Η γιγαντομαχία Ρωμαίων και Περσών στη Νισίβη – Ιστορικά Τηλεγραφήματα

Η γιγάντια μάχη της Νισιβης (Νysaybin- Ανατολική Τουρκία) μεταξύ τρομακτικών Ρωμαϊκών δυνάμεων (11 Λεγεώνες, 44 συμμαχικά σώματα – 110.000 άνδρες) του Αυτοκράτορα Καρακάλλα [αν και την ηγεσία μετά τη δολοφονία του την ανέλαβε ο έπαρχος του Πραιτωρίου (Praefecti Praetoriae) Μακρίνος, ένας φαντεζί σκουλαρικάτος Μαροκινός] και της γιγάντιας στρατιάς (30.000 Καταφρακτοι, 70.000 Ιπποτοξοτες και 30.000 πεζοί – 130.000 άνδρες) του Πάρθου ηγεμόνα, Αρταβάνου Ε’.

Γράφει ο Ηλίας Αναγνωστάκης

Αφού οι δύο υπερστρατοί μανουβράρανε επί εβδομάδες στην Βόρεια Συρία και Βόρειο Ιράκ, αποφασίσανε να συγκρουστουν στα περίχωρα της Νισίβης, αρχαίας Μακεδονικής αποικίας του Σελεύκου Νικάτωρος. Πράγματι, το πρωί της 8ης Ιουνίου 217, έπειτα από ένα μπαράζ από pila (δόρατα) και άλλα βλήματα, 50.000 Λεγεωνάριοι επιτέθηκαν “με τον παλιό καλό τρόπο” αφανίζοντας ολόκληρους ζυγούς από Πάρθους και άλλους Ιρανούς ιπποτοξότες και ξεφτιλίζοντας το αιώνια μέτριο, Ιρανικό πεζικό. Το πλήθος όμως των Ιρανών ιπποτοξοτών ήταν τέτοιο, που με απανωτές επιθέσεις τους απώθησε.

Η δεύτερη μέρα άρχισε αντίστροφα: Γύρω στις 06:00, 40.000 Πάρθοι επιτέθηκαν κατά κύματα, εκτοξεύοντας πάνω από 1.000.000 βέλη στις αχανείς Ρωμαϊκές γραμμές, προκαλώντας χάος και κενά, ώστε να επιτεθούν σαν σφήνα οι 30.000 Κατάφρακτοι. Τα Ρωμαϊκά τετράγωνα όμως άντεξαν, και εκεί ειδικά διακρίθηκε η Σπαρτιατική κοόρτη (Cohortes Spartiatae – 500 άνδρες) του Καρακάλλα η οποία αποδεκατίστηκε ” αφού προηγουμένως είχε εξοντώσει αμέτρητους εχθρούς” .

Την τρίτη μέρα της μάχης, ο Μακρίνος επέκτεινε κατά 1 χλμ την παράταξη του, για να δεχτεί μια υπερέκταση 2 χλμ από τον ακούραστο Αρτάβανο Ε’. Τότε ήταν που οι Πάρθοι έπαιξαν το τελευταίο χαρτί τους: Τις 3.000 Κατάφρακτες καμήλες, οι οποίες αν και προκάλεσαν φθορά, αποδεκατίστηκαν από την βροχή βλημάτων των Ρωμαίων. Περί τις 15:00, οι δυο γιγάντιοι στρατοί είχαν κουραστεί, η φθορά ήταν τόση ώστε “οι νεκροί σχημάτιζαν λόφους, ενώ υπήρχαν βουνά από σκοτωμένα άλογα, καμήλες, και δεν μπορούσες να δεις τον αντίπαλο”. Οι δυο ηγεμόνες συμφώνησαν ειρήνη, με αντάλλαγμα 50.000.000 σηστέρτια πληρωτέα στους Πάρθους. Όροι επαχθέστατοι, αν αναλογιστεί κανείς ότι το αποτέλεσμα της μάχης ήταν μια αιματηρή ισοπαλία. (Οι νεκροί και των δύο ξεπερνούσαν τις 60.000 άνδρες). Ο Μακρίνος όμως τα είχε παίξει, και σίγουρα δεν είχε και το ειδικό βάρος του Καρακάλλα.

Σε 3 μήνες από τη μάχη δεν θα είχε και το κεφάλι του βέβαια, αφού η αγανάκτηση των Λεγεώνων ήταν μεγάλη, που τον αποκεφάλισαν στη Καππαδοκία στις αρχές Σεπτεμβρίου του 218.

, , ,

1 thought on “Η γιγαντομαχία Ρωμαίων και Περσών στη Νισίβη – Ιστορικά Τηλεγραφήματα

  1. Είστε απλά υπέροχη!!!!!!!!!!!!!!! Λατρεύω το κανάλι σας το σάιτ σας τα πάντα γιατί είστε οι μόνοι που μιλάτε για τον ελληνορωμαικο πολιτισμό μας και παραδόσεις μας ένα μεγάλο μεγάλο μπράβο!!!!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *