Φαύλος κύκλος με την στάση της κυβέρνησης για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης

Η ΝΔ λέει ότι η Συμφωνία είναι «κακή» και «ζημιογόνα», αλλά θα την εφαρμόσει, θα την επιτηρήσει, μέχρι και ότι θα την τιμήσει. Το μόνο που δε μας είπε ακόμα είναι ότι θα την επιβάλλει με το ζόρι! Το σκεπτικό της είναι ότι αν δεν την εφαρμόσει, την επιτηρήσει και την τιμήσει, τότε θα ακυρωθεί και αυτό που θα συμβεί θα είναι χειρότερο από τη Συμφωνία. Θα πάμε στο σκέτο «Μακεδονία».

Πρώτη ερώτηση Εφόσον η Συμφωνία των Πρεσπών με όλη τη σαφήνεια του κόσμου, στην πρώτη της κι όλας γραμμή, λέει ρητά ότι αντικαθιστά την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, γιατί εάν και όταν ακυρωθεί δεν θα επιστρέψουμε στο status quo ante, αλλά σε κάτι άλλο; και γιατί αυτό το άλλο θα είναι το προηγούμενο (ούτε καν νυν) συνταγματικό όνομα, που κανένας διεθνής οργανισμός δεν αναγνώρισε ποτέ;

Δεύτερη ερώτηση Γιατί μας λένε ότι δεν ακυρώνεται, αφού υπονοούν ότι η μη εφαρμογή της οδηγεί σε ακύρωση και η μη σωστή επιτήρηση οδηγεί σε ακύρωση;

Τρίτη ερώτηση. Φαύλος Κύκλος

α. Αν αυτά που λέει η ΝΔ δεν τα λέει μόνο για να τα ακούσει το εσωτερικό της κοινό, αλλά ισχύουν πραγματικά, τότε ισχύουν και για τους Σκοπιανούς.

β. Άρα και οι Σκοπιανοί ξέρουν ότι αν δεν εφαρμόσουν την Συμφωνία, αν αποτύχει η «επιτήρηση» της ΝΔ, παρόλο που θα την έχει «τιμήσει» όσο μπορεί, τότε τα πράγματα θα οδηγηθούν προς όφελός τους. Θα επιστρέψουν στο σκέτο «Μακεδονία».

γ. Συνεπώς, οι Σκοπιανοί έχουν ΚΑΘΕ συμφέρον να μην την εφαρμόσουν, να μην ακολουθήσουν τις πρόνοιές της, να μην υπακούσουν στην «επιτήρηση» της ΝΔ, παρόλο που η Ελλάδα θα την «τιμά» με κάθε λεπτομέρεια.

δ. Έτσι, η Ελλάδα θα τους ονομάζει «Μακεδόνες», η Ελλάδα θα ονομάζει τη γλώσσα τους «μακεδονική», η Ελλάδα θα δέχεται τα σύμβολα ΜΚ και MKD, δηλαδή σκέτο Μακεδονία, αλλά θα ονομάζει την χώρα «Βόρεια Μακεδονία». 

Ταυτόχρονα, τα Σκόπια, θα συνεχίσουν να ονομάζουν τους εαυτούς τους «Μακεδόνες», τη γλώσσα τους «μακεδονική» κλπ, θα συνεχίσουν όμως τις αλυτρωτικές τους βλέψεις, τις οποίες ποτέ δεν εγκατέλειψαν, γι’ αυτό άλλωστε επέμειναν στις (μη) τροποποιήσεις στο Σύνταγμά τους, και θα συνεχίσουν όπου μπορούν (δηλαδή όταν δεν είναι παρόντες Έλληνες αξιωματούχοι) να ονομάζουν τη χώρα τους σκέτο «Μακεδονία».

ε. Όλα αυτά οδηγούν το αποτέλεσμα ότι στην πράξη θα έχουμε το σκέτο «Μακεδονία» για όλους και για άλλα, με αποδοχή της Ελλάδας, εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις όπως πχ εντός Ελλάδας ή διεθνώς όταν παραβρίσκονται Έλληνες για τα μάτια του κόσμου.

Η Ελλάδα δεν θα αντιδρά σ’ αυτό, για να αποφύγει το σκέτο Μακεδονία, δηλαδή την ίδια κατάσταση με αυτή που δεν θα αντιδρά.

Ο ορισμός του φαύλου κύκλου. Αυτός πρέπει να σπάσει με κάποιον τρόπο.

Ο μόνος τρόπος να σπάσει είναι να αλλάξει η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης. Να κάνει κινήσεις ακύρωσης σήμερα, χωρίς να φοβάται ότι θα επιστρέψουμε σε κάτι που δεν ίσχυε ποτέ.

ΑΝΤΙΒΑΡΟ

, , , , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *