ΒΙΝΤΕΟ – Ανακαλύφθηκε ναυάγιο 1.700 ετών με 100 άθικτους αμφορείς

Ένα ναυάγιο εμπορικού πλοίου από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, γεμάτο με σφραγισμένους αμφορείς που πιστεύεται ότι περιείχαν λάδι αλάτι και κρασιά, έφερε στην επιφάνεια μια ομάδα ειδικών του Ινστιτούτου Μελετών Ναυτικής Αρχαιολογίας των Βαλεαρίδων Νήσων (IBEAM). 

Το ναυάγιο βρέθηκε μόλις 50 μέτρα από την παραλία Can Pastilla της Μαγιόρκα, όταν ένας κάτοικος της περιοχής, στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, δήλωσε στις τοπικές Αρχές ότι είχε βρει κεραμικά θραύσματα στο βυθό της θάλασσας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το μικρό ξύλινο σκάφος βυθίστηκε κοντά στο νησί της Μαγιόρκα, κατά τον 3ο αιώνα μ.Χ., καθώς έπλεε από τη νότια Ιβηρία προς την Ρώμη. Οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν την ανακάλυψη πιστεύουν ότι το πλοίο παρέμεινε σχεδόν ανέπαφο, επειδή πιθανώς βυθίστηκε πολύ γρήγορα. Στο ρωμαϊκό σκάφος, σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Σεμπάστιαν Μουνάρ, βρέθηκαν αμφορείς οι οποίοι ήταν τέλεια συντηρημένοι στο αμπάρι του πλοίου.

Σύμφωνα με τον τοπικό οργανισμό Πολιτισμού, αυτό το ναυάγιο είναι «ένα από τα καλύτερα διατηρημένα σε ολόκληρη τη Μεσόγειο από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας». Τα ευρήματα, 100 εντυπωσιακοί αμφορείς, μεταφέρθηκαν στο μουσείο της Μαγιόρκα.

pontos-news.gr

, , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *