Η γενετική κληρονομιά των βαρβάρων: Πόσο εκγερμανίστηκε η Δυτική Ευρώπη;

Γράφει ο Ευάγγελος Τυπάλδος

Πόσο γερμανοποίησαν τα δυτικά ρωμαϊκά εδάφη οι γερμανικές εισβολές του 5ου (κυρίως) αιώνα και μετά?

Καταρχάς οι γερμανοί εισβολείς ήσαν κατι λιγότερο απο ένα εκατομμύριο (750.000 για την ακρίβεια), ενώ το σύνολο του ρωμαϊκού πληθυσμού στη Δύση 40 εκατομμύρια περίπου(απογραφή 2ου αιώνα ). Τα κύματα των γερμανών εισβολέων πέρασαν σε ολες τις περιοχές απο τις αρχές του 5ου αιώνα και μετά αλλού λιγότερο και αλλού περισσότερο σε σημείο οπου επηρέσαν λιγότερο ή περισσότερο την εθνολογική σύσταση των πληθυσμών του δυτικού τμήματος της Αυτοκρατορίας.

Στην Ιταλία η γερμανική φυλετική συμμετοχή στους σύγχρονους ιταλούς ειναι μικρή 6-7% στην ηπειρωτική Ιταλία, 7% Σικελία και 11% στον ιταλικό βορρά. Οι σημερινοί ιταλοί σε μεγάλο βαθμό είναι απόγονοι των αρχαίων ρωμάιων δλδ.( European Journal of Human Genetics )

Στην Γαλλία οι γηγενείς κέλτες παραμένουν κυρίαρχη φυλετική ομάδα αλλα το γερμανικό στοιχείο ειναι σαφώς ισχυρότερο σε σχέση με την Ιταλία . Στην κεντρική και νότια Γαλλία δε ξεπερνάει το 5% ,στη βόρεια και κυρίως ανατολική Γαλλία η γερμανική φυλετική συμμετοχή φτάνει απο 20% έως 40%.(Eupedia map of germanic Y-DNA)

Στην Ιβηρική παρατηρείται το μικρότερο ποσοστό γερμανικής φυλετικής συμμετοχής με μόλις 1% , προφανώς υπάρχουν διακυμάνσεις ανάλογα τις περιοχές (φτάνει σε κάποιες το 4% Γαλικία) αλλα συνολικά στην Ιβηρική δε ξεπερνάει το 1%. Αντιθέτως η βορειοαφρικανική φτάνει στο 5.6% συνολικά στην χερσόνησο .(Eupedia Genetic history of the Spaniards and the Portuguese)

Στην Βρετανία τα πράγματα ειναι τελείως διαφορετικά, είναι η μόνη περιοχή του δυτικού τμήματος της Αυτοκρατορίας που γερμανοποιήθηκε σε τοσο μεγάλο βαθμό, ώστε το 30% του μέσου βρετανού σήμερα να εχει γερμανική φυλετική συμμετοχή. Οι εισβολές άγγλων, σαξόνων, γιούτων και αργότερα βίκινγκς και νορμανδών άλλαξαν την εθνολογική σύσταση του νησιού σε πολύ μεγαλο βαθμό. Τα 2.5 εκατομμύρια μόλις “ρωμαιοβρετανών” ηταν αδύνατο να αφομοιώσουν αυτές τις εισβολές ,όπως έγινε στις άλλες περιοχές του δυτικού τμήματος. (Guardian : Genetic study reveals 30% of white British DNA has German ancestry).

Αποτέλεσμα εικόνας για germanic migrations

Αποτέλεσμα εικόνας για germanic migrations

, , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *