Η πολιορκία της Άμιδας: Η Ρωμαϊκή αντίσταση στην Περσική εισβολή

Γράφει ο Ηλίας Αναγνωστάκης

Η τρομερή πολιορκία της Άμιδας (Diyarbakir) στις 25 Μαΐου-7 Αυγούστου 359.

Στην ισχυρότατα οχυρωμένη πόλη είχαν βρει καταφύγιο 20.000 λεγεωνάριοι από 9(!) διαφορετικούς σχηματισμούς (ΧΧΧ Ulpia Victrix, X Fretensis, III Parthica, Superventores, Praeventores, Comites Sagittarii και τρεις γαλατικές λεγεώνες), καθώς και 30.000 άμαχοι, που έντρομοι εγκατέλειψαν την ύπαιθρο για να γλυτώσουν από την τεράστια περσική στρατιά του Βασιλέα των Βασιλέων, Σαπώρη Β’.

Πράγματι, ο Πέρσης ηγεμόνας εισέβαλε μαζικά στην ρωμαϊκή Συρία “καταστρέφοντας τα πάντα” (Αμμιανός Μαρκελλίνος 122-Β). Οδηγώντας 100.000 άνδρες, που εκτός από Πέρσες περιελάμβαναν ισχυρότατα σώματα Χιονιτών και Κηδαριτών “Κόκκινων” Ούννων, άρχισε την πολιορκία της σημαντικής πόλεως στα τέλη Μαΐου του 359. Επακολούθησαν αναρίθμητες και απίστευτα αιματηρές επιθέσεις από τους Πέρσες και πολλές έξοδοι από τους Ρωμαίους.

Σε μια από αυτές, μια ασέληνη νύχτα της 21ης/22ας Ιουλίου όπως μας πληροφορεί ο αυτόπτης Έλληνας μάρτυρας σε ρωμαϊκή υπηρεσία Αμμιανός Μαρκελλίνος, “2.500 Γαλάτες λεγεωνάριοι με επικεφαλής τους campidoctores (εκπαιδευτές λεγεωνάριους), αφού απείλησαν ότι θα σκοτώσουν τους ανώτερούς τους(!) αν δεν τους άνοιγαν τις πύλες, εφόρμησαν με τσεκούρια, ξίφη και κοντά εγχειρίδια (pugio) εναντίον του τεράστιου περσικού στρατοπέδου με σκοπό να δολοφονήσουν τον ίδιο τον Πέρση ηγεμόνα. Η επίθεσή τους υπήρξε θυελλώδης και ανακόπηκαν μόλις 20(!) μέτρα από την σκηνή του, έχοντας σφάξει πάνω από 3.000 ανυποψίαστους Πέρσες (μεταξύ αυτών και 11 σατράπες)”.

Τελικά η σημαντική αυτή πόλη έπεσε την νύχτα της 6ης/7ης Αυγούστου, μετά από 73 μέρες πολιορκίας, και αφού οι Πέρσες δημιούργησαν ρήγμα στα τείχη με τις πολιορκητικές μηχανές τους. Στις σφοδρές οδομαχίες που ακολούθησαν, το σύνολο της φρουράς και των αμάχων εξοντώθηκε, αφού προηγουμένως εξόντωσε 30.000 Πέρσες. Ο Αμμιανός Μαρκελλίνος μαζί με δυο συντρόφους του διέφυγαν μαχόμενοι και ήταν οι μοναδικοί επιζώντες.

, , , , , ,

1 thought on “Η πολιορκία της Άμιδας: Η Ρωμαϊκή αντίσταση στην Περσική εισβολή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *