Περσικός διάδρομος: Η άγνωστη οδός ανεφοδιασμού που έκρινε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο Περσικός Διάδρομος ήταν η οδός μέσω του Ιράν στο Σοβιετικό Αζερμπαϊτζάν, με την οποία μεταφέρθηκαν στη Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου η Αμερικανική και Βρετανική βοήθεια.

Αυτή η διαδρομή εφοδιασμού είχε ως αφετηρία πλοία που ξεκινούσαν από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας και κατέληγαν στον Περσικό Κόλπο. Οι δυτικοί σύμμαχοι αποφάσισαν να παράσχουν στον Στάλιν σημαντική υλική υποστήριξη για να εξασφαλίσουν ότι η ΕΣΣΔ θα μπορούσε να συνεχίσει να έχει απασχολημένο το πλέον σημαντικό τμήμα του γερμανικού στρατού.

Δημιουργήθηκαν συμφωνίες ( πρωτόκολλα ) που καθόριζαν τον τύπο και την ποσότητα του υλικού που θα παρέχονταν εντός δεδομένου χρονικού πλαισίου. Αν και οι δυσχερειες κατέστησαν τα νούμερα μη εφικτά εντούτοις η παροχή ήταν πολύ σημαντική. Οι Σύμμαχοι παρείχαν κάθε είδους υλικό στη Σοβιετική Ένωση, από φορτηγά Studebaker US6 έως αμερικανικά κονσερβοποιημένα τρόφιμα.

Συνολικά, το κόστος παροχών των ΗΠΑ στην ΕΣΣΔ μέσω της Lend-Lease ανήλθε σε 11 δισεκατομμύρια δολάρια σε υλικά: πάνω από 400.000 τζιπ και φορτηγά, 12.000 τεθωρακισμένα οχήματα (συμπεριλαμβανομένων 7.000 αρμάτων μάχης , από τα οποία 1.386 ήταν M3 Lee και 4.102 M4 Sherman ), 11.400 αεροσκάφη (4.719 από τα οποία ήταν Bell P-39 Airacobras ) καθώς και 1.75 εκατομμύρια τόνους τροφίμων.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών μεταφέρθηκε απο τον Περσικό διάδρομο, καθώς ήταν διαθέσιμος καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους (σε αντίθεση πχ με τον διάδρομο στο Μουρμάνσκ). Το βάρος του στη πλάστιγγα του Ανατολικού Μετώπου ειναι τεράστιο αν αναλογιστουμε ότι τουλάχιστον μέχρι το 1943 το αποτέλεσμα ήταν αμφίρροπο.

ΕΠΑΛΞΗ

, , , , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *