Μάχη του Λβοφ: Ο Ιωάννης Σομπιέσκι και οι Πολωνοί συνθλίβουν τους Τούρκους

Το καλοκαίρι του 1675 Πολωνία και Οθωμανική αυτοκρατορία βρισκόταν και πάλι σε εμπόλεμη κατάσταση. Μια τουρκική στρατιά υπό τον Ιμπραήμ τον Παχύ, είχε εισβάλει στην Ποδολία (δυτική Ουκρανία) και προήλαυνε προς το Λβοφ.

Μετά την ήττα τους στο Χοτίν οι Τούρκοι αποφάσισαν να επιχειρήσουν νέα εκστρατεία. Οι Τούρκοι διέθεταν περίπου 20.000 άνδρες. τη δύναμη αυτή ανέλαβε να αντιμετωπίσει ο Πολωνός βασιλιάς Ιωάννης Σομπιέσκι. Ο Σομπιέσκι κινήθηκε προς την πόλη του Λβοφ διαθέτοντας μόνο 2.000 ιππείς και 4.000 πεζούς.

Η μικρή πολωνική δύναμη αναπτύχθηκε αμυντικά στην περιοχή. Ο Σομπιέσκι ανέπτυξε μια μικρή δύναμη 180 πεζών, 200 ελαφρών ιππέων και μερικών πυροβόλων σε έναν λόφο που κάλυπτε την ανατολική πρόσβαση προς τη πόλη.

Το πολωνικό βαρύ ιππικό των περίφημων φτερωτών ουσάρων τάχθηκε ιππαστί (κατά μήκος) επί της οδού, ενώ άλλοι 200 ουσάρου τάχθηκαν στο πολωνικό αριστερό πλευρό, με σημείο στηρίγματος το χωριό Ζμπόισκα. Οι λοιπές πολωνικές δυνάμεις τάχθηκαν σε διάφορες άλλες θέσεις κοντά στην πόλη, προσπαθώντας να ελέγξουν όλες τις οδεύσεις προς αυτή.

Για να καλύψει την αριθμητική του υστέρηση ο Σομπιέσκι εξόπλισε με λόγχες πολλούς αγρότες της περιοχής και τους έταξε σε κοντινούς λόφους ώστε να δείχνουν από μακριά ως αξιόμαχη δύναμη.

Η μάχη αρχίζει

Η τουρκική δύναμη προέλασε προς το Λβοφ ακριβώς από το δρόμο που περίμενε ο Σομπιέσκι. Φοβούμενος ότι οι Πολωνοί του είχαν στήσει ενέδρα στους γύρω λόφους και το δάσος ο Ιμπραήμ έστειλε μπροστά ένα ισχυρό απόσπασμα ιππικού του.

Το απόσπασμα αυτό συγκρούστηκε με το μικτό πολωνικό απόσπασμα που είχε τάξει στον λόφο ο Σομπιέσκι. Οι λίγοι Πολωνοί πεζοί απέκρουσαν τους Τούρκους, με την υποστήριξη των πυροβόλων τους και οι Πολωνοί ελαφροί ιππείς αντεπιτέθηκαν και έτρεψαν τους Τούρκους σε φυγή.

Την ίδια ώρα ο Σομπιέσκι, γνωρίζοντας πλέον ακριβώς από πού προσέγγιζαν οι Τούρκοι, διάταξε όλες τις δυνάμεις του να σπεύσουν προς τα εκεί. Τάχιστα οι 1.700 Πολωνοί ουσάροι και οι 300 Λιθουανοί ελαφροί ιππείς που διέθετε ελίχθηκαν στο πλευρό των Τούρκων που βρισκόταν ακόμα σε διάταξη πορείας, τη ώρα που το υποχωρών απόσπασμα ιππικού τους είχε ήδη μεταδώσει τον πανικό μετά την πρώτη του, ατυχή, σύγκρουση με τους Πολωνούς.

Οι ουσάροι εφόρμησαν με τις μακρές τους λόγχες τσακίζοντας τους πανικόβλητους Τούρκους και τρέποντάς τους σε άτακτη φυγή… Αδυνατώντας να ελιχθούν οι Τούρκοι διαλύθηκαν. Οι Πολωνοί καταδίωξαν τους Τούρκους μέχρι που έπεσε το σκοτάδι σκοτώνοντας αλύπητα. Η τουρκική στρατιά διαλύθηκε. Οι πολωνικές απώλειες ήταν ελαφρές.

Μετά την αποτυχημένη πολιορκία από τους Τούρκους της Τρεμπόβλα και την ήττα τους στο Ζουράβνο από τον Σομπιέσκι, υπεγράφη η ομώνυμη συνθήκη.

HISTORY POINT

, , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *