Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ: Η ”κυρία με το φανάρι”

της Μαρίας Σκαμπαρδώνη,

Η Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ στον κλάδο της Νοσηλευτικής, κατέχει περίοπτη θέση, καθώς το γεγονός πως κατάφερε να ανδρωθεί σε έναν κλάδο που μέχρι εκείνη τη στιγμή θεωρούταν καθαρά ανδρικός, όπως η αξιοζήλευτη αφοσίωσή της σε όποιον την είχε ανάγκη, την καθιστούν μία τεράστια προσωπικότητα.

Η Βρετανίδα νοσηλεύτρια με τη δράση της κατάφερε να ανοίξει το δρόμο για μία σειρά καινοτομιών, υπήρξε μία γυναίκα με έντονη προσωπικότητα που ώθησε διάφορους επιστημονικούς τομείς, όπως την Στατιστική, να αναδιαμορφωθούν.

Γεννημένη στις 12 Μαΐου του 1820 στη Φλωρεντία στην ιταλική επαρχία της Τοσκάνης, ενώ προερχόταν από μία εύπορη οικογένεια. Απέκτησε σπουδαία μόρφωση, δίνοντας έμφαση στην εκμάθηση των Λατινικών και των Ελληνικών.

Υπήρξε μία γυναίκα με μία ζωή αντισυμβατική για τα δεδομένα της εποχής σχετικά με τον προορισμό της γυναίκας. Επέλεξε στα είκοσι χρόνια της ένα επάγγελμα που την οικογένειά της θεωρούταν κατώτερης κοινωνικής θέσης, ενώ όταν έγινε τριάντα ετών αποφάσισε να μην ακολουθήσει τη συμβατική ζωής της παντρεμένης γυναίκας και να σπουδάσει Νοσηλευτική.

Εργάστηκε στο νοσοκομείο στο Σκούταρι, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, με τη συμβολή της να είναι καταλυτική στη μείωση των θανάτων από τύφο, χολέρα και δυσεντερία ασθενειών που βρισκόντουσαν σε τρομακτικά υψηλά ποσοστά, με ιστορικά στοιχεία να αποδεικνύουν πως η ίδια μείωσε τους θανάτους από 42% σε 2%. Η Νάιτινγκεϊλ έχει μείνει στην Ιστορία για την αξιομνημόνευτη προσφορά της κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού πολέμου, με την ίδια να καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για την ίαση όλο και περισσότερων ανθρώπων.

Αυτό όμως για το οποίο έμεινε στην ιστορία, είναι η διαρκής επιθυμία της να προσφέρει να στηρίζει με κάθε τρόπο τους ασθενείς που υπέφεραν. Ονομάστηκε ως ‘’η κυρία με το φανάρι’’, επειδή κυκλοφορούσε τις νύχτες ανάμεσα στους ασθενείς προκειμένου να βεβαιώνεται πως είναι καλά και προσπαθώντας να τους δυναμώνει το αίσθημα της ελπίδας. Επιπλέον, είχε αποκτήσει και το παρατσούκλι ‘’Η κυρία με τη βαριοπούλα’’, επειδή παρά την ευγενική της καταγωγή, είχε σπάσει μία πόρτα με βαριοπούλα, επειδή της αρνήθηκαν την είσοδο σε μία φαρμακευτική αποθήκη.

Έχοντας επιστέψει στην Αγγλία, μετά τη λήξη του πολέμου, πέθανε στις 13 Αυγούστου του 1910.
Θεωρείται μία από τις πιο δυναμικές γυναίκες στην Ιστορία, με σημαντικό έργο και δείχνοντας ένα διαχρονικό παράδειγμα ανιδιοτέλειας και προσφοράς στο συνάνθρωπο.

, , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *