ίδιος ο Στάλιν.

29: Η τεράστια μορφή του στρατάρχη Ζούκοφ, άλλαξε τις ισορροπίες του πολέμου.

30: Οι γερμανικές θηριωδίες στη Σοβιετική Ένωση με τα τάγματα θανάτου, ξεπερνούν κάθε ανθρώπινη φαντασία, ακόμη και την πλέον νοσηρή. Αργοτερα οι Σοβιετικοί τους πλήρωσαν με το ίδιο νόμισμα στο Βερολίνο.

topontiki.gr

, , , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *