Τα ΑΓΝΩΣΤΑ Βασιλικά Λουτρά στα βάθη της Τουρκίας και η ΠΑΡΑΧΑΡΑΞΗ της ιστορίας

Λίγοι το γνωρίζουν αλλά στην πόλη Υοσγάτη (Τουρκικά: Γιοζγκάτ) στα βάθη της Ανατολίας στην Τουρκία υπάρχει μια τεράστια πισίνα του 2ου αιώνος π.Χ. η οποία είναι εδώ και λίγο καιρό ανοιχτή για τους τουρίστες, οι οποίοι μπορούν να κολυμπούν στα ίδια λουτρά που στο παρελθόν κολυμπούσαν Ρωμαίοι και Βυζαντινοί στρατιώτες.

Πρόκειται για τα Βασιλικά Θερμά (Basilica Therma) όπου υπάρχουν τρεις θερμικές πισίνες. Η θερμοκρασία του νερού είναι 48-49 βαθμοί Κελσίου και είναι αρκετά υψηλή για κολύμβηση. Λέγεται, μάλιστα, ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες.

Τα λουτρά είναι διακοσμημένα με μεγάλο αριθμό αγαλμάτων Ελληνικών Θεών ενώ ανακαλύφθηκε και το σύμβολο ενός φιδιού, το οποίο είναι προφανώς το σύμβολο του Ασκληπιού, του Θεού της ιατρικής και της υγείας.

 

Σε διάφορες ιστοσελίδες διαβάζουμε πως οι εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνταν στην αρχή από τους Ρωμαίους στρατιώτες πριν τις εκστρατείες τους στη Μαύρη θάλασσα. Τα λουτρά εξακολούθησαν να λειτουργούν και κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής εποχής, κάτι που φαίνεται και από την ανακάλυψη μιας μεγάλης κολυμπήθρας. Κάποιες πισίνες χρησιμοποιήθηκαν ακόμη και στις ημέρες της κατοχής από τους Σελτζούκους και επί Οθωμανοκρατίας.

Έχει ενδιαφέρον ότι οι Τούρκοι σε όλα τους τα άρθρα αναφέρουν τα λουτρά ως Ρωμαϊκά, ενώ αποφεύγουν ακόμη και να αναφερθούν στον Ασκληπιό. Υπάρχει μια πολιτική από την Άγκυρα να βαπτίζονται όλα τα αρχαία Ρωμαϊκά, όσο κι αν φαίνεται ξεκάθαρα στις περισσότερες περιπτώσεις ότι είναι ελληνιστικά.

Η Ρωμαϊκή ηγεμονία ξεκινάει τον 1ο αιώνα π.Χ., δηλαδή έναν αιώνα μετά από τη δημιουργία των λουτρών, για να λέμε την ιστορική αλήθεια…

 

Πηγές:

1. http://www.hurriyetdailynews.com/photo-basilica-therma-in-turkeys-yozgat-keeps-locals-tourists-warm-during-cold-winter-months-127190

2. http://www.hurriyetdailynews.com/unique-roman-bath-in-central-anatolian-town-75332

 

Του Νίκου Παππά, Πολιτικού Επιστήμονος

, , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *