Ανατίναξαν το μνημείο Μακεδονομάχου στη Βόρειο Ήπειρο: Έγραψαν “Τσαμουριά” στη βάση

Εκρηκτικό μηχανισμό τοποθέτησαν άγνωστοι τα ξημερώματα της Τρίτης στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στον αγωνιστή Θύμιο Λώλη (1880-1961) και το οποίο βρίσκεται στο ελληνικό μειονοτικό χωριό Κρανιά του Δήμου Φοινικαίων, κοντά στους Άγιους Σαράντα. Από την έκρηξη το μνημείο υπέστη σοβαρές ζημιές, ενώ έσπασαν τζάμια στα γύρω κτήρια.

Επιπλέον, οι δράστες έγραψαν «Τσαμερία» με κόκκινη μπογιά στη βάση του μνημείου.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που το μνημείο του Έλληνα αγωνιστή γίνεται στόχος βανδάλων, μετά τον Δεκέμβριο του 2018. Ο Θύμιος Λώλης (ο «καπετάνιος του Βούρκου» όπως ήταν γνωστός) ήταν Μακεδονομάχος και προστάτης των Ελλήνων στην περιοχή του Βούρκου, δηλαδή από τους Άγιους Σαράντα μέχρι το Αργυρόκαστρο.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Φοινίκης χαρακτήρισε την ανατίναξη του μνημείου πρόκληση κατά του συνόλου της ελληνικής μειονότητας και ζήτησε από τις αλβανικές Αρχές τη σύλληψη και την καταδίκη των δραστών. Ανακοίνωση εξέδωσε και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών το οποίο εκφράζει την ανησυχία και τον αποτροπιασμό του. «Οι προκλήσεις έναντι της ελληνικής εθνικής μειονότητας και εν τέλει έναντι των ελληνοαλβανικών σχέσεων θα πρέπει να τυγχάνουν άμεσης διερεύνησης και διαλεύκανσης […]. Αναμένουμε τις δέουσες ενέργειες της αλβανικής πλευράς το συντομότερο, προς αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας της ελληνικής εθνικής μειονότητας», αναφέρεται.

Την υπόθεση και τις έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών παρακολουθεί στενά η Αθήνα, που βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με τις ελληνικές προξενικές Αρχές στην Αλβανία.

PONTOS NEWS
Φωτό ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

, , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *