Η βύθιση του Αντιτορπιλικού Βασίλισσα Όλγα από τους Ναζί (Λέρος 1943)

Του Δημήτρη Μπαλόπουλου, μέλους του Δ.Σ ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ

Το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 1943 η Όλγα μαζί με το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Intrepid καταπλέουν στο Λακί της Λέρου και προσέδεσαν σε σημαντήρα. Ήταν 10 το πρωί της Κυριακής 25 Σεπτεμβρίου, το ραδιόφωνο στο καρέ Αξιωματικών μεταδίδει ακόμα την κυριακάτικη Θεία Λειτουργία και τα πληρώματα αναπαύονται, όταν ξαφνικά ο ουρανός γεμίζει από γερμανικά βομβαρδιστικά (20 Ju-88 αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες) που εφορμούν κάθετα σε τρία κύματα και πλησιάζουν πολύ χαμηλά τα πλοία.

Μετά την έκρηξη των πρώτων βομβών ο κυβερνήτης της Όλγας Πλωτάρχης Γ.Μπλέσσας τρέχει ξυπόλυτος στο πρυμναίο κατάστρωμα κατευθυνόμενος από την αριστερή πλευρά προς την γέφυρα. Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και Ναύτες σπεύδουν να πάρουν τις θέσεις τους στα πυροβόλα και στο μηχανοστάσιο. Ο Μπλέσσας με τη χαρακτηριστική του ψυχραιμία, ενθαρρύνει και εμψυχώνει τους άντρες του «Δεν είναι τίποτα παιδιά, γρήγορα στα πυροβόλα». Δεν προλαβαίνει να συνεχίσει την πορεία του προς τη γέφυρα καθώς η επίθεση του τρίτου κύματος των Ju-88 είχε αρχίσει. Μια ριπή βρίσκει τον Μπλέσσα στο στήθος και στο λαιμό. Πέφτει νεκρός στο κατάστρωμα της Όλγας, του πλοίου που αγάπησε και δοξάστηκε μαζί του. Γύρω του και άλλοι άνδρες χτυπιούνται από τις σφαίρες και σωριάζονται νεκροί δίπλα στον κυβερνήτη τους.

Το μοιραίο πλήγμα δεν αργεί. Δύο τουλάχιστον βόμβες πέφτουν πίσω από την πρυμνιά τσιμινιέρα και ανατινάζουν το βληματοθέσιο του Vickers και ίσως του τρίτου πυροβόλου των 127 mm. Μια φοβερή έκρηξη «ξεσκίζει» το κατάστρωμα σε όλο του το πλάτος διαμελίζοντας ανθρώπινα κορμιά, εκσφενδονίζοντας άλλους στη θάλασσα, παρασύροντας το πλοίο στο βυθό.

Στις 10.08 ο ανθυποπλοίαρχος Δανιήλ, ο αρχαιότερος επιζών αξιωματικός, διέταξε την εγκατάλειψη του πλοίου, το οποίο βυθιζόμενο παρέσυρε στον υγρό τάφο του σημαντικό αριθμό ανδρών, οι οποίοι δεν κατόρθωσαν να εξέλθουν ή που είχαν πέσει στη θάλασσα από τη δεξιά πλευρά του πλοίου με επακόλουθο να παρασυρθούν από τη δίνη.

Οι άντρες που βρισκόντουσαν στη θάλασσα, βλέποντας το πλοίο τους να χάνεται, βρήκαν τη δύναμη με το στήθος τους γεμάτο θαλασσινό νερό και πετρέλαιο να αναφωνήσουν «Ζήτω η Όλγα». Ήταν 10.11ακριβώς όταν το νερό σκέπαζε για πάντα το ένδοξο πλοίο.

Μαζί με τον κυβερνήτη χάθηκαν ακόμα 6 αξιωματικοί, ένας αρχικελευστής, 9 υπαξιωματικούς, 28 δίοποι και 24 ναύτες. Ήταν μια από τις μεγαλύτερες απώλειες ανδρών στο Πολεμικό μας Ναυτικό.

Σημείωση

Το HMS Intrepidδεν βυθίστηκεστη συγκεκριμένη αεροπορική επιδρομή. Από το πλήρωμά του σκοτώθηκαν δύο και τραυματίστηκαν αρκετοί. Η μοιραία στιγμή για το βρετανικό πλοίο θα ερχόταν στις 16.42 της ίδιας μέρας όταν τα Ju-88 επέστρεψαν για να ολοκληρώσουν το έργο τους, εντόπισαν το πλοίο που είχε μεθορμήσει σε άλλη θέση και το βύθισαν. 15 βρετανοί έχασαν τη ζωή τους και πολλοί τραυματίστηκαν.

Πηγές

– Κωνσταντίνος Μεταλληνός «Βασίλισσα Όλγα – Ένα αντιτορπιλικό στη δίνη του πολέμου», Εκδόσεις Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος

– Ν. Ματάλας «Μικρό Χρονικό Μεγάλου Πολέμου»

– Παναγιώτης Γέροντας «Μεθ’ Ορμής Ακαθέκτου», Έκδοση Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού

, , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *