Η ήττα του αυτοκράτορος Ηρακλείου από τους Άραβες: Ένας απολογισμός

«Ακόμα και η γνώση των μεθύστερων γεγονότων δεν επαρκεί για να αποδείξη αν η μετρημένη αντιμετώπιση της Αραβικής εισβολής από τον Ηράκλειο ήταν μεγάλο λάθος, μικρό λάθος ή διόλου λάθος. Εν πάση περιπτώσει ήταν μία μελετημένη απόφαση ενός έμπειρου και νοήμονος στρατηγού.»

γραφεί ο Warren Treadgold στον επίλογό του για τον Ηράκλειο.
Παραταύτα υπάρχει ένα σημαντικό επιχείρημα. Ο Ηράκλειος στο τέλος της βασιλείας του δεν ήταν πλέον ο μεγάλος στρατάρχης που καθήλωσε την Περσική Αυτοκρατορία και πιθανώς διέσωσε την Ορθοδοξία.
Πάνω από 60, γερασμένος από το άγχος και τους συνεχείς πολέμους – που κατέληξαν σε απώλεια των πλουσιότερων περιοχών της Αυτοκρατορίας – με οίδημα και χαρακτηριστική υδροφοβία. Παρέμενε στα ανάκτορα της Ιέρας στην Ασιατική πλευρά του Βοσπόρου αρνούμενος να περάσει απέναντι. Πολλοί, και πιθανώς και ο ίδιος, θεωρούσαν ότι είχε χασει την εύνοια της Θείας Πρόνοιας μετά το γάμο με την ανηψιά του Μαρτίνα και από τα έντεκα παιδιά του τα τέσσερα πέθαναν και τα δύο ήταν ανάπηρα. Καθώς η επιδημία πέρασε από την Αίγυπτο και τους Άραβες στην Κωνσταντινούπολη ο Αυτοκράτωρ θα αποβιώσει· μία επιβλητική αλλά και τραγική φιγούρα που έζησε να δη το τέλος της επιτυχίας και της φήμης του.

Φυσικά, παρά τον ακρωτηριαμό της, η Αυτοκρατορία επέζησε. Αντιθέτως με την Περσική. Αν είχε σβήση από τους Πέρσες ή τους Άραβες, ούτε στα ακαδημαϊκα βιβλία δεν θα υπήρχε η “βυζαντινή” Αυτοκρατορία. Ούτε οι διχογνωμίες περί του τί ήταν αυτοί οι “βυζαντινοί”: Ρωμαίοι, Έλληνες ή άλλο. Ούτε και το μεσαιωνικό “Ρωμαϊκό Έθνος” κατά κάποια trend της εποχής. Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία θα έπεφτε και οι εθνότητες που την αποτελούσαν θα λάβαιναν τη πορεία τους.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

, , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *