Η Σουηδία αρνείται να αναγνωρίσει τις Γενοκτονίες των Ελλήνων και των Αρμενίων

Κλειστό φαίνεται ότι παραμένει για τη Σουηδία το κεφάλαιο της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων και των άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας· το 2015 το Κοινοβούλιο της χώρας ανακοίνωσε ότι «παγώνει» την απόφαση για αναγνώριση που είχε ληφθεί με μόλις μία ψήφο διαφορά το 2010, προκαλώντας μεγάλη απογοήτευση σε Αρμένιους, Έλληνες, Ασσύριους και Συροχαλδαίους.

Η υπουργός Εξωτερικών Μάργκοτ Βάλστρεμ υποστήριξε ότι «είναι δύσκολο να προχωρήσει η αναγνώριση», διότι πρέπει να έχεις ακλόνητα στοιχεία προκειμένου να πεις ότι μια χώρα έχει διαπράξει έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Σύμφωνα με τη Daily Sabah, η επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας απαντώντας χθες σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πρόσθεσε ότι πλέον δεν υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες που να επιβεβαιώνουν τα γεγονότα.

Η θέση της Μαργκότ Βάλστρομ παραμένει σταθερή εδώ και χρόνια, καθώς φροντίζει να μιλά για «ιστορικές μαζικές βιαιότητες» και για «μεγάλης κλίμακας αγριότητες» κατά του αρμενικού λαού και άλλων μειονοτήτων, αλλά όχι για γενοκτονία. Πρόκειται εν πολλοίς για παρόμοια θέση με αυτή που υιοθετεί η Άγκυρα για τη Γενοκτονία των Αρμενίων την οποία αποκαλεί «γεγονότα του 1915» και την εντάσσει στο πλαίσιο των απωλειών κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

PONTOS NEWS

, , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *