1940: Ο Μουσολίνι εξοπλίζει, ακούσια, τον Ελληνικό Στρατό…

Παντελής Καρύκας

Όταν η Ιταλία επιτέθηκε αναίτια στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 1940, ο Ελληνικός Στρατός είχε σημειώσει μεγάλα βήματα προόδου όσον αφορά την οργάνωση, την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό του. Ωστόσο ελλείψεις υπήρχαν και μάλιστα πολλές και μεγάλες.

Ένα μέρος των ελλείψεων αυτών καλύφθηκε από τα πολλά ιταλικά λάφυρα που έπεσαν στα χέρια του νικητή Ελληνικού Στρατού στο Βορειοηπειρωτικό Μέτωπο ή παραδόθηκαν από τους Βρετανούς συμμάχους μετά τη νίκη τους επί των Ιταλών στη Βόρεια Αφρική.

Στην κατηγορία των πολυβόλων στα χέρια των Ελλήνων περιήλθαν 311 πολυβόλα Breda των 8 χλστ. 258 πολυβόλα Fiat των 8 χλστ. ως λάφυρα από τη Βόρεια Ήπειρο. Οι Βρετανοί παρέδωσαν άλλα 250 πολυβόλα Fiat. Από αυτά επισκευάστηκαν και διατέθηκαν σε μονάδες 114 πολυβόλα Fiat.

Στην κατηγορία των οπλοπολυβόλων κυριεύθηκαν συνολικά 2.293 οπλοπολυβόλα Breda των 6,5 χλστ. Από αυτά τα 1.993 προερχόταν από το Βορειοηπειρωτικό Μέτωπο. Έγινε κατορθωτό να επισκευαστούν και να διατεθούν στις μονάδες 804 οπλοπολυβόλα του τύπου. Χρησιμοποιήθηκε επίσης αριθμός υποπολυβόλων Beretta M 18, M 18/38 και Μ 38.

Στην κατηγορία των όλμων στα χέρια των Ελλήνων έπεσαν αρκετοί όλμοι των 81 χλστ. και εκατοντάδες ολμίσκοι Brixia των 45 χλστ. Από αυτούς 234 προήλθαν από τη Βόρεια Ήπειρο και 201 από την Αφρική. Ο αριθμός των ολμίσκων που κυριεύθηκαν στη Βόρεια Ήπειρο ήταν πολύ μεγαλύτερος καθώς πολλοί από τους εν λόγω όλμους κρατήθηκαν από τις μονάδες και δεν καταμετρήθηκαν ποτέ.

Επίσης κυριεύθηκαν 42 ορειβατικά πυροβόλα των 65 χλστ. και άλλα εννέα παραδόθηκαν από τους Βρετανούς. Από αυτά τα 20 μόνο έγινε δυνατό να διατεθούν προς χρήση. Επίσης κυριεύθηκαν 33 ορειβατικά πυροβόλα των 75 χλστ. εκ των οποίων αξιοποιήθηκαν τα 28. Από τους Βρετανούς παραδόθηκαν και άλλα 50 πεδινά πυροβόλα των 75 χλστ. τα οποία όμως δεν πρόλαβαν να επισκευαστούν και να χρησιμοποιηθούν.

Επίσης αξιοποιήθηκαν επτά μακρύκαννα πεδινά πυροβόλα των 149 χλστ. Κυριεύθηκαν επίσης 15 πυροβόλα των 100 χλστ. από τα οποία όμως μόνο τέσσερα αξιοποιήθηκαν. Στην κατηγορία των αντιαεροπορικών πυροβόλων κυριεύθηκαν οκτώ των 20 χλστ. τα οποία δεν αξιοποιήθηκαν.

Όσον αφορά τα αντιαρματικά στα χέρια των Ελλήνων περιήλθαν συνολικά 53 πυροβόλα των 47 χλστ. (30 από τους Βρετανούς) εκ των οποίων τα 38 χρησιμοποιήθηκαν κατά των Ιταλών και των Γερμανών. Επίσης οι Βρετανοί παρέδωσαν 15 αντιαρματικά τυφέκια Solothurn S-18/100 των 20 χλστ. εκ των οποίων τα 14 διατέθηκαν σε μάχιμες μονάδες.

Όσον αφορά τα τυφέκια κυριεύθηκαν 12.700 τυφέκια και αραβίδες των 6,5 χλστ. ενώ άλλα 8.000 όπλα παραδόθηκαν από τους Βρετανούς. Από αυτά 11.500 τυφέκια και αραβίδες είχαν παραδοθεί σε μονάδες. Παράλληλα στα χέρια των Ελλήνων περιήλθαν τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών. Δεκάδες χιλιάδες χειροβομβίδες, εκατομμύρια φυσίγγια, χιλιάδες βλήματα όλμων χρησιμοποιήθηκαν κατά των προηγούμενων κατόχων τους.

Τέλος στην κατηγορία των αρμάτων μάχης οι Έλληνες κυρίευαν αριθμό αρματίδων CV-33/35 και μικρό αριθμό αρμάτων M13/40 και πιθανόν Μ14/41. Τα άρματα αυτά ο αριθμός των οποίων δεν είναι ακριβώς γνωστός άλλες πηγές να κάνουν λόγο για 27 και άλλες για 40, χρησιμοποιήθηκαν για την συγκρότηση της ΧΙΧ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας που έδρασε κατά των Γερμανών το 1941.

Όπως καταδεικνύεται εκ των ανωτέρων δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί ότι σε τελική ανάλυση η αντίπαλος της Ελλάδος Ιταλία κατέστη ο καλύτερος προμηθευτής της σε όπλα και πυρομαχικά κατά τη διάρκεια του πολέμου λόγω και του γεγονότος ότι ο Ελληνικός, όσο και ο Ιταλικός Στρατός χρησιμοποιούσαν παρόμοιο οπλισμό.

slpress.gr

, , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *