Θεσσαλονίκη: Μια βυζαντινή πόλη με κλειστή την βιβλιοθήκη βυζαντινής ιστορίας

Κάτι το οποίο μόνο στην Ελλάδα, και ειδικά τη Θεσσαλονίκη, θα μπορούσε να συμβεί, για το οποίο μάθαμε μέσα από το διαδίκτυο: Το σπουδαστήριο της βυζαντινής και μεσαιωνικής ιστορίας του Α.Π.Θ. ανακοίνωσε ότι λόγω έλλειψης προσωπικού θα παραμείνει επ’ αόριστον κλειστό.

Η Θεσσαλονίκη, ας το υπενθυμίσουμε, είναι μια πόλη η οποία έχει δεκαπέντε μνημεία ανακηρυγμένα από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, η ανέγερση των οποίων καλύπτει μια χιλιετία: Από τα πρωτοβυζαντινά τείχη (4ος-5ος) έως τον 14ο-15ο αιώνα. Πώς είναι δυνατό λοιπόν σε μια πόλη-ανοιχτό βυζαντινό μουσείο να μην λειτουργεί απρόσκοπτα μια (1) βιβλιοθήκη πανεπιστημιακού επιπέδου για την ιστορία και τον πολιτισμό μιας ολόκληρης χιλετίας; Φανταστείτε να αναστελλόταν προσωρινά λόγω έλλειψης προσωπικού στη Ρώμη η κυριότερη βιβλιοθήκη ρωμαϊκών σπουδών και ιστορίας. Η Θεσσαλονίκη έχει τέτοιο μνημειακό και ιστορικό υπόβαθρο, που μπορεί να την καταστήσει παγκόσμια πρωτεύουσα των βυζαντινών σπουδών (βυζαντινής αρχιτεκτονικής και τέχνης, ιστορίας, φιλολογίας κ.ά.), πράγμα που θα είχε οφέλη σε κάθε επίπεδο: από την περαιτέρω αναβάθμιση του Πανεπιστημίου της έως τον ποιοτικό τουρισμό και την διεθνή εικόνα της πόλης.

Ελπίζουμε ότι η πολιτεία και το ΑΠΘ θα μεριμνήσουν, ώστε η λειτουργία του σπουδαστηρίου βυζαντινής ιστορίας να αποκατασταθεί άμεσα, με ωράριο το οποίο να καθιστά εύκολη την πρόσβαση στη γνώση στους φοιτητές και ιστορικούς αλλά και στους λοιπούς δημότες.

(Φωτογραφία: George Theotokis)

ΜΕΝΟΥΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

, , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *